WordPress plugins april 2016

Regelmatig krijg ik vragen over website onderhoud. Vragen als: wat houdt dit precies in, wat doe jij ervoor en kan ik het niet zelf? Het updaten van je WordPress plugins is een essentieel onderdeel van je plan van aanpak voor het onderhoud aan je WordPress website. Het grootste gedeelte van de gehackte WordPress websites die ik tegenkom is gehackt door bekende bugs in verouderde WordPress plugins.

Kun je het onderhoud aan je website niet zelf dan? Ondertussen heb ik de ervaring dat in 95% van de gevallen het geen enkel probleem is om op ‘update’ te klikken in de backend van je website. Waar je wel rekening mee moet houden is dat sommige plugins niet goed samenwerken met de huidige versie van je thema. Ben jij daar allemaal van op de hoogte? Ik lees regelmatig vakliteratuur en speur het internet af naar bekende en onbekende problemen. Hierdoor ben ik sneller op de hoogte van bugs en kan hier tijdens het onderhoud rekening mee houden. Als er geen veiligheidsupdates in een update zitten kan het soms verstandig zijn even te wachten tot er een update op de update uitkomt die dit probleem niet heeft.

WordPress onderhoud

Als voorbeeld geeft de veelgebruikte plugin van Yoast tijdens de laatste updates regelmatig problemen. Hoe los jij het op als je de plugin geüpdatet hebt en de plugin werkt niet meer? Uiteraard kun je op dat moment contact met mij opnemen en los ik het voor je op. Maar als je een onderhoudscontract had gehad dan had je het hele probleem niet tegen gekomen en had ik het voor je opgelost zonder dat jij er last van had. In de tijd die je nu besteed hebt aan het zoeken naar een mogelijke oplossing (want het is zo duur om mij in te huren) had je misschien meer geld verdiend door je bezig te houden met je core business of had je actief op zoek kunnen gaan naar nieuwe klanten. Extra reden dus om een onderhoudscontract te overwegen.

Recent heeft WordPress versie 4.5 Coleman uitgebracht. Deze update bevatte eigenlijk weinig spectaculaire nieuwe functies. Maar het heeft mij toch aardig wat werk opgeleverd van mensen die gebruik maakten van de Visual Composer. Deze wordt vaak meegeleverd met een thema en kan daardoor moeilijk geüpdatet worden. Dat is al een veiligheidsrisico op zich. Het grootste probleem was eigenlijk alleen dat WordPress een nieuwere versie van Java gebruikt, waardoor veel slordig geprogrammeerde thema’s en plugins niet meer functioneerden. Had jij dit zelf op kunnen lossen?

Om terug te komen op de vraag “Kan ik mijn website onderhoud niet zelf uitvoeren?” is het antwoord dus: ja dat kun je zelf. Maar wil je het? Hoeveel geld kost het jou als je website een aantal uren onbereikbaar is? En hoe professioneel komt het over naar je klanten/websitebezoekers als je hun computer infecteert met een virus vanaf jouw website?

Als laatste wil ik de plugin Woocommerce die veel gebruikt wordt voor webshops benoemen. Het updaten van deze plugin is een gevoelige klus. Wees hier altijd erg voorzichtig mee. Het is mogelijk om te werken met aangepaste templatebestanden, diverse verzend- en belastingtarieven en via de taalbestanden kun je de teksten aanpassen of vertalen. Er staat een nieuwe Woocommerce versie 2.6 gepland die weer aardig wat wijzigingen intern met zich meebrengt. Denk er dus over na of je ervoor kiest om deze versie zelf te installeren of het uit handen te geven. Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Tot zover de plugin-updates. Over naar de top 5 WordPress plugins van de maand april.

1. Lorem Ipsum Generator by Webline

Lorumum generatorHeb je ooit van de term Lorem Ipsum gehoord? Grote kans dat je deze ooit ergens tegengekomen bent tijdens het surfen op internet.

Regelmatig ben ik al begonnen met het ontwerpen van een WordPress website maar zijn de teksten nog niet klaar. Dit kan zijn dat de eigenaar of de tekstschrijver nog niet zover zijn. Ik leg dan niet het werk aan de kant aangezien ik het op dat moment ingepland had, maar maak gebruik van loze teksten. De zogenaamde Lorum Ipsum teksten. Je kunt ervoor kiezen om deze te genereren via bijvoorbeeld deze website maar het kan dus ook met deze plugin voor WordPress.

Het grote voordeel van de lorum ipsum teksten is dat je een design al snel visueel kunt maken met teksten op de juiste posities. En het genereren van de teksten met de plugin scheelt je een hoop werk omdat je de dummyteksten niet zelf hoeft te typen. Als je de juiste teksten hebt kun je de plugin uiteraard weer verwijderen om geen onnodige requests te maken EN de snelheid van je WordPress website zo hoog mogelijk te houden.

Lorum Ipsum generator WordPress

Download Lorum Ipsum Generator by Webline

2. Post duplicator

Dit is met stip een WordPress plugin die bij mij hoog in de top 10 aller tijden staat omdat ik deze bijna dagelijks gebruik. De naam van de plugin dekt niet de volledige lading.

Wat kun je met deze plugin? Je kunt een exacte kopie maken van pagina’s en berichten op je website. Erg handig dus als je meerdere pagina’s moet aanmaken die bijna gelijk zijn aan een bestaande pagina. Daar zijn nog wel meer manieren voor maar deze is waarschijnlijk het snelst. En ook heel veilig. Je hoeft niet in de FTP te zijn en ook niet in je database van je WordPress.

Duplicate Post WordPress

Wil je dus wijzigingen aan een pagina testen, ben je van plan je homepage design aan te passen of wil je een nieuwe plugin testen? Maak een kopie van een bestaande pagina en ga direct aan de slag zonder dat je live website hier last van heeft.

Als je de plugin geïnstalleerd hebt krijg je op het pagina- en ook op het berichtenoverzicht een extra optie ‘duplicate’. Er wordT direct een kopie gemaakt met dezelfde naam en als toevoeging ‘copy’. Je kunt dus direct aan de slag.

Download Post Duplicator

3. Incoming links

Incoming Links WordPress pluginIedereen die bezig is met de vindbaarheid van zijn/haar WordPress website zal bekend zijn met de term backlinks. Simpelweg betekent dit dat een andere website linkt naar jouw website. Maar hoe monitor je welke websites een link naar jouw website opgenomen hebben?

Je hebt hiervoor verschillende online tools zoals bijvoorbeeld Majestic SEO of Ahrefs. Ook in de hier beschreven Google Search Console kun je de backlinks naar jouw website monitoren.

Maar hoe handig zou het zijn als je direct in het dashboard van je WordPress website de backlinks kunt zien? En je raadt het al, ook hier is een plugin voor. Het is een heel eenvoudige plugin die een seintje geeft per mail als er een nieuwe backlink bijgekomen is. Verder kun je in het overzicht zien vanaf welke pagina er gelinkt wordt en wat de anchor tekst is die gebruikt wordt.

Incoming Backlinks WordPress

Download Incoming Links

4. Imsanity

Imsanity WordPress pluginSamen met de juiste hosting waarschijnlijk de grootste website vertrager: afbeeldingen. Op bijna iedere website die ik mag optimaliseren kom ik het tegen. Foto’s in een formaat van bijvoorbeeld 3000 bij 1200 pixels terwijl de afbeelding getoond wordt op een formaat van 200 bij 200 pixels of nog minder. Dit is dus pure verspilling van laadtijd en opslagcapaciteit.

Je wilt toch een snelle, geoptimaliseerde WordPress website? Je hebt het aantal plugins al beperkt tot het hoognodige en je moet nu aan de slag met je afbeeldingen. Hoe pak je het aan? Begin met het installeren van de Imsanity plugin. Wat doet deze plugin? Hiermee voorkom je dat afbeeldingen groter dan een ingegeven formaat geüpload worden. Je kunt in de instellingen een maximaal formaat opgeven voor afbeeldingen in berichten en pagina’s en ook voor afbeeldingen die direct geüpload worden in de mediabibliotheek. Vaak is een formaat van 1024 pixels meer dan genoeg.

Imsanity instellingen WordPressAls extra optie kun je er ook nog voor kiezen om foto’s geüpload in het BMP formaat om te zetten naar het beter gecomprimeerde JPG formaat. De compressie kun je ook direct in de plugin instellen. Een compressie van bijvoorbeeld 60 (WordPress hanteert standaard 90) is nog meer dan voldoende en je zult verbaasd staan over het verschil in bestandsgrootte.

Voordat je aan de slag gaat met het verkleinen of comprimeren van je foto’s maak je natuurlijk eerst een backup van al je bestanden.

5. Antispam Bee

Top 5 WordPress plugins april 2016 - Antispam Bee WordPressHeb je last van spam op je blog? Ongewenste reacties onder je berichten of als je de reactiemogelijkheid op je pagina’s aan hebt staan ook op je pagina’s? Of ben je vergeten om de optie uit te zetten dat nieuwe gebruikers zich aan kunnen melden op je website? Dat zou ik dan alsnog snel doen als je niet gehackt wilt worden.

Vaak kom ik op commerciële websites de plugin Akismet tegen. Deze is om eerder genoemde spam tegen te gaan. Maar officieel is deze niet gratis voor commerciële projecten. Wil niet zeggen dat het niet kan maar erg netjes is het niet. Dus waarom niet het alternatief van Antispam Bee gebruiken? Heeft dezelfde functionaliteiten en vereist geen registratie zoals Akismet. En heb het ondertussen op aantal websites langere tijd in gebruik en het aantal spam reacties wat er doorheen glipt is op 1 hand te tellen.

Onder Instellingen > Antispam Bee kun je nog wat instellingen aanpassen maar in principe functioneert het prima zonder iets extra’s in te stellen na installatie.

Conclusie

Dit waren de WordPress plugins van april 2016. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten via een reactie onder deze blog.

Zoals ik al vaker verteld heb is het aan te raden om zo min mogelijk plugins te installeren. Er zijn ook genoeg plugins die je alleen hoeft te activeren op het moment dat je ze daadwerkelijk nodig hebt. Je wilt je bezoekers toch een optimale snelheid bieden tijdens het bezoek aan jouw website? Wil je weten welke plugins het meest vertragend zijn voor je WordPress website? Maak dan een scan met de P3 Profiler plugin. Ja je leest het goed, een plugin om je plugins te testen. Maar ook deze kan weer uit na het scannen ;-)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *