Als je WordPress wilt installeren dan kun je het complete pakket downloaden vanaf WordPress.org en uploaden naar je server. Als je dit gelukt is dan kun je de installatie van WordPress starten en afronden. Voor de ervaren webdesigners zal dit geen enkel probleem zijn. Maar als jouw hostingprovider de optie biedt om gebruik te maken van Installatron dan is dit zeker het overwegen waard. In deze blog geven we jou een aantal redenen waarom je gebruik zou moeten maken van Installatron.

1. WordPress installeren met Installatron

Je kunt Installatron zowel in DirectAdmin als in cPanel hebben. Of je het hebt is afhankelijk van of de hostingprovider dit beschikbaar stelt. Er horen voor de provider licenties bij deze applicaties.

Als je het hebt, dan kun je direct starten. Via de applicatie ‘Verkenner’ in je controlepaneel installeer je WordPress eenvoudig. Zoek deze applicatie op, klik hem aan doorloop en de wizard voor installatie.

Een aantal tips die wij ondertussen verzameld hebben sinds wij zelf cPanel met Installatron gebruiken:

  • Beslis of je de notificaties wilt ontvangen. Het aantal notificaties kan namelijk behoorlijk oplopen. Je hebt de mogelijkheid om dit onder ‘Geavanceerd’ uit te schakelen.
  • Denk goed na of je de back-up optie aan moet zetten. Veel providers hebben een eigen back-upsysteem draaien buiten Installatron om en dan heb je deze back-ups niet nodig. Het zal je zelfs onnodige opslagruimte kosten. Zoek dit dus wel goed uit, zodat je in ieder geval altijd een back-up beschikbaar hebt.
  • Beslis of je de website automatisch wilt laten updaten. Ons advies is om deze optie hooguit aan te vinken onder Automatische Update: Update naar nieuwere kleinere versies en beveiliging versies. Voor de klanten die gebruik maken van onze wordpress-onderhoudservice hebben wij alle automatische updates uitgezet.

Installatron WordPress

Let ook op dat je bij de installatie van WordPress in Installatron direct een gebruikersnaam en wachtwoord opgeeft. Deze optie zie je snel over het hoofd en die is na installatie lastig te corrigeren als je je gebruikersnaam niet meer weet. Voer dus direct bij het installeren een gebruikersnaam en e-mailadres in dat je ook zelf beheert.

2. WordPress testomgeving maken met Installatron

Als je jouw WordPress website wilt gaan aanpassen kun je dit uiteraard op je live omgeving doen. Maar er zijn diverse redenen te bedenken om hiervoor een testomgeving te maken. Dit noemen we een staging-omgeving (wat is staging?). Dit kan een submap zijn of een subdomein. In dit voorbeeld maken we gebruik van staging.jouwdomein.nl. Uiteraard kun je een naam geven die jij wilt.

Subdomein cPanel

Subdomein aanmaken cPanel

Wat heb je vooraf nodig? Het subdomein dat moet bestaan. Binnen cPanel doe je dit via Domeinen en dan de Subdomeinen optie. De basismap die aangegeven wordt is dan ook public_html/staging. Laat dit staan, want dit is correct. Klik op Maken en je subdomein staat klaar. Nu moet je nog WordPress installeren op het subdomein.

Hierna ga je weer terug naar het Installatron applicatie-overzicht en kies je voor je bestaande WordPress applicatie. Deze vink je aan en je kiest voor Klonen.

Onder bestemming selecteer je uit de dropdown lijst https://staging.jouwdomein.nl en verwijder je alles wat bij pad ingevuld staat. Je hoeft namelijk geen extra map te hebben aangezien /staging/ al een aparte map is die je gaat gebruiken.

Maak je geen gebruik van een subdomein maar wil je een kopie van je website maken in een submap, dan kun je hier /staging/ invullen. Jouw ontwikkelomgeving van WordPress komt dan te staan op https://jouwdomein.nl/staging/

Vervolgens klik je op Klonen en wordt er volledig automatisch een back-up gemaakt van jouw bestaande website naar het subdomein dat je ingesteld hebt. Afhankelijk van de grootte van je website kan dit wel even duren. Je hoeft zelf eigenlijk niets meer te doen. Als je een ontwikkelomgeving wilt maken zonder Installatron moet je bijvoorbeeld nog zoeken en vervangen van de URL in de database. Als je gebruik maakt van de kloon-optie heb je niets te doen, dit gebeurt volledig automatisch. Na het klonen kun je direct inloggen op je staging-omgeving.

Website klonen in cPanel

Website dicht voor Google

LET OP: zet je staging-omgeving dicht voor Google met het vinkje bij de Lezen optie van je website of installeer een ‘coming soon’-plugin om te voorkomen dat je staging-website geïndexeerd wordt door Google.

Hoe ga je de wijzigingen van je staging website nu naar je live website kopiëren? Je kunt ervoor kiezen om als je alleen zaken hebt getest de staging-website weg te gooien en handmatig de wijzigingen te maken op je live website. Een andere optie is om de live-applicatie van je website in Installatron weg te gooien en de staging-applicatie te klonen naar een live applicatie. Je doorloopt de stappen zoals hierboven omschreven alleen kies je bij het domein dan voor https://jouwwebsite.nl

3. WordPress website verhuizen met Installatron

We schreven al eerder diverse keren over een WordPress website verhuizen, van stappenplan tot tips. Er komt nog een optie bij. Binnen Installatron heb je de mogelijkheid om een website compleet te importeren als je de FTP gegevens beschikbaar hebt. Als alles goed gaat heb je zelf weinig werk aan het kopiëren van de bestanden en database van de website.

Maar hoe verhuis je jouw website dan met Installatron? Je gaat binnen je hosting controlepaneel naar de applicatie ‘Verkenner’ en je selecteert een nieuwe WordPress applicatie. Rechts bovenin zie je staan ‘Installeer deze applicatie’ en daarnaast staan een aantal streepjes. Als je hierop klikt kun je kiezen voor Importeer bestaande installatie. Deze klik je aan en vervolgens kies je om te importeren vanaf een ander account.

Als je SSH-gegevens hebt is het aan te bevelen om deze te gebruiken in verband met snelheid en veiligheid. SSH is FTP voor gevorderden. In principe werkt het ook als je standaard FTP-gegevens invoert. Verder vul je alle velden in die relevant zijn en kies je voor Importeren.

Hierna zal de website gekopieerd worden naar jouw server en hoef je in principe alleen nog het domein te verhuizen of de nameservers bij het domein aan te passen en is de verhuizing van je website helemaal klaar. Hiermee kun je veel tijd besparen.

Wij gebruiken deze optie ook om een testomgeving te maken van websites die wij niet hosten maar waar wel een kopie van willen hebben om te testen of aanpassingen te maken. Uiteraard kun je handmatig een kopie maken, maar deze optie voldoet zo goed dat het zonde van je tijd is om het handmatig te gaan doen.

Conclusie

Al met al is dit vrij technisch. Mogelijk ga je deze opties zelf niet gebruiken, maar je bent nu in ieder geval op de hoogte van de mogelijkheden. Vooral de staging-optie kan je veel tijd en ellende besparen. Je bespaart tijd omdat je snel een kopie van je website hebt en je bespaart jezelf ellende omdat je een veilige omgeving hebt waar je zaken kunt testen voordat je ze doorvoert op je live website.

Maak jij gebruik van Installatron? Als je dit nog niet doet ga je dit na het lezen van dit artikel overwegen? En gebruik je het bewust niet, waarom niet? Laat het weten in een reactie.