500 internal server error

Wanneer je de error 500 internal server error in WordPress krijgt, betekent dit dat er een interne serverfout is opgetreden op je WordPress website. Dit is een algemene foutmelding, zonder specifieke details over het werkelijke probleem. Het gevolg is dat bezoekers geen toegang hebben tot je website of webshop.

Meestal zul je de hulp van de ontwikkelaar van het WordPress agency van je website nodig hebben om dit op te lossen. Als de ontwikkelaar de oorzaak niet direct kan vinden, zal hij of zij dieper moeten graven om de exacte fout te identificeren.

Error 500 oplossen

Controleer de Error Log via DirectAdmin: Dit is vaak de eerste stap. De errorlog geeft vaak aan waar het probleem zich voordoet. Veel voorkomende oorzaken van een error 500 zijn conflicterende WordPress thema’s of plugins. Probeer deze één voor één te deactiveren om te zien of het probleem zich oplost. Dit kan je doen door de naam van de plugin- of themamap te wijzigen via FTP. Eventueel kun je ook direct alle plugins uitschakelen door de hele plugin map te hernoemen via Filezilla.

Controleer het .htaccess-bestand: Een fout in het .htaccess-bestand kan ook een error 500 veroorzaken. Probeer het bestand te hernoemen om te zien of dat het probleem oplost. Als dat het geval is, moet je een nieuw .htaccess-bestand genereren vanuit WordPress. De standaard regels van WordPress voor in je htaccess bestand vind je hier.

Oorzaken en oplossingen

  1. PHP Memory Limit: Soms kan het verhogen van de PHP-geheugenlimiet het probleem oplossen. Dit doe je door de wp-config.php-bestand te bewerken en de regel define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’); toe te voegen.
  2. Bestandspermissies: Verkeerde bestandspermissies op je server kunnen ook leiden tot een error 500. Controleer of de bestandspermissies correct zijn ingesteld.
  3. Serverproblemen: Soms ligt het probleem bij de hostingprovider. Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, neem dan contact op met je hostingprovider voor hulp.

Error 500 kan frustrerend zijn, maar met een systematische benadering van probleemoplossing kun je het vaak zelf oplossen. Meestal zit het probleem in een corrupte plugin.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.