Op 2 februari is er in de persconferentie meegedeeld dat de lockdown een klein beetje versoepeld gaat worden per 10 februari. Dit houdt in dat klanten telefonisch of online iets in jouw winkel kunnen bestellen en dit na 4 uren kunnen afhalen in je winkel. Letterlijk staat er dit op de website van de Rijksoverheid:

“Niet-essentiële winkels blijven voorlopig gesloten. Toch wil het kabinet consumenten en ondernemers tegemoet komen met een kleine aanpassing om de lockdown iets draaglijker te maken. Daarom maakt het kabinet per 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.”

Bekijk de regels rondom afhalen hier.

Oké, en nu? Jij hebt een winkel, blij dat je weer iets kunt gaan verkopen. Of je hebt een webshop en wilt mensen uit de omgeving de mogelijkheid geven om hun bestelling af te komen halen. Maar je wilt wel reguleren wanneer een bestelling opgehaald kan worden. Hoe regel je dit in binnen jouw WordPress website of WooCommerce webshop? Wij zetten een aantal opties voor je op een rij.

  1. Je hebt een website en wilt bestellingen laten afhalen
  2. Je hebt een webshop en wilt bestellingen laten afhalen
  3. Conclusie

1. Je hebt een website en wilt bestellingen laten afhalen

De gemakkelijkste optie is een pagina op je website maken en hierop een formulier plaatsen dat je bijvoorbeeld kunt maken met Gravity Forms. Hier laat je jouw klant de gegevens invullen en een tijdvak kiezen wanneer een bestelling afgehaald kan worden.

Tip: vraag om een telefoonnummer mocht er bijvoorbeeld iets wijzigen in je planning.

Bestelling afhalen lokaal bedrijf

Voorbeeld formulier voor bestelling afhalen

Als je dit formulier op je website wilt plaatsen kun je de onderstaande link gebruiken en het formulier importeren in Gravity Forms. Mocht je nog geen Gravity Forms hebben dan kun je deze hier direct bestellen. Dit is absoluut een aanrader als aanvulling op je website. Mocht je niet overtuigd zijn dan verwijzen wij je graag naar deze blogs met 7 tips over Gravity Forms en deze blog met 5 uitbreidingen voor Gravity Forms.

Hier bestel je Gravity Forms direct voor je eigen website*.

Het formulier dat hier boven staat dat kun je rechtstreeks importeren als je deze opzet downloadt.

Wil je gebruik maken van vaste tijdsvakken voor het afhalen van een bestelling? Dan kun je in Gravity Forms eenvoudig een checklist toevoegen en het aantal aan te vinken opties hiervan beperken. Dit vereist wel meer kennis van de plugin dan alleen de basis en het gaat te ver om dat in deze blog verder uit te werken. Maar de opties zijn er zeker.

Als laatste willen we graag nog de mogelijkheid belichten om aan te geven dat een bestelling via ditzelfde formulier ook direct afgerekend kan worden als je Gravity Forms koppelt met de Mollie add-on. Zo is er korter contact bij het afhalen dus als je dit wilt.

2. Je hebt een webshop en wilt bestellingen laten afhalen

Voor webshops zijn er meer mogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om bij het afrekenen een klant de keuze te geven om de bestelling af te halen. Hierbij kun je meteen de keuze geven om een datum en tijdstip in te geven.

Een andere optie is om hiervoor de bedankpagina te gebruiken die een bezoeker te zien krijgt als een bestelling afgerond is. Beide opties zullen we kort toelichten en suggesties voor mogelijke plugins geven.

2.1 Bestelling afhalen kiezen tijdens het afrekenen

Zoals hierboven aangegeven is er een mogelijkheid om een klant de keuze te geven voor een datum en tijdstip tijdens het afrekenen van hun bestelling. Wij hebben twee verschillende plugins gevonden die dit mogelijk maken. De eerste is een plugin die ondersteund wordt door WooCommerce zelf, het is geen plugin van WooCommerce maar wordt wel actief door hen gepromoot. Je vindt deze plugin hier en deze heet WooCommerce Order Delivery. De kosten zijn jaarlijks 129,- dollar.

 

Wij hebben zelf nog geen ervaring met deze plugin maar weten dat WooCommerce plugins vaak diep in het systeem geïntegreerd zitten en jou hierdoor werk uit handen nemen. Daarom zouden wij je adviseren niet direct naar de prijs te kijken, maar te kijken naar wat deze investering jou als bedrijf oplevert.

Een andere meer betaalbare en iets minder uitgebreide plugin is de plugin WooCommerce Delivery van WeLaunch. Van deze plugin is een online demo beschikbaar die je hier kunt bekijken.

WooCommerce delivery

Met deze twee plugins heb je dus de mogelijkheid om bezoekers de mogelijkheid te geven wanneer ze hun webshop order op willen komen halen. Voor beiden is het een vereiste dat je een WooCommerce webshop hebt. Op dit moment kunnen wij nog niet zeggen welke van de twee onze voorkeur heeft aangezien we met beiden nog weinig ervaring hebben.

2.1 Bestelling afhalen kiezen na het afrekenen

Een andere optie is om een klant die een bestelling geplaatst heeft in jouw webshop de mogelijkheid te geven om aan te geven wanneer een bestelling afgehaald gaat worden. Hiervoor kun je het gemakkelijkste een plugin gebruiken waarmee je de mogelijkheid hebt om een eigen bedankpagina in te stellen. Niet de standaard bedankpagina van WooCommerce, of je moet ervoor kiezen om de PHP-template van deze pagina op te zoeken en zelf aan te gaan passen maar dit raden wij je af.

Ook voor deze optie hebben we twee verschillende plugins voor je opgezocht. De Yith Custom Thank You Page for WooCommerce kennen wij als een zeer betrouwbare plugin die je eenvoudig de mogelijkheid geeft de bedankpagina zelf op te maken en hier jouw Gravity Forms formulier (die je net gedownload hebt eerder in deze blog) in te laden door middel van een shortcode.  Meer informatie en een demo van deze plugin vind je op de website van Yith. Van deze plugin is ook een gratis versie te verkrijgen die relatief beperkt is. Wil je meer, dan kun je een premiumversie kopen voor 59,99 dollar per jaar.

Een andere plugin waar wij goede ervaringen mee hebben koop je voor het eenmalige bedrag van 29 dollar op Codecanyon*. Dit is de Custom Thank You Page for WooCommerce van Jelly-Pixel. Een volledig werkende demo van deze plugin vind je hier.

Met één van deze plugins help je bezoekers een keuze te maken voor het afhalen van hun bestelling.

Conclusie

Een laatste tip: plaats het formulier op een gemakkelijk te vinden link zoals bijvoorbeeld jouwwebsite.nl/afhalen. Als je telefonisch een bestelling aanneemt is het lastig uitleggen als het bijvoorbeeld /bestelling-afhalen/ is. Kies voor gemak voor je klant.

Met deze blog hopen we dat je een aantal goede opties hebt om je bedrijf weer vooruit te helpen. Mocht je suggesties hebben dan zien we deze graag in een reactie onder deze blog zodat alle lezers van deze blog hiervan kunnen profiteren. Samen staan we sterk!