WordPress plugins maart 2016

Ken je het probleem van een trage website? Naast matige hosting is een belangrijke oorzaak vaak het gebruik van onnodig veel plugins. Heb je bepaalde functionaliteit echt nodig? Overweeg de noodzaak van je WordPress plugins dus voordat je deze installeert. Er zijn duizenden WordPress plugins beschikbaar. Hoe kies je dan de beste plugins? En waarom? Je leest het in deze blog.

Hoe zit het met het jouw website onderhoud? Hoe vaak moet je de plugins die je gebruikt updaten? Als je een website hebt waarvan je de content weinig aanpast, plan dan in je agenda een wekelijks moment om in te loggen in de WordPress backend om te controleren of er updates zijn. Bekijk de changelog van een plugin om te kijken wat er veranderd is voordat je deze update. Het updaten van plugins is zeker niet zonder risico’s. Wat kan er dan misgaan bij het updaten van je WordPress plugins?

 • Website geeft aan dat de website in onderhoudsmodus staat en dit blijft staan. Oftewel je website blijft in onderhoudsmodus hangen
 • De installatie van de plugin kan mislukken waardoor de complete plugin niet meer werkt. Maak dan gebruik van de hier beschreven plugin WP Rollback
 • Je database kan beschadigd raken
 • De aangepaste templates van bijvoorbeeld Woocommerce zijn verouderd en werken door de update niet meer

Hoeveel redenen wil je nog meer hebben om een goed plan van aanpak voor het onderhoud van je website op te stellen? Het lijstje dat hierboven genoemd wordt is maar een klein deel van mogelijke fouten die je kunt tegenkomen. En jij bent toch als ondernemer ook liever met je bedrijf bezig dan met het repareren van je website?

Tot zover deze adviezen over de plugin-updates. Over naar de WordPress plugins van maart 2016.

WORDPRESS PLUGINS MAART 2016

 1. CMS Page Tree View
 2. Mango Buttons
 3. Custom Facebook Feed
 4. WP Mail Logging
 5. HeartBeat Control

1. CMS Page Tree view

CMS Tree Page ViewStandaard heeft WordPress alleen een mogelijkheid om alle pagina’s en berichten van jouw website in een lijst onder elkaar te tonen. Dit is soms onhandig. Het overzicht is bij een grotere site hierdoor al snel ver te zoeken ondanks de zoekfunctie.

Deze plugin kan je daarbij helpen. Je krijgt een extra optie Tree View en hier zie je een eenvoudig overzicht van alle pagina’s of berichten. Je kunt deze van volgorde wijzigen en verslepen van hoofd- naar subitem en andersom.

CMS Tree Page ViewIk heb recent bijvoorbeeld deze plugin gebruikt voor het ordenen van portfolio items. Kortom, een eenvoudige maar heel krachtige plugin waarmee je op een overzichtelijk manier de structuur van je website in beeld kunt brengen.

Download CMS Page Tree View

2. Mango buttons

Mango buttons WordPress

Ben je op zoek naar mooie buttons op je website, maar zitten deze niet standaard in je thema en ben je ook geen Photoshop goeroe? Geen paniek, stop maar met zoeken, ik heb de plugin Mango buttons gevonden. Die doet precies wat je wilt.

Na installatie van de plugin krijg je in de editor van je WordPress pagina’s en berichten een extra button. Mango buttons WordPress

Na het indrukken van de button krijg je een redelijk eenvoudig instellingen-scherm. Hier geef je alles op waaraan de button moet voldoen. Kleur, grootte, tekst, eventueel een icoon en wel/geen afgeronde hoeken. Kortom, je bouwt hier je eigen custom button voor WordPress.

En vervolgens klik je op ‘insert’ en voeg je de button daar in waar jij wilt.

Mango Buttons WordPress

Download Mango Buttons

3. Custom Facebook Feed

Custom Facebook Feed

Regelmatig krijg ik de vraag van mijn klanten: Kan ik ook mijn Facebook-berichten tonen op mijn website?

Ik vind het stiekem altijd jammer als deze behoefte er blijkbaar is. Waarom? Heb ik een hekel aan Facebook? Zeker niet! Waarom dan wel?

Een koppeling met Facebook vertraagt je website

Als je kijkt naar de requests die een connectie met Facebook veroorzaakt dan zul je schrikken. Maar wat zijn requests? Simpel uitgelegd: een connectie tussen jouw website en de Facebook-servers waartussen data uitgewisseld wordt. Hoe meer requests, hoe trager je website zal worden. En geloof mij, iedere willekeurige plugin die deze koppeling verzorgt gaat je website vertragen. Wil je echt heel graag je Facebook bedrijfspagina timeline weergeven op je website? Dan is ‘The Custom Facebook Feed’ een goede plugin.

Er is een pro en een basic versie. In dit artikel bespreek ik de basic gratis versie van de plugin, veel mensen hebben hier voldoende aan.

Custom Facebook Feed WordPress

Je voert als eerste je pagina-id in van je bedrijfspagina. Verder kun je heel veel opties instellen. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Hoeveel posts moeten getoond worden?
 • Hoe hoog/breed moet je feed weergegeven worden?
 • Keuze voor verschillende standaard layouts
 • Bepaalde tags uitsluiten
 • Titel instellen

 

Custom Facebook Feed

Custom Facebook Feed basic

Je voegt de Facebook feed in op een willekeurige plaats in je WordPress website met behulp van een shortcode. Dit kan op een pagina, in een widget of in een bericht.

Wat bied de pro-versie aan extra opties?

 • Afbeeldingen uit je FB posts worden getoond
 • Ligthbox voor de media uit je feed
 • Meerdere feeds aan te maken
 • Foto’s van je Facebook gallery delen
 • Evenementen van Facebook delen

Mocht je dus echt graag je Facebook berichten willen tonen op je website, dan is deze plugin een goede optie.

Maar ik heb nog een tip. Waarom geen screenshot van je Facebook likebox plaatsen en deze linken naar je bedrijfspagina? Eventueel kun je deze afbeelding regelmatig verversen. Scheelt aanzienlijk in de laadtijd en dus de snelheid van je website. Heb je al gelezen hoe je de snelheid van je website zelf eenvoudig kunt testen?

Download Custom Facebook Feed

4. WP Mail Logging

WP Mail logging WordPress pluginHet is de nachtmerrie van iedere websitebouwer. Je hebt een WordPress website gebouwd met daarin een contactformulier met een willekeurige plugin voor contactformulieren.

De ingevulde formulieren worden niet verstuurd. Je hebt alles nagekeken maar komt er niet achter waar het mis gaat. Je provider zegt uiteraard dat het aan je WordPress-installatie ligt, je themamaker verwijst naar de hostingprovider. Iets met paarse krokodil, dat ken je toch wel?

Deze WordPress plugin blinkt uit in eenvoud. Er zijn weinig instellingen die je kunt aanpassen. Er zijn eigenlijk maar twee aanpassingen mogelijk:

 1. Wie kan de logs bekijken?
 2. Hoe lang worden de logs bewaard?

Hieronder zie je het resultaat van een door mij verstuurd testbericht.

WP Mail Logging WordPress plugin

Heb je problemen met de contactformulieren op je WordPress website? Dan is deze plugin zeker het proberen waard!

Download WP Mail Logging

5. Heartbeat Control

Heartbeat Control WordPressWerk je vaak langere tijd aan je website en heb je dan problemen met je verbinding?

Vaak is het probleem er alleen als je langere tijd in een post of pagina zit te werken. Hoe ontstaat dit probleem? Jouw WordPress website blijft constant POST requests versturen naar de server. En daar kunnen veel servers niet tegen. Dus blokkeren ze tijdelijk de verbinding. En dat is behoorlijk vervelend als je net een nieuwe blog geschreven hebt en deze wilt opslaan.

Dit is weer een plugin waar je bijna geen instellingen aan kunt of hoeft te maken. Installeer de plugin, bepaal de intervaltijd en sla deze instellingen op. 15 seconden is een prima optie.HeartBeat Control WordPress plugin

 

 

 

 

Download HeartBeat Control

Conclusie

Dit waren de WordPress plugins voor maart 2016. Adviseer ik om alle plugins te installeren die ik in mijn blogs bespreek? Nee zeker niet. Mijn streven is om de functionaliteit van WordPress zo in te zetten dat er zo min mogelijk plugins nodig zijn.

Bij sommige plugins heb ik specifiek benoemd dat het een aanslag is op de bronnen van je server en dus de snelheid van je website. Dit geldt voor bijna elke plugin. Installeer dus alleen plugins die je echt nodig hebt.

Bestaat je website al langer? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar je plugins. Gebruik je ze allemaal? En zijn ze eventueel te vervangen voor een stukje code in je .htaccess-bestand of functions.php-bestand?

Als voorbeeld redirecten. Bijna iedere website heeft redirects van oude pagina’s naar nieuwe locaties. Maar heb je hier echt een plugin voor nodig? Via je .htaccess bestand kun je ook redirects maken. Het voordeel van deze manier van redirecten is dat de redirect al gestart word voordat je website compleet geladen is. Dubbele winst dus. Een plugin minder en een snellere redirect.

Welke plugin uit het overzicht ga jij zeker gebruiken of in ieder geval testen? Heb jij een plugin waar ik zeker mee aan de slag moet? Laat het mij direct weten in een reactie of neem contact op.

2 antwoorden
 1. Angeline van Leeuwen
  Angeline van Leeuwen zegt:

  Nou Kees, ik ben blij dat jij dit allemaal voor mij doet hoor! Wat een handelingen zeg…
  Moet er niet aan denken dat ik per ongeluk een update installeer waardoor de site niet meer naar behoren zou werken. Laat mij maar mooie jurkjes maken, ben ik veel beter in.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *