Bespaar op je WordPress website

Besparen op het bouwen van je website? Dan moet je zeker alles zelf doen…? Dat wil je niet, je hebt al diverse pogingen ondernomen en het resultaat is nog steeds niet naar je zin. En je hebt nog steeds geen professionele website voor jouw bedrijf.

Je hebt besloten om je website samen met een ervaren WordPress webdesigner te gaan ontwikkelen. Jij zorgt voor de content en de bouwer voor de techniek. Dat scheelt jou in ieder geval een heleboel hoofdpijn, in de tijd die je bespaart kun jij bouwen aan je bedrijf. Dat is wat je wilt als ondernemer, neem ik aan.

 1. Bespaar door je voor te bereiden
 2. Bespaar door bij te sturen
 3. Bespaar op je afbeeldingen
 4. Bespaar op je teksten
 5. Bespaar op hosting
 6. Bespaar door efficient te communiceren

Bespaar door je voor te bereiden

Een website moet aansluiten bij jouw bedrijf, jouw huisstijl en je doelgroep. De eerste vraag die ik aan nieuwe klanten stel is: “Weet jij wat je wilt?” Als je een auto gaat kopen dan kies je vaak ook een model dat je mooi vindt. Dat is bij een website in mijn ogen niet anders. Het moet naadloos aansluiten bij jouw wensen en uitstralen hoe jouw bedrijf in elkaar steekt.

Plan je websiteHierbij heb ik wel meteen een tweede vraag: “Wat is je budget?” Ik vind een BMW een heel mooie auto, ik denk dat deze ook wel bij mij past. Maar heb ik hiervoor budget?

Deze twee vragen hangen nauw met elkaar samen en kunnen het succes van jouw nieuwe website maken of breken.

Bedenk ook vooraf hoe je het design ongeveer wilt hebben. Denk hierbij aan strakke lijnen en vormen of juist speels en rond. Kies de kleuren en je huisstijl en laat deze duidelijk terugkomen in je website. Surf eens rond op een website als themeforest.net en bekijk diverse demo’s. Je hoeft niet meteen te kiezen, maar het scheelt je een hoop tijd als je jouw webdesigner kunt vertellen wat je mooi vindt. En als je tijd bespaart, bespaar je ook geld!

Tips voor een plan met je website:

 1. Weet wat jij mooi vindt;
 2. Zorg voor aantal sites die jou aanspreken;
 3. Weet wat de kleuren van je huisstijl zijn;
 4. Bepaal een budget.

Bespaar door bij te sturen

Meestal bouw ik de websites voor mijn klanten op basis van een vaste prijs, maar ook regelmatig op urenbasis. In beide gevallen geldt eigenlijk hetzelfde: vraag regelmatig een preview van de website.

Stuur de bouw van je websiteWaarom? Het project gaat erg lang duren als je pas een compleet ontwerp te zien krijgt en je dit niet mooi vindt of het ontwerp niet goed aansluit op je wensen. Probeer dit te voorkomen. Het werkt demotiverend voor de ontwikkelaar en kan negatief zijn voor de doorlooptijd van een project.

Onze websites worden bijna altijd ontwikkeld op een bouwlocatie en de klanten krijgen hiervan ook de URL door, zodat zij op elk moment het project live kunnen bekijken. Vervolgens kunnen ze via het door ons gebruikte Trello projectmanagementsysteem hun bevindingen doorgeven. Snel, simpel en effectief. Hiermee voorkom je lange doorlooptijden en kun je snel schakelen met je webdesigner.

Maak als klant dus ook tijd vrij om serieus naar het ontwerp te kijken. Uit ervaring kan ik vertellen dat het vervelend is om na twee weken een reactie te krijgen naar aanleiding van een gestelde vraag. En je bent aan het samenwerken, een team heeft regelmatig overleg over de voortgang en wensen. Neem deze tijd en plan desnoods iedere week een uur tijd om te voorkomen dat deze belangrijke stap overgeslagen wordt.

Tips voor het bijsturen:

 1. Zorg voor een warm contact met de webdesigner;
 2. Vraag om 1 vast aanspreekpunt;
 3. Mail zo min mogelijk, maar maak gebruik van de geboden tools zoals bijvoorbeeld Trello.

Bespaar op je afbeeldingen

Veel WordPress websites maken gebruik van afbeeldingen over de volledige breedte. Ik moet helaas regelmatig de vraag stellen of er grotere afbeeldingen beschikbaar zijn, omdat ik ze aangeleverd krijg in een heel klein formaat.

Bespaar op je afbeeldingen

Overleg met je webdesigner op wat voor formaat je de afbeeldingen het beste aan kunt leveren. Het meest geschikt voor WordPress websites zijn .jpg bestanden. Zodra je transparantie nodig hebt, moet je een .png bestand aanleveren.

Voorkom dubbel werk en spreek vooraf ook af wie de afbeeldingen gaat comprimeren en verkleinen. Twijfel je over het formaat? Dan is mijn advies de afbeelding zo groot mogelijk door te sturen. De meeste webdesigners die ik ken bezitten zelf een programma als bijvoorbeeld Adobe Photoshop en kunnen de afbeelding zelf comprimeren en verkleinen of bijsnijden. Voor de optimalisatie van je WordPress website zijn deze beide zaken van belang.

Heb je geen goede foto’s beschikbaar en niet het budget om deze te laten maken? Overweeg dan een aantal goede stockfoto’s aan te schaffen en te gebruiken. Ook hierop kun je vaak besparen omdat er bijna altijd wel een website is die een bepaalde korting biedt bij aanschaf van meerdere afbeeldingen.

Tips om te besparen op je afbeeldingen

 1. Vraag om de gewenste formaten;
 2. Vraag aanleverspecificaties zoals uitsneden, bestandsformaten, etc;
 3. De slechtste besparing is foto’s van anderen gebruiken. Diverse mensen hebben claims van honderden euro’s gekregen vanwege het misbruik van andermans foto’s.

Bespaar op je teksten

Als je een nieuwe website laat bouwen bij Lamper Design heb je de mogelijkheid om zelf je teksten aan te leveren. Een andere optie is om ze te laten door een SEO-tekstschrijver zoals Letterzaken of Bureau Tekst. Maar hoe kun je hier dan op besparen?

Als je de teksten zelf schrijft, loont het de moeite om van tevoren goed te bedenken wat je paginastructuur is, simpel gezegd: welke teksten heb je nodig? Aangezien je hoog in Google wilt komen, zul je daar ook in de opbouw van je teksten rekening mee moeten houden. Houd rekening met het feit dat je een pagina globaal maar kunt optimaliseren rondom 1 zoekterm. Het is dus wel handig om hier bij de indeling van je website over na te denken. Dit bespaart je veel tijd zodra je daadwerkelijk gaat schrijven.

Wil je een goede sitestructuur maken en deze altijd terug kunnen vinden? Dan heb ik nog een tip voor je: https://draw.io. Hier teken je een eenvoudig organogram en slaat dit bijvoorbeeld op via Dropbox. Altijd eenvoudig bij de hand en aan te passen.

Sitemap Draw.io

Het bovenstaande geldt precies hetzelfde als je teksten wilt laten schrijven. De tekstschrijver zal graag een interview met je houden voordat hij of zij begint te schrijven. Ook hiermee bespaar je dus tijd door de structuur van je website en de gewenste zoektermen op orde te hebben.

Mocht je het teksten schrijven uitbesteden maar zelf al een opzet kunnen maken? Dan bespaar je daar ook mee. Het is voor een tekstschrijver (meestal) minder werk om jouw bestaande teksten te herschrijven en te optimaliseren dan een volledig nieuwe tekst te moeten maken. Dit heeft uiteraard wel te maken met jouw schrijfstijl, doelgroep en branche.

Tips om te besparen op je teksten

 1. Zorg voor een heldere sitestructuur;
 2. Weet waar je op gevonden wilt worden;
 3. Ben je een slechte schrijver of heb je geen tijd om zelf te schrijven? Reserveer budget voor een tekstschrijver, hierdoor haal je meer omzet uit je website.

Bespaar op hosting

Iedere website begint met hosting. Zonder hosting geen website. Veel mensen die besluiten een website te gaan bouwen, googelen op ‘goedkope hosting’. En zij vinden ook daadwerkelijk goedkope hosting. Vaak stopt de zoektocht hier en wordt er een aankoop gedaan voor minimaal 1 jaar.

Goedkope hosting zoekresultatenHelaas googelen maar weinig mensen op bijvoorbeeld ‘goede WordPress hosting’ zoals je hierboven kunt zien. Als je een website hebt die maar een aantal bezoekers per dag te verwerken heeft en weinig eisen stelt aan snelheid, zal de goedkope hosting ook prima voldoen. Maar als je wilt leven van je website heb je echt meer nodig dan alleen hosting. Denk aan stabiliteit, bereikbaarheid, optimalisatie en beveiliging. Zo goed als alle klanten van Lamper Design worden gehost op de geoptimaliseerde WordPress hosting. Waarom? Omdat ik het belangrijk vind dat een website optimaal qua snelheid en beveiling gehost wordt.

Het gebeurt bijna wekelijks dat ik een verzoek krijg om een gehackte WordPress website weer te repareren. Deze zijn eigenlijk altijd gehost bij  goedkope hostingproviders. Ik verbaas mij daar niet over, als je weinig betaalt, mag je ook minder verwachten, vind ik. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat hoe meer je betaalt, hoe beter het is. Kies gewoon een provider die verstand van zaken heeft. Jouw zaak is WordPress.

Hoe kun je dan besparen op je hosting? Oké, ik geef het toe, de titel van deze alinea is een beetje misleidend. Daar heb je me. Maar als jouw website offline is verdien jij toch geen geld? Dus je bespaart dan geen geld door je hosting, maar je loopt wel inkomsten mis. Dat is nog erger dan besparen lijkt mij.

In onze tijd kun je bijna alles meten wat er op en rondom je website gebeurt. Heb jij bijvoorbeeld al eens in de statistieken van Google Mijn Bedrijf gezien hoe vaak mensen op deze manier telefonisch contact met jouw bedrijf opnemen? Of hoeveel conversies je landingspagina’s je opleveren? Altijd doen, hoe meer je van je website weet, hoe beter je deze kunt optimaliseren.
Je kunt alleen niet meten waarom mensen afhaken. Hoeveel afhakers op jouw website zouden het afgelopen jaar afgehaakt zijn op de snelheid? En hoeveel inkomsten ben je hierdoor misgelopen?

Tips om te besparen op je hosting

 1. Zorg voor een kwalitatieve WordPress hoster;
 2. Zorg voor een optimale Google Pagespeed;
 3. Bezuinig niet op hosting.

Bespaar door efficiënt te communiceren

Welk mailprogramma gebruik jij op je computer? Ik gebruik Office 365 en deze is perfect. Alleen kwam ik al snel achter dat alle mails op elkaar stapelen ook een nadeel heeft. Ik gebruik vaker de zoekfunctie van Outlook dan google.nl opgestart wordt! Al snel ben ik overgestapt op het fantastische programma Trello.

Ik gebruik Trello voor het managen van mijn projecten. Voor iedere klant een eigen bord met daarop diverse lijsten. Een lijst voor mijzelf, een lijst met alles wat afgerond is, een lijst met openstaande verzoeken voor mijn klanten en nog een aantal lijsten. Zo is het voor zowel mij als webdesigner als voor mijn klanten direct inzichtelijk wat de acties zijn die nog open staan en wat er verwacht wordt. Efficiënt communiceren dus, zonder tijdsverlies.

Trello Board webdesign

Ben ik dan telefonisch of via de mail helemaal niet te bereiken voor mijn klanten? Ja natuurlijk wel. Maar ik beperk dit wel tot een minimum. Een vraag via de telefoon mondt vaak uit in een half uur sparren over diverse andere zaken. Geen enkel probleem, maar mijn tijd is kostbaar. Die van jou ook toch? Probeer dit dus tot een minimum te beperken.

Tips om efficiënt te communiceren

 1. Maak gebruik van Trello
 2. Plan je contactmomenten in en zorg dat je helder hebt wat er besproken moet worden
 3. Brainstorm online met Skype

Conclusie

Ben je overtuigd dat je geld kunt besparen? In bijna alle bovenstaande punten komt naar voren dat je moet uitkijken met het besparen van geld. In sommige gevallen is het voor jouw onderneming belangrijker om een investering te doen die zich later dubbel en dwars terugbetaalt.

De strekking van het bovenstaande is vooral dat je goed na moet blijven denken over je nieuwe WordPress website. Laat je goed voorlichten en dubbelcheck de verhalen van je webdesigner. Er zijn heel veel cowboys die van alles roepen om jou binnen te halen als klant en je vervolgens niet meer helpen. Hoe vaak hoor jij dat iemand een website heeft laten bouwen die uiteindelijk veel duurder was dan vooraf besproken? Ik hoor dit heel erg vaak. Waarom? De prijs die ik afspreek, is de prijs die uiteindelijk betaald moet worden. Mocht er tussendoor iets gewijzigd worden aan de offerte dan zal dit in overleg opgelost worden.

Heb jij nog een goede tip hoe iemand kan besparen op de bouw van een website? Deel deze dan in een reactie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *