WordPress plugins februari 2016

Heb je iets gehad aan de WordPress plugins van januari 2016? Ik heb voor februari weer een aantal minder bekende plugins uitgezocht. Ben jij zelf handig en schrijf je je eigen plugins? Omdat WordPress een open-sourcesysteem is kan iedereen een plugin schrijven. Als je kennis van de programmeertaal PHP hebt kun je aan de slag. Heb je dat niet? Dan ben je aangewezen op de knowhow van anderen.

In deze blog zal ik onder andere bespreken hoe je de titels van je gebruikte media kunt wijzigen, hoe je de website op een eenvoudige manier kunt beschermen tegen hackpogingen en hoe je je template op een zodanige manier kunt aanpassen dat deze wijzigingen ook bewaard blijven als je een thema update maakt.

Mogelijk denk je dat ik een plugin voor het maken van een child-theme zal adviseren, maar helaas. Twee redenen waarom dit niet zo is: je hebt voor het maken van een child-theme geen plugin nodig en waarom zou je een child-theme voor je WordPress website aanmaken als je alleen wijzigingen in je stylesheets wilt maken? Dan maak je de website onnodig zwaar waardoor de laadtijd weer flink omhoog gaat. Hoe je het op kunt lossen? Dat lees je verderop in deze blog.

WORDPRESS PLUGINS FEBRUARI 2016

  1. Media File Renamer
  2. Limit Login Attempts
  3. See Attachments
  4. Simple Custom CSS
  5. WPS Hide Login

1. Media File Renamer

Media File Renamer WordPress plugin

Veel mensen en onlinemarketingbureaus hebben de mond vol van zoekmachineoptimalisatie. Maar jij hebt alleen een blog en hebt geen geld om daar mensen voor in te huren. De titel van je afbeelding is belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Deze plugin is een prima hulpmiddel die je kan helpen om de afbeeldingen op je website te optimaliseren. Hoe werkt het?

Google kan helaas (nog) geen plaatjes kijken. Vrij logisch want het is een computer die enen en nullen kan verwerken. Maar wat kan Google wel? De beschrijving en de titel van je afbeelding lezen. Dus wat kun jij als eigenaar van een WordPress website of webshop doen? Een handje helpen en de gegevens goed invullen.

Regelmatig kom ik websites tegen die ooit als hobbyproject begonnen zijn maar nu toch serieuze vormen aan gaan nemen. Vaak is dat het moment dat je je gaat verdiepen in zoekmachineoptimalisatie (vanf nu SEO). En een geoptimaliseerde website heeft ook geoptimaliseerde afbeeldingen.

Download en installeer de plugin. Vervolgens gaat het automatisch. Je opent een afbeelding. De bestandsnaam wordt gekoppeld aan de titel van de afbeelding. Wil je meer controle? Dan kun je de pro versie van deze plugin aanschaffen. Daar heb ik nog geen ervaring mee.

Media File Renamer

Om je gerust te stellen, als de titels aangepast zijn worden de verwijzingen in je pagina’s en berichten automatisch ook aangepast zodat deze weer werken. Hier hoef je verder geen actie voor te ondernemen.

De Media File Renamer plugin is te vinden op https://nl.wordpress.org/plugins/media-file-renamer/.

2. Limit Login Attempts

Beveiliging blijft een belangrijk item binnen WordPress websites. Wereldwijd draait inmiddels zo’n 25% van de websites op het populaire Content Management Systeem. Een van de nadelen hiervan is dat de websites populair zijn bij hackers. En hoe voorkom je dan dat jouw website gehackt wordt? En geloof mij, er zit niet iemand in een schimmig internetcafe achter de computer die het speciaal op jouw website voorzien heeft.

Limit Login AttemptsHackpogingen gebeuren bijna altijd met geautomatiseerde scripts die de zwakheden in jouw website scannen en hierop verder proberen binnen te komen. Heb je dus een verouderde versie van WordPress en kan deze versie ergens uitgelezen worden? Dat is dan weer een plusje voor de hackers. En zo zijn er een heleboel. Het zijn er zelfs zoveel dat ik hierover een blogserie ga schrijven binnenkort.

Maar terug naar de plugin Limit Login Attempts. Deze moet eigenlijk tot de standaarduitrusting van elke WordPress website behoren vind ik. Wat doet de plugin? De naam verraadt het in feite al, na een x-aantal inlogpogingen wordt het ip-adres van de hacker tijdelijk geblokkeerd. Je kunt zelf de duur instellen en het aantal pogingen dat gedaan mag worden.

Verder heeft de plugin nog een aantal handige functies, waaronder bijvoorbeeld een maximum aantal gebruikers dat per dag kan registeren.  In combinatie met de 2-factor beveiligingsplugin Clef (zie deze blog) ben je dus al weer een stap in de goede richting op het gebied van veiligheid als je gebruik maakt van deze gratis WordPress plugin.

Deze plugin is al een aantal jaren niet bijgewerkt. Dit doet echter niets af aan de functionaliteit of veiligheid. Hij doet nog steeds wat hij moet doen, niet meer en niet minder. Vind je dit een risico? Bekijk dan het alternatief WP Limit Login Attempts, alleen is deze plugin na testen door mij een zwaarderde resource verbruiker gebleken. Waarschijnlijk door overbodige functies die erin zitten. Laten we het vooral simpel en doeltreffend houden.

Limit Login Attempts wordt door mijn provider standaard geïnstalleerd bij nieuwe installaties van WordPress.

3. See Attachments

Ken je het probleem? Je bent bezig met het wijzigen van je WordPress website en wilt graag weten welke afbeeldingen er gekoppeld zijn aan het bericht of de pagina. Standaard biedt WordPress deze functionaliteit niet. Maar zoals in de intro aangegeven, het is een open-source systeem waardoor iedereen met kennis van programmeertalen plugins kan ontwikkelen. Dus ook voor dit probleem is ondertussen en oplossing ontwikkeld. En wel in de vorm van de WordPress plugin ‘See Attachments‘. De plugin is ontwikkeld in Nederland door o.a. Mijnpress.nl

Wat doet de plugin? Heel eenvoudig, onderaan je pagina of bericht wordt een rij getoond met gekoppelde afbeeldingen. Niet meer maar ook zeker niet minder dan dat. Je kunt direct op een link klikken en naar de betreffende afbeelding gaan. Geloof mij, dit scheelt je een heleboel zoeken. En ik spreek uit ervaring.

See attachments WordPress plugin

See Attachments WordPress plugin

4. Simple Custom CSS

WordPress plugin Simple Custom CSS

 

Heb jij dat ook wel eens? Soms wil je iets aanpassen qua kleur, lettertype of afmeting op je WordPress website maar je kunt nergens de optie vinden om dit te doen. Hoe los jij dit op? Ik heb daarvoor de ultieme oplossing gevonden. Ik installeer bijna standaard de plugin Simple Custom CSS.

In een aantal stappen maak ik mijn wijzigingen. Ik maak persoonlijk graag gebruik van de Google Chrome browser, de functie die ik gebruik om de juiste classes en ID’s te vinden is te vinden onder de ontwikkelaarstools. In Firefox is het een extensie beschikbaar die Firebug heet en hetzelfde kan.

Nadat de plugin geïnstalleerd is kun je deze terugvinden onder Weergave > Custom CSS. En de naam Simple Custom CSS wordt eer aan gedaan. Het is heel erg simpel. Alleen een simpel tekstveld waar je de classes en ID’s toe kunt voegen. Meer niet.Simple Custom CSS WordPress plugin

Mocht je problemen hebben met het activeren van de ingevoegde waardes in Simple Custom CSS probeer dan een !important achter de betreffende regel te zetten. Doe dit wel voor de ; .

Tip: Alles gratis leren over CSS http://www.w3schools.com/css/

Waarom zou je Simple Custom CSS toch gebruiken als je ook al een child-theme gebruikt? Een van de redenen hiervoor kan de snelheid zijn. De plugin werkt direct vanuit de backend, al kan dit met de file editor van WordPress ook. Maar die biedt geen ondersteuning voor kleuren zoals de plugin wel doet. De file editor is daarnaast enorm foutgevoelig. Maak je een typefout? Dan heb je kans dat je hele website down gaat. En dat is wel het laatste wat je wilt. Dus mijn advies: laat de WordPress editor buiten gebruik. Ik ken zelfs providers die deze functie compleet uitschakelen uit voorzorg, om ellende te voorkomen.

5. WPS Hide Login

WPS Hide Login WordPress plugin

Eerder in deze blog heb ik al gesproken over veiligheid van WordPress websites. De gebruikersnaam ‘admin’ is vaak gebruikt om een inbraakpoging te doen. Maar ook als de website van JantjeBeton is dan wordt deze standaard getest of hij in gebruik is, dit is goed te zien in de besproken WordFence plugin live scan.

Maar we gaan eerst nog een stap terug. Want wat is de link naar jouw loginscherm? Veel mensen die ik spreek, denken dat http://hunwebsite.nl/wp-admin de link is waarmee ze inloggen op de achterkant van hun website. Dit is niet juist. De standaard login locatie van WordPress is namelijk http://jouwwebsite.nl/wp-login.php.

WPS Hide Login PluginIk vertel het jullie, maar ik ben uiteraard niet de enige die dit weet. Eigenlijk kan iedereen met kennis van WordPress dus weten waar de deur naar de achterkant van jouw website is. En als je de locatie kent dan kun je ook gericht aanvallen uitvoeren op die ingang. Dat is wel het laatste wat je wilt. Namelijk weer een plusje voor de hackers. En dat gun je ze toch niet?

Hoe los je dit op? Installeer de WPS Hide Login plugin en pas onder Instellingen > Algemeen de login link. En weer een stukje veiliger. De ervaring van mensen die hun login locatie gewijzigd hebben en beveiligingssoftware draaien is dat het aantal aanvallen enorm afneemt. De scans vinden namelijk geen loginlocatie en gaan door naar de volgende die dit puntje heeft laten liggen.

Als je provider ook al op de server zijn zaken goed op orde heeft dan is deze maatregel in principe niet nodig. Met de nadruk op in principe. Want waarom zou je het risico nemen? De plugin is eenvoudig te installeren en neemt heel weinig tot geen resources in. Ben je een meer ervaren gebruiker van WordPress en weet je wat je doet dan is het uiteraard ook mogelijk om deze regels in je .htaccess bestand in te voegen. Scheelt je weer een plugin.

Het advies blijft nog steeds overeind, gebruik zo min mogelijk WordPress plugins in je installatie. Kijk eerst of je het misschien met een eenvoudige code af kunt of dat er een standaard WordPress functie is die je kan helpen. En als je dan toch besluit een plugin te gaan gebruiken om wat voor reden dan ook, doe dan een beetje onderzoek naar de ervaringen en houd na installatie je systeem goed in de gaten qua resources en dataverkeer.

Dit zijn de WordPress plugins voor februari. Heb je er iets aan gehad? Zaten er plugins tussen die jij ook gebruikt of juist nieuwe die je wilt gaan gebruiken? Laat het weten in een reactie hier onder.

Heb je een vraag of kom je er zelf niet uit? Neem dan direct contact op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *