Waarom een webdesigner inhuren?

8 min. leestijd

Het is een kreet die wij bijna dagelijks om ons heen horen: “Oh bouwen jullie WordPress websites? Hebben jullie wel genoeg werk dan? Iedereen kan toch zelf zijn website bouwen met dat Content Management Systeem? Er staan genoeg uitlegfilmpjes op Youtube”.

Als we dit horen kunnen we een kleine glimlach meestal niet onderdrukken. Heel soms (niet te vaak) doen we een poging om deze mensen uit te leggen wat de voordelen van een echte WordPress webdesigner zijn met meer kennis dan alleen een template installeren. Waarom zou ik deze tips dan niet met jullie delen? Daar komen ze, de 10 redenen waarom jij uiteindelijk wel een WordPress webdesigner inhuurt.

1. Advies WordPress hosting

Als je het plan hebt om een WordPress website te starten dan heb je altijd een goede WordPress hosting nodig. En waar beginnen de meeste zoektochten anno 2019? Op Google of een andere zoekmachine.

WordPress hosting

Als je alleen zoekt op de zoekterm ‘hosting’ of ‘WordPress hosting’  word je daar waarschijnlijk niet heel veel wijzer van. Want wie vertelt jou dat het eerst getoonde resultaat ook daadwerkelijk een goed hostingbedrijf is? Waar baseer je deze keuze uiteindelijk op? Mogen we je een goed advies geven? Vraag het aan je webdesigner. Een goede webdesigner zal ook een goede hostingpartij aanraden. Vergeet vooral niet door te vragen.

Vragen voor je webdesigner

Een aantal vragen die je in ieder geval kunt stellen aan je webdesigner hebben wij voor je op een rij gezet:

  • Waarom is deze hosting goed?
  • Wat wordt er gedaan aan de veiligheid van de website?
  • Hoe is de bereikbaarheid in het weekend van de hostingpartij?
  • Wat is de gemiddeld uptime?
  • Kun je andere sites bekijken op dezelfde server? Vraag voorbeelden en test deze met GTMetrix.com.

2. Aanpassingen in het ontwerp van je website

Je bent gestart. Het is je gelukt om WordPress te installeren en te koppelen aan je domeinnaam. Gefeliciteerd! Maar dan ben je er nog niet. Je wilt een flitsend thema. Of je maakt gebruik van de nieuwe Gutenberg Pagebuilder.

Stap 2, je schaft een thema aan en je installeert dit op je hostingpakket. Zo trots als een pauw. Enthousiast ga je aan de slag, je maakt pagina’s, berichten en je website begint vorm te krijgen. Maar dan…. Twee kleine voorbeelden van custom design, wat meestal niet mogelijk is zonder kennis van Cascading Style Sheets of de programmeertaal PHP.

  1. Je wilt een bepaald stuk tekst in een andere kleur weergeven, dit kan bijvoorbeeld een link zijn of een quote die je extra op wilt laten vallen. In de thema-opties kun je het niet vinden. Ook in de customizer is het niet te vinden. En dan? Deze wijziging zal gemaakt moeten worden in de stylesheet behorend bij je website (er zijn er vaak meerdere) of in een toevoeging op je thema. Heeft iemand je verteld dat je deze wijzingen kwijt bent als je het thema updatet? Dat had je webdesigner je kunnen vertellen als je deze ingehuurd had.
  2. Je blogberichten worden weergegeven op je homepage. Maar WordPress is zo handig om hier de datum en tijd bij te tonen dat deze gepost zijn. Dit wil je helemaal niet, het ontsiert je homepage. Hiervoor zal er gesleuteld moeten worden aan je PHP bestanden. Ga je dit ook zelf doen? Of heb je daar toch de webdesigner voor nodig die dit mogelijk in een paar minuten en één regel CSS voor je oplost?

    Simple Custom CSS
    WordPress plugin Simple Custom CSS

Er zijn tegenwoordig heel veel wijzigingen mogelijk via de opties van het thema. Alleen zijn er ook nog steeds veel zaken die je alleen maar kunt wijzigen als je diepgaande kennis van de systemen hebt. De keuze is dus: standaard laten zonder ingewikkelde wijzigingen of iemand inhuren voor het maken van deze wijzigingen.

Kennis die jij niet hebt en je webdesigner wel

  • Wijzigingen in pagina templates met PHP. Bijvoorbeeld voor het ophalen van externe content;
  • Custom design volgens het ontwerp van een grafisch vormgever;
  • Diverse styling aanpassingen, bijvoorbeeld een andere kleur link in je blogs dan op je gewone pagina’s. Simpele aanpassing als je CSS kent, erg lastig als je alleen een thema in elkaar kunt zetten.

3. Compleet netwerk voor het beste resultaat

Wat betreft het bouwen van je nieuwe WordPress website ben je heel duidelijk. Dit doe jij wel zelf. Je hebt basiskennis en je bent uiteindelijk tevreden met het eindresultaat. Het is je ook gelukt om Google Analytics aan je website te koppelen, dagelijks kijk je even hoeveel bezoekers je gehad hebt. Je bedenkt een weggever, dat heb je geleerd in een gratis challenge op Facebook, en je deelt een aantal e-books uit. Wie zou jou beter kunnen helpen?

Netwerk WebdesignerWat voor rol zou de webdesigner hierin kunnen spelen? Als je echt serieus werk van je website wilt maken dan is er meer nodig.

Denk bijvoorbeeld aan social media marketing, grafische vormgeving voor je offline marketing, WordPress SEO voor het nog beter vindbaar maken van je website en niet te vergeten de tekstschrijvers en fotografen die je WordPress website dat uiterlijk geven wat perfect aansluit bij jouw bedrijf.

En daar komt die webdesigner weer: die heeft een netwerk waar alle genoemde mensen in zitten en die hij kan sturen in het hele proces zodat het perfecte web ontstaat waarin jouw bedrijf de spin is. En die spin groeit! Dat doel had je toch al direct voor ogen toen je jouw bedrijf oprichtte? Ondertussen werk ik ook met een aantal vaste partners. Maak direct kennis met ons en onze partners.

Netwerk van een webdesigner kun je inzetten

  • Met alleen een website ben je er niet. Het voordeel van een netwerk met bijvoorbeeld linkbuilders, grafisch vormgevers en social media marketeers is dat je sneller kunt groeien;
  • Je kunt meer uitbesteden waardoor jij kunt werken in je bedrijf in plaats van aan je bedrijf;

4. Een veilige WordPress website

Het installeren van een WordPress website is je gelukt. Over de vormgeving ben je ook tevreden. Je hebt de Yoast SEO plugin geïnstalleerd, daar heb je veel goede dingen over gehoord dus die moet jij ook hebben. Die kan ook van je lijstje afgestreept worden.

Helemaal enthousiast deel je jouw website op je zojuist aangemaakte Facebook Bedrijfspagina en in de statistieken van Google Analytics zie je dat er ook daadwerkelijk bezoekers naar je website komen. Reden voor een feestje!

Tot het moment dat je website opeens onbereikbaar is. Je ziet dat er allemaal vreemde teksten op je website staan. Of je krijgt van je provider bericht dat je domein ‘suspended’ is. Dit betekent vaak dat er via jouw domein een enorme hoeveelheid spam verstuurd is. En dan…? De kosten voor de webdesigner had jij mooi bespaart.

Een door jou ingehuurde WordPress webdesigner had kunnen voorkomen dat je website gehackt werd.

Hij of zij had je kunnen adviseren welke plugins je nodig had. In de intro hebben we het al gehad over goede WordPress hosting. Ook hosting is een belangrijk deel van goede veiligheid. En hoe je de bestandsrechten van WordPress zo instelt dat niet iedereen zomaar bij al je bestanden kan. Ook had hij je kunnen vertellen dat het niet slim is om ongebruikte thema’s en plugins in je website te laten staan.

Maar gelukkig kan hij je website wel weer online krijgen. Want daar zijn webdesigners ook voor toch?

Gratis beveiligingstips van een WordPress webdesigner

  • Zorg dat er geen ongebruikte gebruikersaccounts aanwezig zijn. En zeker niet met beheerdersrechten;
  • Zorg dat de rechten op je server ingesteld staan waardoor ongewenste bezoekers op je server geen kans hebben om je te hacken;
  • Monitor je website op vreemde zaken en bekijk of deze online is en blijft met een tools als bijvoorbeeld uptimerobot.com.

5. Updaten van je WordPress website

Regelmatig komen er updates beschikbaar voor de core-bestanden van WordPress. Maar vergeet de updates voor je thema en geïnstalleerde plugins niet. Bijna dagelijks komen er updates uit.

De meeste hoeven niet per direct geïnstalleerd te worden, maar regelmatig zitten er ook updates bij die lekken dichten die gevonden zijn in de plugins van je website. Het is dus zaak deze zo snel mogelijk te installeren. De webdesigner die je ingehuurd hebt voor het reguliere WordPress onderhoud zou dit al direct voor je gedaan hebben terwijl jij druk bezig was met je bedrijf runnen.

Naast het updaten van thema en plugins gaan wij er vanuit dat je ook updates van de content hebt. Kies je ervoor om hier zelf tijd voor vrij te maken, dat kan uiteraard prima als je gebruik maakt van WordPress. De andere kant is dat je ervoor kiest om ook dit deel van het updaten uit te besteden. De keuze is aan jou.

Waarom moet je een WordPress website updaten?

  • Er zijn regelmatig veiligheidslekken die gedicht moeten worden. Deze updates moeten zo snel mogelijk doorgevoerd worden om te voorkomen dat je gehackt wordt;
  • Als je een blog of nieuwssectie op je website hebt wil je deze actueel houden voor de bezoekers. Bijkomend voordeel is dat dit ook een teken voor de zoekmachines is dat je website actueel is.

6. Technische problemen oplossen

WordPress is een systeem dat draait op servers/computers. Zolang er computers bestaan zijn er al onverklaarbare problemen. Een computer doet niet altijd wat jij wilt. Het kan dus gebeuren dat je zelf het onderhoud aan je website doet, hier regelmatig aandacht aan besteedt en het gaat al jaren goed. Tot het moment dat je geüpdatet hebt en je wilt naar de homepage van je website gaan maar ziet tot je schrik staan: Error database connection. Of een variant hierop. Weet jij wat je op dat moment moet doen?WP Rollback plugin

Een goede webdesigner had het wel geweten. Hij of zij was direct aan de slag gegaan met de errorlogs en een recent gemaakte backup of had geweten in welke map hij moest zoeken om deze problemen te voorkomen en jouw website zo snel mogelijk weer online te brengen.

Heb je wel een berekend hoeveel tijd je per jaar kwijt bent aan het oplossen van problemen met je website? Nog nooit over nagedacht? Dan is dit misschien het moment om dit voor jezelf eens op een rij te zetten. Als je met ons wilt sparren hierover nodigen we je van harte uit om een mailtje te sturen.

Laat jij je redden door een plugin zoals bijvoorbeeld WP Rollback om de zojuist geïnstalleerde update terug te draaien? Dan hopen wij dat je nog wel in je dashboard kunt komen. Mogelijk staat jouw probleem met oplossing in deze blog.

Technische problemen die een goede webdesigner oplost

  • Problemen met updates of aanpassingen op je website? Geen probleem voor jouw webdesigner;
  • Problemen met je hosting;
  • Problemen met plugins.

7. Backups beheren van je website

Een item waarvan je je eigenlijk pas herinnert dat het ooit op je todo-lijstje stond is meestal de backup. Heb je zelf een backup plugin geïnstalleerd zoals bijvoorbeeld WP Backup, Updraftplus of een van de andere opties? Dan is het nu het moment om deze backup terug te zetten.

Maar heb je de backups op regelmatige basis getest of ze ook daadwerkelijk werken? En of er geen problemen in zitten? Het is niet prettig om hier achter te komen op het moment dat je ze écht nodig hebt. Je webdesigner had dit voor je kunnen doen. Heb je het onderhoud van je website of webshop uitbesteed? Vraag dan na of dit geregeld is.

Een vaak gehoorde klacht is dat de hostingprovider de backup niet goed geregeld heeft. Laten we hier simpel en kort over zijn: een hostingprovider is niet verantwoordelijk voor een correct ingestelde backup. Dit zul jij of je webdesigner zelf moeten regelen. Of op zijn minst gecheckt hebben bij het live gaan van je website.

Webdesigners en backups

  • De backups kunnen worden beheerd en getest worden;
  • De backups kunnen direct goed worden ingesteld;
  • Als er iets mis gaat met je website kan deze snel hersteld worden door een goede backup.

8. WordPress website monitoring

Hostingbedrijven zullen heel vaak aangeven dat zij een uptime hebben van 99,9%. Ben jij degene die dit controleert? Of laat je dat graag aan je webdesigner over? Ook is het van belang dat je regelmatig een overzicht krijgt van de 404 (niet gevonden) pagina’s op je website.

Dit kun je bijvoorbeeld uit Google Search Console halen of hiervoor een speciale plugin installeren. Zou je dit graag zelf doen of laat je het weer over aan de webdesigner die toch al met de andere punten van je website bezig is?

Uptimerobot WordPress website

Een handige tool voor het monitoren van de uptime van je website is Uptimerobot. Hiervoor zijn ook apps beschikbaar op je Android of Apple mobiele telefoon waardoor je altijd op de hoogte bent als je website niet meer online is.

Naast het monitoren van je website of deze online is kun je nog een stap verder gaan met visual monitoring. Ook hiervoor zijn uiteraard tools beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan https://visualping.io/

Webdesigner bewaakt jouw website

  • Een webdesigner kan je adviseren welke tools je het beste in kunt zetten;
  • De tools uitlezen. Ga jij dat zelf doen? Of besteed je dit uit aan de professional?

9. Google Analytics koppelen aan je website

Er zijn diverse manieren om de bezoekersstromen op je website te monitoren. Als website-eigenaar wil je graag minimaal weten:

  • Waar komen mijn bezoekers vandaan?
  • Wat is populaire content op mijn website?
  • Wat voor apparaten gebruiken mijn bezoekers?
  • Waar haken ze af?
  • Wat zijn pagina’s waar veel mensen op binnenkomen?

En zo zijn er nog wel een groot aantal zaken die je wilt weten van je website. Op cijfers kun je namelijk sturen. Je website verbeteren: teksten aanpassen, Call To Action-buttons uittesten en visuele details toevoegen om het je bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken. De meest gebruikte tool voor het meten en monitoren van je bezoekers is Google Analytics. Deze tool is gratis toe te voegen aan je website. Het installeren van een plugin om Google Analytics te koppelen is zo gevonden. Vervolgens een account aanmaken en de code die je daar krijgt in de plugin plakken zal je zelf ook nog wel lukken. Maar dan?

Wat voor toegevoegde waarde zou een webdesigner kunnen hebben in relatie tot het analyseren van je website? Weet jij zelf dat je met Analytics doelen kunt instellen? Hiermee is het sneller duidelijk hoe lang mensen op een bepaalde pagina zijn, hoe vaak een formulier ingestuurd is en nog veel meer.

Je kunt een dashboard creëren zodat je in 1 oogopslag de status van je website of webshop kunt bekijken. Daarnaast is het mogelijk als je een webshop hebt draaien de omzet per product, totaal aantal verkochte producten te tonen via Google Analytics. Hiermee heb je altijd inzicht in je financiële situatie gekoppeld aan de webshop. En wat is er prettiger voor een ondernemer dan overzicht?

10. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) door een webdesigner?

Een website bouwen die niet gevonden wordt is hetzelfde als een auto zonder motor. Daarmee kom je nergens. Iedere ondernemer begint met een website om hiermee ook klanten te werven.

  • Hoe maak je jouw website vindbaar?
  • Hoe kun je deze het beste inrichten om zo goed mogelijk gevonden te worden?
  • Wat zijn de juiste plaatsen om je website te promoten?
  • Waar kun je links naar jouw websites plaatsen die ook meerwaarde hebben voor je vindbaarheid?
  • Hoe meld ik mijn websites aan bij de zoekmachines?

Zomaar een aantal vragen die je jezelf als ondernemer met een nieuwe website af kunt vragen. En misschien hoop je ondertussen dat het antwoord als zal zijn dan bij het eerste punt.

Een website bouwen is een start, maar daarna begint het eigenlijk pas. Het proces staat nooit stil, je website is altijd in ontwikkeling. Had iemand gezegd dat het makkelijk zou zijn?

Vraag je webdesigner naar de volgende tools:

  • Google Search Console;
  • Linkbuilding;
  • Blackhat SEO.

Conclusie

Wij hopen dat je iets aan het artikel hebt gehad. En dat je na zult denken voordat je zelf begint aan het bouwen van een website. Wil dat zeggen dat wij standaard adviseren dat je een webdesigner nodig hebt? Eigenlijk komt het daar wel op neer.

Maar waarom zou je niet samen kunnen werken met de webdesigner? Wij werken vaak samen met onze klanten. Wij verzorgen het technische gedeelte van de website en onze klanten plaatsen zelf de content.

Een recent voorbeeld hiervan is de website van onze klant Archana.nl. Wij hebben de basis opgezet en zij heeft zelf de content geplaatst.

Ben je geïnteresseerd in een gesprek over een mogelijke samenwerking voor jouw website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.