SEO-checklist om je WordPress website beter vindbaar te maken

8 min. leestijd

Het heeft je veel bloed, zweet en tranen gekost om je eigen WordPress website te bouwen. Je blogt iedere week op aanraden van je online marketeer. Waar houd je dan sowieso rekening mee? Met de vindbaarheid van je website natuurlijk.

Je hebt heel goed je best gedaan en een groen bolletje gescoord op het verkeerslicht van Yoast. En daar ben je uiteraard heel erg trots op. Maar waar is dat groene bolletje op gebaseerd? Waar kijkt de plugin naar? Tegenwoordig krijg je van Yoast live advies als je bezig bent met het schrijven van je pagina’s of berichten. Er wordt direct aangegeven waar de verbeterpunten liggen. In deze SEO-checklist ga ik dieper in op een aantal rankingfactoren waarmee je jouw website beter vindbaar kunt maken.

Hoe maak je jouw WordPress website beter vindbaar? Door in ieder geval onderstaande punten aan te houden. Kom je daarmee op de eerste positie in Google of andere zoekmachines?

Dat ligt aan de zoekterm die jij als focus keyword voor jouw website of pagina gebruikt. Maar door onderstaande stappen te checken voor jouw website maak je in ieder geval een goede start.

  1. Gebruik interne links binnen je website
  2. Gebruik H1, H2 en H3 koppen
  3. Gebruik relevante zoektermen in je teksten
  4. Gebruik long tail keywords
  5. Stel ALT tags van je afbeeldingen in
  6. Plaats de zoekterm in de paginatitel
  7. Gebruik alleen originele content
  8. Gebruik geoptimaliseerde permalinks in WordPress
  9. Optimaliseer de meta-omschrijving van je WordPress website
  10. Conclusie

1. Gebruik interne links binnen je website

De term links ken je vast wel. Of hyperlinks. Een groot gedeelte van de mensen weet ondertussen wat je bedoelt als je het hebt over een link op een website. Maar vaak zal het dan gaan over een externe link. Dit is simpel uit te leggen: een link naar een andere website. Meteen een dilemma waar veel mensen tegenaan lopen: laat ik deze externe link in een nieuw tabblad of venster openen of niet? Wat doe jij? Laat het in een reactie weten en natuurlijk ook waarom je dat doet.

Interne Links in WordPress
Interne of externe links aanmaken in WordPress

Nu over naar de interne links. Een interne link is een link naar een bericht of pagina op jouw website. Dit is bijvoorbeeld een interne link naar onze pagina over WordPress onderhoud. Deze links hebben altijd al waarde toegevoegd aan je website maar de laatste tijd lijken deze zwaarder te gaan wegen als Google rankingfactor.

Net als externe links geldt voor interne links dat je deze moet inzetten waar het past om een natuurlijke tekst te krijgen. Ik maak vaak gebruik van interne links om in mijn blogs te linken naar oudere blogs of naar een artikel met uitleg in de WordPress Kennisbank. Handig toch, als je leest over een onderwerp en de uitleg van een woord of alinea staat in een ander blog?

Zijn alle interne links dan even veel waard? Er zijn diverse plaatsen waar je interne links kunt plaatsen. De helft zal je bekend zijn, de andere helft is je na het lezen van deze blog ook bekend. De belangrijkste locatie van interne links zijn de items in je hoofdmenu. Je hoofdmenu? Ja dat zijn ook links binnen je website toch? Vergeet deze dus niet te optimaliseren.

Als voorbeeld, de titel ‘diensten’ in je hoofdmenu. Het kan uiteraard, maar ten eerste is het voor bezoekers van je website duidelijker als je de belangrijkste diensten als hoofditems benoemt in je hoofdmenu in plaats van als subitems in je menu. Daarnaast hecht Google ook veel waarde aan deze hoofdmenu-items. Ze komen op iedere pagina altijd boven de vouw terug. Een extra reden dus om goed over de menustructuur op je website na te denken.

Daarnaast kun je links gebruiken in de lopende tekst van een pagina. Deze zul je er diverse van vinden binnen iedere blog en pagina op onze website. Als laatste heb je nog de footer. Dit is ook een belangrijke plaats voor het gebruik van interne links. Maak bijvoorbeeld een custom menu en laad deze in een footer widget. Vanaf nu krijgen de genoemde pagina’s in je footer vanaf iedere pagina op je website een klein beetje waarde mee. Boosten die pagina’s dus!

2. Gebruik H1, H2 en H3 koppen

Als je een boek leest, wat lees je dan liever? Een volledige pagina met een hele lange tekst of een tekst die duidelijk onderverdeeld is in alinea’s met koppen en subkoppen? Dit is natuurlijk een open deur. Mensen beginnen niet met lezen maar met scannen van een tekst. En een lange tekst scannen is niet te doen, maar een tekst met duidelijke alinea’s en koppen wel. Lezers van jouw website kunnen hierdoor direct zien waar jouw bericht over gaat en beslissen of het artikel interessant genoeg is om te lezen of direct weg te gaan.

H1 tot H6 koppen in WordPressJe schrijft je teksten voor de lezers en niet voor Google, daar waren wij het al over eens toch? Waarom zou je de tekst dan niet voor beide optimaliseren? Google maakt gebruikt bij het indexeren van je website van de koppen en tussenkoppen om te kijken hoe relevant jouw artikel is op verschillende zoektermen. Maak hier dus slim gebruik van. Hiervoor geldt uiteraard net als veel andere zaken op je website: overdaad schaadt.

Wat voor koppen kun je gebruiken in een WordPress website? Standaard is de tekst opgemaakt als alinea. Je hebt daarnaast de keuze tussen Kop 1 tot en met Kop 6. Bouw je WordPress pagina’s en berichten zo op dat er maximaal één H1-titel is en verdeel de H2- tot H6-koppen over je pagina’s. Zelf maak ik gebruik van de H1 tot en met H3 koppen. Veel thema’s maken bijvoorbeeld gebruik van de H6 koppen als titel voor je widgets. Kijk het maar eens na op jouw website, dit kun je doen door gebruik te maken van de beschreven Developer Tools van Google Chrome in deze blog over CSS.

Als er een paginatitel gedefinieerd is in jouw WordPress template zal deze vaak H1 gemaakt worden. Kijk dit dus na, zodat je niet zelf ook nogmaals met een H1 aan de slag gaat. Maak een natuurlijk profiel van koppen en subkoppen op je pagina’s. Maak ook gebruik van het door jezelf ingestelde focus keyword in de Yoast SEO plugin of een andere plugin in de koppen voor het verbeteren van je vindbaarheid.

3. Gebruik relevante zoektermen in je teksten

Ja dat is een mooie… Maar wat zijn relevante zoektermen? Dat is vrij simpel: gaat jouw website over webdesign, schrijf dan ook over webdesign en alles wat ermee te maken heeft. En ga niet schrijven over stoeptegels. Moeilijker is het eigenlijk helemaal niet. Klaar?

Heb je wel eens teksten gelezen waar je in de eerste twee zinnen al minimaal vier keer het woord webdesign in tegengekomen was? Ik kom ze eigenlijk nog steeds dagelijks tegen. Een typisch geval van teksten schrijven voor Google in plaats van voor je bezoekers.

Op dit moment is het helaas nog zo dat sommige van deze overgeoptimaliseerde websites best goed scoren in de zoekmachines, ondanks dat Google al jaren aangeeft dat ze hier naar kijken en hier penalty’s voor uitdelen. Zorg dat je belangrijkste zoekterm op een natuurlijke manier in de tekst voorkomt. En uiteraard ook in de bij punt twee benoemde koppen.

Keywordspam WordPress
Iemand iets wits aan?

Moet dit altijd de exacte zoekterm zijn? Nee. Als je over webdesign schrijft en je maakt een pagina over zoekmachineoptimalisatie dan snapt Google dat dit bij elkaar hoort. En dit kan uiteraard ook op dezelfde pagina op je website. Focus je dus niet teveel op je zoekterm, maar schrijf goed lopende en prettig leesbare teksten.

4. Gebruik long tail keywords

Hoe vind je de juiste zoekterm voor jouw pagina of artikel op jouw website? Dat kun je onder andere doen met de Google Keyword Planner of betaalde tools als Ahrefs [aff.]. Maar het begint eigenlijk al eerder, voordat je de computer opstart. Schrijf woorden of termen op die relevant zijn voor jouw product of dienst. En ga hiermee aan de slag in de Google Keyword Planner om te kijken wat het zoekvolume is. Dit is heel erg basis uitgelegd.

Een van onze partners waar wij veel mee samenwerken, SEO-bureau Optimus Online kan een compleet zoekwoordenonderzoek voor je  doen in het kader van de optimalisatie van je website. Gecombineerd met de optimale techniek die wij in je website toepassen is dit bijna een garantie voor een succesvolle website.

Bewust spreken wij altijd over een zoekterm en geen zoekwoord. Waarom? Een zoekterm kan namelijk bestaan uit meerdere woorden. En wil je tegenwoordig kans maken om vindbaar te worden in Google dan adviseren wij (en nog vele anderen) gebruik te maken van long tail keywords. Waar denk je meer kans mee te maken? Met de zoekterm ‘WordPress website’ of met de zoekterm ‘WordPress website laten ontwerpen’?

Heb je een zoekterm voor een pagina bepaald? Ga dan aan de slag met deze zoekterm en schrijf zoveel mogelijk synoniemen, meervoudsvormen en afgeleide woorden op die samenhangen met jouw zoekterm. Hiermee schrijf je een logische tekst die voor lezers en voor Google begrijpelijk is.

Heb je niet de beschikking over betaalde tools voor het doen van zoektermenonderzoek en ook geen account bij Google? Dan is een simpel basis hulpmiddel nog Google zelf. Tik je zoekterm in via de zoekbalk in je browser en kijk welke suggesties Google direct zelf geeft. Ook helemaal onderaan de resultaten vind je nog een aantal vergelijkbare zoektermen geadviseerd door Google. De zoekvolumes van deze termen wisselen sterk maar als eerste indicatie is dit prima bruikbare informatie die je gratis krijgt.

5. Stel ALT-teksten van je afbeeldingen in

In heel veel SEO-checklists kom ik het tegen. En op nog veel meer websites waar ik een kijkje achter de schermen krijg zie ik dat het niet ingevuld is. De ALT-tekst van de afbeeldingen. Maar waarom zou je die invullen dan, vraag jij je af? Omdat Google wel heel ver is met de techniek om afbeeldingen te ‘lezen’ maar dit nog niet op grote schaal inzet.

ALT tags WordPress imagesOm je afbeeldingen te optimaliseren voor de zoekmachines voer je dus een alternatieve tekst in die jouw afbeelding beschrijft voor Google. Deze ALT-tekst kan Google namelijk wel lezen.In WordPress heb je direct de mogelijkheid om bij het invoegen van een mediabestand een ALT-tekst in te voeren. Zorg dat je focus keyword ook hier weer in terug komt.

Heb je de ALT-teksten nog niet ingevoerd op jouw website? Tijd om je afbeeldingen te gaan optimaliseren en te starten met het doorvoeren van deze verbetering. Er zijn tools die op basis van jouw bestandsnaam ook direct een ALT-tekst invullen. Handig, kun jij het nooit meer vergeten!

Als je alles wilt weten over het optimaliseren van afbeeldingen op je website dan verwijzen we je graag naar deze eerder geschreven blog.

6. Plaats de zoekterm in de paginatitel

Je bent bezig met het optimaliseren van je WordPress website. Dus waar begin je dan mee? Met een een paginatitel die de belangrijkste zoekterm van je pagina of bericht bevat. De eerste optie die je in WordPress krijgt bij het starten van een nieuw item is meteen de paginatitel. Hoe optimaliseer je deze?

Je kunt op je website een andere paginatitel gebruiken dan er in Google getoond wordt. Keyword paginatitelHoe je dat doet? Wijzig dan de paginatitel via de Yoast SEO plugin. Hier kun je een paginatitel en metaomschrijving opgeven.

Wat is er aan de paginatitel van belang voor de vindbaarheid van je website? Zorg dat je zoekterm voorkomt in de paginatitel. Plaats de zoekterm bij voorkeur vooraan in je paginatitel voor de beste indexatie door Google.

Naast het effect op de vindbaarheid van je website is er natuurlijk nog een andere reden om de titel duidelijk en wervend te maken. De simpele reden dat dit vaak ook het eerste is wat een potentiële bezoeker van jouw website ziet in Google. De titel gecombineerd met de meta-omschrijving moeten de triggers  zijn die een Google-gebruiker omzet in een bezoeker van jouw website. Denk hier dus ook goed over na. Is een prijs van jouw dienst lager dan van je concurrenten? Overweeg deze dan te vermelden in de titel. Lever je jouw diensten in een specifieke plaats en kan dit meewegen in de beslissing van je bezoekers? Neem deze dan op in de titel.

Er is overigens geen garantie te geven dat Google ook daadwerkelijk de titel toont die jij ingesteld hebt. In sommige gevallen zal Google de url vertonen met als eerste de bedrijfsnaam. Maar in veel gevallen kun je Google wel aangeven wat voor titel jij graag wilt vertonen.

7. Gebruik alleen originele content

Regelmatig lees ik ergens blogs waarvan ik denk: “dit heb ik eerder gelezen”. Helaas zijn er mensen die graag hoog in Google willen komen en hiervoor 1 blog schrijven die ze in iets aangepaste versie op Duplicate Content WordPressverschillende platformen plaatsen. En daar dan vooral links in plaatsen naar voor hen belangrijke pagina’s.

Op een blog dat jij schrijft heb je uiteraard auteursrecht. Wil je controleren of jouw blog gekopieerd is? Je kunt hiervoor een tool gebruiken die te vinden is op http://www.seoreviewtools.com/duplicate-content-checker. Probeer het eens uit, je zult verbaasd staan hoeveel er klakkeloos overgenomen wordt.

Originele content op je website is dus heel erg van belang. En ja, dat kost tijd, maar na verloop van tijd zul je zien dat relevante originele content gedeeld gaat worden en dat mensen het waarderen dat jij er tijd in steekt om je expertise te delen met hen.

Laat je niet verleiden tot het posten van een gekopieerde blog, eerlijk duurt in dit geval het langst en de claims die hiervoor uitgedeeld worden zijn niet mis. Dit geldt uiteraard ook voor afbeeldingen die je zonder toestemming gebruikt in je blogs. Wordt jouw blog gekopieerd? Lees dan in de blog van Charlotte’s Law welke smoesjes je minimaal te horen gaat krijgen. De stagiair doet het nog steeds erg goed…

Ben jij echt goed in je vak maar totaal niet in teksten schrijven? En heb je een budget? Laat je teksten dan schrijven door een ervaren tekstschrijver. Ja dit kost geld, maar uiteindelijk gaat het om het geld dat jouw website oplevert toch? De investering verdient zichzelf terug. Die belofte durven wij te maken uit ervaring.

8. Gebruik geoptimaliseerde permalinks in WordPress

In WordPress heb je de mogelijkheid om zogenaamde mooie url’s in te stellen. Je kunt hiervoor naar Instellingen > Permalinks. Standaard staat er in WordPress bij een pagina of bericht ?p=123. Voor het optimaliseren van je website moet je deze echt aanpassen naar een duidelijke url met daarin ook de belangrijkste zoekterm.  Op de meeste websites voldoet het om de instellingen van de permalinks van ‘Plain’ om te zetten naar ‘Berichtnaam’.

Permalinks WordPress instellen

In je pagina of bericht dat je maakt of aanpast op je WordPress website heb je direct onder de paginatitel de mogelijkheid om de permalink te wijzigen. Dit betekent dat je de url kunt aanpassen. Als jij de paginatitel invult zal WordPress automatisch de URL invullen. Door erop te klikken krijg je de mogelijkheid om deze aan te passen.

Permalink in WordPress

Er zijn nog een aantal uitzonderingen die je binnen een website tegen kunt komen. We zullen dit toelichten aan de hand van twee voorbeelden. Een klant die bij ons het website onderhoud ondergebracht heeft, gebruikt uit het Avada thema de portfolio items als cursuspagina’s. Haar aanbod is onderverdeeld per portfolio item, iedere cursus heeft zijn eigen item. WordPress gebruikt hier standaard als permalink website.nl/portfolio-item/naam-van-de-cursus. Het nadeel in dit geval is dus dat de zoekterm (naam van de cursus) naar achteren geschoven wordt. We hebben dit aangepast, waardoor de url in ieder geval geoptimaliseerd is naar bijvoorbeeld https://naturio.nl/cultuurhistorie/

Hoe los je dit op? Daar komen we na het volgende voorbeeld op.

Webshops in Woocommerce kennen ook dit probleem. Standaard worden de categorie pagina’s, productpagina’s en de producttag-pagina’s voorzien van een toevoeging in de url. Bijvoorbeeld /product-categorie/, /product/ en /product-tag/. Heel ongustig dus voor het optimaliseren van je SEO-structuur. Maar ook dit is op te lossen, zie bijvoorbeeld de pagina van onze WooCommerce webshop Bohostijl.nl met als voorbeeld url https://bohostijl.nl/boho-sieraden/ibiza-kettingen/

Wij gebruiken voor alle websites en webshops waar wij de url willen aanpassen de plugin Permalink Manager Pro. Binnen deze plugin kun je de structuur van de url’s naar wens aanpassen. Let op dat je nooit zomaar url’s aan gaat passen. Bezoekers die de ‘oude’ url vanuit Google zullen bezoeken krijgen dan namelijk een 404-error omdat de pagina niet meer bestaat. Het voordeel van de beschreven plugin is dat deze ook als je dit goed instelt direct alle 301 redirects aanmaakt. Hierdoor zal de vindbaarheid van je website verbeteren in plaats van achteruit gaan door het aanpassen van de permalinks.

9. Optimaliseer de meta-omschrijving van je WordPress website

Wat is de meta-omschrijving en wat is de invloed op je vindbaarheid hiervan? Vooral het laatste is veel onduidelijkheid over merken wij. De meta-omschrijving is datgene wat mensen zien als ze jouw website te zien krijgen in de zoekresultaten van de zoekmachines zoals ik hierboven al benoemde.

Heeft de meta-omschrijving direct invloed op je vindbaarheid? Daar kan ik kort over zijn: nee. Het is niet direct van invloed op de vindbaarheid van je website en is dus ook geen SEO-rankingfactor. Maar het heeft wel invloed op het gedrag van je potentiële bezoekers. Zorg dus dat er een goede beschrijving in staat van hetgeen men op je website zal vinden. Ben je de goedkoopste? Of de beste? Of heb je het meeste waar voor iemand zijn of haar geld? Vermeld dit dan.

Hoe kun je meta-omschrijvingen nog extra op laten vallen? Er zijn al diverse trucs die door Google ondertussen niet meer geaccepteerd worden. Maar een groen opvallend vinkje wordt nog steeds toegestaan. En hierdoor kun jij net iets meer opvallen dan jouw concurrenten. Maak hier dus gebruik van. Een voorbeeld hiervan zie je van één van onze klanten. Wil je voordelig latex laten spuiten in Rotterdam? Grote kans dat je dit dan aan zult treffen in je zoekresultaten.

Latex Spuiten Specialist Rotterdam

Zorg dat het focus keyword voorkomt in de meta-omschrijving. Ja. maar dat heeft toch geen zin zei ik net? Dat is niet helemaal waar. Als mensen zoeken op jouw focus keyword en jouw pagina wordt in de zoekresultaten getoond, dan zal het focus keyword in de meta-omschrijving vetgedrukt worden door Google. Welk zoekwoord heb ik gebruikt voor onderstaande zoekopdracht denk jij?

Facebook debug tool

Hierboven kun je zien dat Google bij ons ook de sterren vertoont die wij verzamelen met reviews vanuit Google Mijn Bedrijf. Er zijn verschillende manieren om deze toe te voegen aan de zoekresultatenpagina van Google, ook met deze oranje sterren val je uiteraard extra op ten opzichte van je concurrent.

Het is dus belangrijk dat er een duidelijke probleemomschrijving in je meta-omschrijving staat. En een call-to-action om mensen te triggeren een bepaalde actie te ondernemen.

10. Conclusie

Er worden dagelijks tientallen artikelen gepubliceerd over vindbaarheid van WordPress websites. En de meningen lopen sterk uit elkaar als het erop aan komt. Als je bovenstaande tips consequent doorvoert zul je merken dat je hier uiteindelijk resultaat mee gaat halen.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven in maart 2016. In maart 2019 is het artikel aangevuld met relevante informatie en de kennis van nu. Wij vonden het mooi om te zien dat de basis van SEO in 3 jaar tijd helemaal niet gewijzigd is. Het originele artikel stond nog steeds vol met waarheden. Vanaf nu kun jij met de nieuwe informatie jouw website nog beter vindbaar gaan maken.

Verwacht niet dat je volgende week op de eerste positie in de zoekmachines staat. Er is meer nodig dan alleen het bovenstaande goed doorvoeren. Laat je niet verleiden tot illegale praktijken en neem de tijd om onderzoek te doen voordat je überhaupt ergens mee begint. En het allerbelangrijkste is in mijn beleving dat jij je focust op je klanten en niet op zo hoog mogelijk scoren in de zoekmachines. Schrijf je teksten dus voor mensen zoals al eerder in dit artikel aangegeven.

Wil je vrijblijvend sparren over de vindbaarheid van je website? Neem dan gerust contact op via info@lamper-design.nl of stuur een bericht via de website.

 

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.