WordPress plugins augustus 2016

Het einde van de vakantieperiode nadert. Tijd om je weer eens te buigen over je website en die aanpassingen die je al lange tijd hebt laten liggen. Als je je website onderhoud niet uitbesteed hebt, zul je mogelijk nog een aantal plugins te updaten hebben. Realiseer je dan ook direct dat je website al die tijd een veiligheidsrisico gelopen heeft door verouderde plugins en mogelijk verouderde WordPress-bestanden. Een extra veiligheidscheck is dan zeker op zijn plaats om er zeker van te zijn dat je WordPress website, in de tussentijd dat jij op het strand lag, niet gehackt is.

Maar laten we positief blijven en er vanuit gaan dat je alles bijgewerkt gehouden hebt. Je wilt vooruit. Een website is nooit af. Dan heb ik hierbij een aantal plugins voor je die eigenlijk niet mogen ontbreken. Ze maken je online leven een stuk aangenamer en makkelijker. En dat is wat iedereen wil toch? Zorgeloos online blijven en de beste website aanbieden aan je bezoekers.

1. Gettext override translations
2. Gravity Forms
3. Pronamic iDEAL
4. Easy WP SMTP
5. Contact Form DB

1. Gettext override translations

Ken jij het ook? Je hebt diverse vertalingen gemaakt in WordPress, .po-bestanden aangemaakt met poedit en je bent aan de slag gegaan met de Localization WordPress plugin. Maar je zoekt iets om eenvoudig en snel een vertaling te kunnen maken, zonder dat je lang moet zoeken en iets wat gewoon altijd werkt. Stop dan met zoeken!

WordPress plugin Gettext Override TranslationEr is een plugin voor WordPress geschreven die eigenlijk alle termen zoekt en kan vertalen.

Het werkt als volgt:

 • Je installeert de plugin
 • Onder Plugins komt een nieuw submenu item Gettext override translations, hiermee kom je bij de instellingen van de plugin
 • Je voert te string in die je wilt vertalen en in het vak ernaast de vertaling
 • Opslaan en klaar!

 

Gettext Override Translations

Met deze plugin kun je dus eindelijk eenvoudig alles vertalen wat je nodig hebt. Denk aan het ‘Comment’ vak onder je blogs, de ‘Add to cart’ button in Woocommerce en zo kan ik nog een hele lijst bedenken. Een plugin die je leven dus werkelijk een stuk makkelijker maakt!

Het grote voordeel is dat deze vertalingen behouden blijven bij het updaten van je website. Regelmatig overkomt het mij zelf dat vertalingen op een onbekende manier alsnog overschreven worden. Dat is vanaf nu verleden tijd.

Download Gettext Override Translations plugin

2. Gravity Forms

Vaak wordt er in WordPress gebruik gemaakt van de contactformulieren-plugin Contact Form 7. Op zich niets mis met deze plug-in, maar hij is vrij beperkt. Wil je meer, dan heb je snel meerdere plugins nodig om dit voor elkaar te krijgen. En hoe meer plugins, hoe lager de snelheid van je website, dat is een feit.

Gravity Forms WordPress plugin

Daarom maak ik tegenwoordig vaak gebruik van Gravity Forms. Dit is een betaalde plugin voor WordPress met ongekende mogelijkheden. Wil je een formulier maken waarin mensen eenvoudig een product kunnen bestellen? Of een enquête maken? De basis van Gravity Forms is compleet. En mocht je niet voldoende hebben dan is er nog een enorme hoeveelheid add-ons beschikbaar. Heb je hier ook niet voldoende aan, dan kun je de rest er zelf bij bouwen als je kennis van PHP en Javascript hebt.

Producten kun je aanmaken en verkopen via iDEAL van Sisow of Mollie. Eenvoudig en snel zonder een zware plugin als Woocommerce. Voor Mollie adviseer ik gebruik te maken van de betaalde Pronamic plugin, aangezien deze een vlekkeloze samenwerking garandeert.

De Gravity Forms plugin vind je niet in de standaard plugins van WordPress. Je moet een licentie aanschaffen op http://www.gravityforms.com/ en van daaruit kun je de plugin downloaden en installeren op jouw eigen WordPress website. Let erop wat je krijgt bij de licentie. Bij de basislicentie krijg je namelijk helemaal geen add-ons. Bij de businesslicentie krijg je de basis add-ons. En bij de developerlicentie krijg je zoals verwacht alle add-ons ter beschikking gesteld. Voordeel van deze licentie is dat hij op een onbeperkt aantal domeinen ingezet mag worden. Je investeert dus eenmalig, maar kunt de kosten verdelen over meerdere domeinen. Alle licenties koop je voor een jaar. Werkt daarna je plugin niet meer? Jawel maar je kunt niet meer updaten. Dus je bent eigenlijk verplicht om na een jaar te verlengen als je jouw website veilig wilt houden.

Add-ons voor Gravity Forms

Zoals geschreven zijn er heel veel add-ons beschikbaar. Ik licht er graag een aantal uit die ik regelmatig inzet.

 • ActiveCampain: Hiermee koppel je eenvoudig een Gravity formulier aan een ActiveCampain campagne.
 • Mailchimp: Hiermee koppel je eenvoudig een Gravity formulier aan een Mailchimp lijst.
 • Dropbox: Wil je mensen een bestand laten uploaden? Laat het direct door Gravity Forms in je dropbox plaatsen en geef de mogelijk aan je bezoekers om grote bestanden te uploaden zonder dat je mailbox overbelast raakt.
 • Quiz: De naam zegt het al, bouw een quiz met Gravity Forms
 • Poll: Wil je de mening van je bezoekers weten? Vraag het ze zelf.
 • Zapier: Ken je zapier? Met Zapier kun je werkelijk alles wat te automatiseren is aan elkaar koppelen. En de spin in het web is in dit geval Gravity Forms.

Daarnaast zijn er voor diverse bekende CRM-systemen add-ons beschikbaar. Wil je alle leads die een offerte via een Gravity Form op jouw website aanvragen direct in een CRM-systeem verwerken? Grote kans dat dit out of the box mogelijk is. Zo niet, dan kun je je eigen koppeling programmeren.

Een voorbeeld van een door mij gebouwd Gravity Form vind je hier: https://lamper-design.nl/direct-website-verhuizen/. Een meer geavanceerd formulier met maatwerktoepassing vind je hier. De mogelijkheden zijn eindeloos, de enige beperkingen zijn je eigen kennis en budget.

Gravity Forms biedt zelf ook een groot aantal demo’s van de mogelijkheden, bekijk deze direct op http://demo.gravityforms.com/.

3. Pronamic iDEAL plugin

Zoals hierboven beschreven, heb je voor het koppelen van het online betalingssysteem van Mollie een aparte plugin nodig. De Pronamic plugin is ongeëvenaard in gebruiksgemak en stabiliteit en dat is wat je nastreeft op je website, toch? Je kunt diverse betalingsproviders koppelen aan Gravity Forms, niet alleen voor Mollie maar ook Sisow, Rabo Omnikassa en nog andere online betaalproviders.

Pronamic iDEAL plugin WordPressRegelmatig zet ik de combinatie van Gravity Forms met Pronamic en Mollie in voor het verkopen van bijvoorbeeld tickets voor evenementen van mijn klanten. Het werkt eenvoudig en is stabiel.

Voor het verkopen van tickets zijn er diverse andere plugins beschikbaar. Mijn ervaring is dat de genoemde combinatie snel op te zetten is en altijd werkt.

Ben je beniewd naar de mogelijkheden en kosten van deze plugin? Kijk dan hier https://www.pronamic.nl/wordpress/plugins/pronamic-ideal/

Overweeg je om een soortgelijk systeem te integreren? Neem dan contact met mij op als je vragen hebt of hulp nodig hebt.

Download Pronamic iDEAL plugin

4. Easy WP SMTP

Als je een contactformulier binnenkrijgt en je beantwoord deze direct vanaf de ingekomen mail dan kan het voorkomen dat jouw klant de servernaam ziet staan in plaats van jouw mailadres. Dit is geen ramp, maar je kunt het wel storend vinden. Hoe los je dit op? Ik kreeg deze vraag en ben op onderzoek uitgegaan. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Maar ja, dat is voor veel problemen zo als je het antwoord eenmaal weet. Een SMTP-plugin is in dit geval voldoende. Hiermee maak je verbinding met je eigen SMTP-server en het probleem is opgelost.

WordPress plugin Easy WP SMTP

Installeer de plugin Easy WP SMTP en stel hier de SMTP-gegevens in die bij jouw domein horen. Vaak zijn deze te vinden in het control panel van je hostingprovider of in een e-mail die je van hen ontvangen hebt bij de start van je account.

SMTP instellingen WordPress

Vervolgens vind je onder instellingen > Easy WP SMTP Settings de instellingen. Voer hier exact de gegevens in die je van je provider ontvangen hebt.

Daarna kun je een testmail versturen om te bekijken of je de juiste instellingen gebruikt hebt.

Wanneer werkt deze oplossing niet? Als je gebruikt maakt van bijvoorbeeld Office 365 voor het afhandelen van je e-mail. Je provider heeft op dat moment namelijk de mogelijkheid om te mailen via hun server uitgeschakeld. Je zult dan op zoek moeten naar een alternatief.

Je hoeft niet bang te zijn dat deze plugin je website zal vertragen, hij wordt alleen aangeroepen op het moment dat je een bericht verzendt via de website of een bezoeker dit doet.

Download Easy WP SMTP

5. Contact Form DB

Bijna alle WordPress websites waar ik inlog zie ik de Contact Form 7 plugin geïnstalleerd staan.  Als er een contactformulier dat gemaakt is met Contact Form 7 via jouw website verstuurd wordt, dan gebeurt het wel eens dat deze niet aankomt. Dat is natuurlijk vervelend. Je hoort dit vaak pas achteraf of helemaal niet en je mist een mogelijke lead.

Mogelijk heb je validatiefouten in je formulier waardoor het niet goed werkt. Maar het kan ook zijn dat de gebruiker te zien krijgt dat het formulier verzonden is, maar jij het toch niet binnen krijgt. En dan? Direct overstappen op Gravity Forms? Dat is natuurlijk het beste, maar niet direct nodig.

Installeer de Contact Form 7 DB plugin en alle ingezonden contactformulieren worden overzichtelijk bewaard. Mocht er iemand melden dat hij een formulier ingestuurd heeft en jij hebt dit niet ontvangen dan kijk je als eerste in de wp mail logging die ik hier beschreven heb en daarna kijk je in de waardes van Contact Form DB. Je kunt daar zien wie een formulier verstuurd heeft en wanneer, wat erin stond, alles van het betreffende bericht kun je terughalen.

Contact Form 7 DB Plugin WordPress

De plugin bevat ook een heel handige exportfunctie. Je kunt de data eenvoudig exporteren naar een CSV- of Excel-bestand en het daarna in ieder willekeurig programma importeren. Het gaat jou na deze tip dus niet meer overkomen dat een formulier kwijtgeraakt is.

Download Contact Form DB Plugin

Conclusie

Dit waren ze weer, de WordPress plugins van augustus 2016. Welke ga jij waarschijnlijk gebruiken? Of heb je een gouden tip die je graag met de WordPress-community wilt delen, laat het weten in een reactie en misschien beschrijf ik jouw tip in de blog van september.

Als laatste, waarschijnlijk voor jullie overbodig maar ik benoem het toch, zorg voor een goede backup van je WordPress website voordat je aan de slag gaat met het testen van nieuwe plugins.

 

 

2 antwoorden
 1. Richard Daniels
  Richard Daniels zegt:

  Ik heb een kort vraagje: wat is het voordeel van de Pronamic plugin boven de plugin van Mollie zelf? Die vind ik toch ook wel goed functioneren.

  Beantwoorden
  • Kees Lamper
   Kees Lamper zegt:

   Richard,

   Welke plugin bedoel je? Voor zover ik weet heeft Mollie niet zelf een plugin beschikbaar om de koppeling Gravity Forms > Mollie te maken en heb je daar Pronamic voor nodig.

   Groet,
   Kees

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *