Website laten bouwen in het buitenland? Offshore webdesign

8 min. leestijd

Je bent een startende ondernemer zonder website of een MKB’er die al een tijdje een website heeft en is je website aan vernieuwing toe? Je surft eens over het internet, je vraagt wat offertes op bij verschillende webdesigners en dan opeens… Krijg je een offerte terug die vele malen goedkoper uitvalt dan andere offertes! Het trekt je aandacht en je kijkt verder. De geboden producten lijken hetzelfde, de website of webshop wordt ook voorzien van een Content Management Systeem als WordPress of Drupal en men belooft dat je website op nummer 1 uit zal komen in de Google zoekresultaten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Wij hebben recent een aantal klanten gehad die ervaringen hadden met zogenaamd offshore webdesigners. Dit betekent dat de website in een ander land als Nederland gebouwd zal worden. Meestal is dit India of Roemenië. Maar is dit wel echt zo voordelig? En wat zijn de nadelen? Bij deze wil ik direct aangeven dat al de klanten die ik gesproken heb spijt hadden van hun keuze. De website moest later alsnog aangepast worden door een Nederlandse webdesigner dus in totaal waren zij nu veel duurder uit!

Waar kun je tegenaan lopen met een buitenlandse webdesigner? Ik zal hieronder een aantal punten benoemen en deze stapsgewijs toelichten.

  • communicatie; Hoe communiceer je met de offshore webdesigner?
  • tarieven; Is het wel zo goedkoop als dat het lijkt?
  • SEO-optimalisatie; Kan een buitenlandse webdesigner je website lokaal optimaliseren?
  • meertalige website; Hoe wordt je website vertaald? Of ga je dit zelf doen?
  • werkmentaliteit; Hoe verloopt de samenwerking en hebben jullie wel hetzelfde doel voor ogen?
  • tijdzone; Hoe communiceer je met iemand in een andere tijdzone? En vooral wanneer?

COMMUNICATIE

‘De webdesigner begrijpt mij niet’ is een veelgehoorde klacht. Dit lijkt voor een groot deel te liggen aan de taalbarrière. Er wordt vooral gecommuniceerd via e-mail en soms via Skype. Maar over het algemeen genomen is het Engels van genoemde webdesigners van een erg laag niveau. In het begin zijn zij altijd te bereiken, nadat het project binnen gehaald is verslapt het contact en kan het soms dagen duren voordat er reactie komt op vragen of opmerkingen. De basis van bijvoorbeeld een WordPress website overleggen in het Engels is nog wel te doen, deze is overal gelijk. Maar heb je meer specifieke wensen voor je website dan wordt het steeds lastiger om deze te vertalen naar het Engels wat begrepen wordt bij de ontvanger van jouw boodschap!

Offshore webdesign miscommunicatieOm dit probleem op te lossen wordt er door veel offshore webdesigners gewerkt met een agent in Nederland die voor hen het klantcontact verzorgt. Dit is op zich een verbetering, maar hierdoor ben je wel het voordeel van de goedkope webdesigner kwijt! De agent werkt namelijk ook niet voor niets. En feit blijft dat jouw bericht via de agent naar de webdesigner zal gaan. Heb je wel eens geprobeerd om een bericht in iemands oor te fluisteren en te horen wat de derde persoon hier nog van kan maken?

TARIEVEN OFFSHORE WEBDESIGN

De uurtarieven waar deze webdesigners voor werken zijn voor Westerse begrippen erg laag. Hierdoor zal de totaalprijs voor een website altijd lager uitvallen. Maar kies je een auto alleen op basis van prijs? Of kijk je ook naar de kwaliteit en hoe het uiterlijk eruit ziet? Waarom doe je dit dan bij een website niet? Een website is een onderdeel van je bedrijf! Een professioneel bedrijf wil dit toch ook uitstralen op zijn website?

En dan na oplevering van je website, wie doet het onderhoud? Als er een storing aan je website optreedt, wat kost het je dan? Heb je dat nagevraagd? En ben je dan nog wel zo voordelig uit?

SEO-OPTIMALISATIE

Communiceren in het Engels is voor de meesten van ons geen enkel probleem. Maar je wilt natuurlijk je website laten optimaliseren voor de bekende zoekmachines als Google en Bing. En je website zal in ieder geval in de Nederlandse taal gemaakt worden. Wil je de website helemaal optimaliseren dan moeten ook je teksten geoptimaliseerd worden, je paginatitels en nog veel meer onderdelen van je website. Maar deze zijn in het Nederlands geschreven. Hoe gaat de webdesigner die minimaal Engels spreekt deze teksten optimaliseren? Met behulp van Google Translate of roept hij de hulp in van een professionele vertaler? Ik denk het eerste! Mogelijk kunt u als klant een handje helpen? Dit probleem zou u voorkomen door te kiezen voor een Nederlandstalig webdesignbureau. Bijvoorbeeld Lamper Design uit Waddinxveen! Offshore webdesign SEO

MEERTALIGE WEBSITE

Bij een WordPress of Drupal website is het eenvoudig om deze meertalig weer te geven. Of u kiest voor Nederlands en Engels, geen probleem. Maar wat als je webdesigner geen Nederlands spreekt en gebrekkig Engels? Wordt ook hier dan Google Translate voor ingezet? Of is het mogelijk dat je misschien zelf de vertaalde teksten aanlevert. Dit is niet wenselijk. Je wilt een perfecte vertaling om een daverende eerste indruk op je websitebezoekers te maken, dit zijn namelijk je klanten van de toekomst.

WERKMENTALITEIT

Dit is de vijfde reden die ik een aantal keer voorbij heb zien komen. Waar veel mensen tegenaan lopen is ook dat er in andere werelddelen een totaal andere werkmentaliteit heerst. Ik probeer als webdesigner altijd mee te denken met mijn klanten en zal deze gevraagd en ongevraagd bestoken met mijn adviezen om de perfecte website te bouwen. De mentaliteit van offshore webdesigners is vaak, dit is de opdracht, die voer ik uit en dan is mijn opdracht klaar. Op naar de volgende opdracht. Dit botst vaak met de instelling van de Westerse opdrachtgevers. En niemand wil toch ruzie met de webdesigner die in zijn beleving echt zijn uiterste best doet? Dit heeft vooral te maken met een cultuurverschil, vaak is het echt geen onwil.

TIJDZONE

Offshore webdesign problemenAls laatste wil ik nog de aandacht vestigen op de tijdzone. Veel offshore webdesigners werken in een andere tijdzone. Hierdoor wordt je gedwongen om via de e-mail te communiceren of midden in de nacht op te staan om telefonisch contact te hebben. Maar bellen met het buitenland kost ook geld! Dit kun je weer optellen bij de totaalprijs van je website.

CONCLUSIE

Ik vind het als webdesigner erg prettig om persoonlijk contact met mijn klanten te hebben en niet alleen via de e-mail te communiceren of de telefoon. Het is voor de klant prettig om een goed beeld van de websitebouwer te hebben maar andersom ook van de klant. Tijdens de bouw is het prettig dat je 1-op-1 kunt overleggen met elkaar waarbij eenvoudig wijzigingen direct bekeken kunnen worden. Ik weet dat er via Skype of het overnemen van een scherm ook heel veel mogelijk is, maar het feit blijft nog steeds dat je fysiek gescheiden bent. Je werkt vooral op basis van vertrouwen.

Heb je al nagedacht over de hosting van een in het buitenland gebouwde website? Laat je deze hosten door de webdesigner in zijn/haar land, houdt er dan rekening mee dat je website ook valt onder de wetgeving van het betreffende land. En dit kan erg verschillen van de Nederlandse wetgeving.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan ben ik te bereiken via info@lamper-design.nl of op +31643658441. Bij ons heeft u al een volledig geoptimaliseerde WordPress website vanaf 750 euro. Dit betekend een website zonder zorgen met perfecte service en de mogelijkheid voor een onderhoudscontract.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.