WordPress website traag? Optimaliseer met deze tips!

8 min. leestijd

Dit schreef ik oorspronkelijk in maart 2015 en heb ik op 25 februari 2018 geüpdatet 

Is jouw WordPress website of WooCommerce webshop traag of heb je specifieke pagina’s op je website die traag laden? Hoe vind je dan de oorzaak? Er is namelijk een groot aantal zaken die je website kan vertragen:

  • geïnstalleerde plugins;
  • het gekozen thema;
  • je hostingprovider;
  • niet geoptimaliseerde foto’s;

In deze blog neem ik je mee in de wereld van de snelheidsoptimalisatie van een WordPress website of WooCommerce webshop. Ik noem ze beiden omdat in grote lijnen het namelijk precies dezelfde werkwijze is voor zowel een webshop als een website.

In deze blog laat ik je verder zien hoe je zelf de snelheid van je WordPress website kunt onderzoeken en de door jou gebruikte plug-ins kunt analyseren.

Onderzoek je trage WordPress website

Je kunt de snelheid van je website testen op http://www.gtmetrix.com (lees de blog over GTMetrix) en http://www.webpagetest.org/ Beide websites analyseren je complete website en je kunt in de resultaten exact zien wat de laadtijd is van alle onderdelen van je website.

Optimaliseer je afbeeldingen met GTMetrix
Download geoptimaliseerde afbeeldingen van GTMetrix.com

Hierin zijn al veel oorzaken terug te vinden, waaronder:

  • de grootste afbeeldingen die geladen worden. Verklein deze;
  • CSS stylesheets die geladen worden. Kun je ze mogelijk combineren of zijn ze helemaal overbodig?
  • JavaScripts die geladen worden aan het begin of het einde van je pagina. Je zult verbaasd zijn hoe de score van bijvoorbeeld Gtmetrix verbetert als je deze stap goed uitvoert;

Plugins om WordPress te analyseren

WordPress website traagIn deze blog gaat het uiteraard om een WordPress website of WooCommerce webshop.

WordPress kent een plugin die P3 (Plugin Performance Profiler) heet. Als je deze plugin installeert en een rapport laat genereren, kun je exact zien welke plugins de meeste laadtijd verbruiken. Dit wordt overzichtelijk weergegeven in een cirkeldiagram. Kijk eens naar de twee grootste vlakken en bedenk eens of je deze plugins echt nodig hebt om je website te laten functioneren. Of Google eens naar goede alternatieven.

Buiten P3 kun je uiteraard ook gewoon je gezonde verstand inzetten en de lijst met plugins kritisch bekijken. Ik ben ervan overtuigd dat je minimaal twee plugins vindt die je echt niet nodig hebt. Deactiveer deze dan ook direct. En niet alleen deactiveren maar ook compleet verwijderen om te voorkomen dat het en veiligheidsrisico gaat worden.

Afbeeldingen verkleinen

Een veel vergeten vertrager van WordPress websites zijn de afbeeldingen. In GTmetrix zie ik soms resultaten met een paginagrootte van meer dan 10MB. Ook in 2018 zijn dit nog enorme getallen. Je hebt al gekeken naar de grootte van je afbeeldingen? Je hebt er al een aantal verkleind en nog steeds klopt het niet?

Probeer de WordPress Plug-in Smush.it! eens. Deze comprimeert automatisch de afbeeldingen die je upload naar je website. Dit werkt alleen als je afbeelding kleiner is dan 1MB. Het is ook mogelijk, nadat je de plug-in geïnstalleerd hebt, via de mediabibliotheek achteraf je afbeeldingen te verkleinen.

Imsanity Plugin WordPress
Imsanity Plugin WordPress

Een andere goede optie is de plugin Imsanity. Hiermee voorkom je dat er enorme afbeeldingen geüpload worden. Je stelt bij de instellingen in wat de maximale afmetingen zijn die geüpload mogen worden. Op het moment dat de afbeeldingen dan groter zijn dan de ingestelde waarden worden de afbeeldingen automatisch in grootte aangepast.

Voordat je aan de slag gaat het met online optimaliseren van je afbeeldingen zijn er nog twee belangrijke stappen. De eerste is: sla je foto’s niet groter op op je computer dan benodigd op de website. Sla vanuit bijvoorbeeld Photoshop je foto’s op met een compressie van 50%.

Als laatste optimalisatiestap heb je nog de offline optimalisatietool van ImageOptim (voor Mac). Hiermee haal ik echt fantastische resultaten en dit kan je zomaar de helft van je opslagruimte en dus ook laadtijd schelen.

Als je meer wilt weten over het optimaliseren van je afbeeldingen verwijs ik je graag naar deze eerder geschreven blog.

Tips om de veiligheid te verhogen?

Je hebt de plugins opgeschoond en je afbeeldingen verkleind, maar het is nog geen tijd om achterover te gaan leunen. Tot nu toe hebben we het alleen over de snelheid van je website gehad. Maar heb je wel eens nagedacht over de beveiliging? Als je een kwalitatief goede hostingpartij hebt dan is een deel van deze mogelijkheden al standaard ingebouwd of aangepast. Een ander deel is dan niet noodzakelijk aangezien de beveiliging op serverniveau goed ingeregeld is. Toch geef ik nog graag een aantal eenvoudige tips om je veiligheid naar een hoger niveau te tillen.

  • Gebruik nooit een gebruiker met de naam ‘admin’
  • Wijzig de admin gebruikers ID
  • Verwijder de WordPress versie uit je bestanden
  • Pas de link naar je loginpagina aan
  • Wijzig de database prefix van wp_ in iets willekeurigs

Dit is maar een kleine greep uit de enorme hoeveelheid oplossingen die geboden worden. Mocht je geen goede hostingprovider hebben qua beveiliging dan kan het geen kwaad een plugin als WordFence te installeren. Maar ga er nooit vanuit dat je website hiermee 100% veilig is en niet gehackt kan worden.

Heb je nu een snelle WordPress website?

Eigenlijk is hier maar 1 antwoord mogelijk: nee. Zoals je mogelijk gezien hebt in het screenshot van GTMetrix van mijn eigen website moet ook ik weer een aantal afbeeldingen opnieuw uploaden. Je bent nooit klaar met je website. In vergelijking met een groot deel van andere WordPress gebruikers, die alleen de basisversie van Wordpress geïnstalleerd hebben, ben je al een goed op weg om een snelle website te creëren.

Ook Google zal tevreden zijn met het resultaat. Hoe sneller je website laadt, hoe hoger je in hun zoekmachines zult eindigen. Dit is uiteraard geen garantie, maar een trage website, volledig geoptimaliseerd voor de zoekmachines zal minder goed presteren dan jouw snelle geoptimaliseerde website.

Een snelle website vraagt constante monitoring en aanpassingen. Een aantal zaken die in ieder geval niet gaan bijdragen aan de snelheid van je website:

  • Een budget hostingpartij. Hierbij kom ik nog regelmatig tegen dat er PHP 5.6 of nog ouder gedraaid wordt. Check bij je hostingprovider of ze in ieder geval PHP 7 ondersteunen. Dit kan je aanzienlijk snelheidswinst opleveren.
  • Geen caching geïnstalleerd. Voor meer informatie over caching verwijs ik je graag naar mijn blog hierover.
  • Teveel externe zaken die geladen worden. Denk hierbij aan Facebook, Instagram of ieder ander socialemediaprofiel dat getoond wordt. Maar denk hierbij ook aan Jetpack (het Zwitserse zakmes waar je mogelijk 1 of 2 opties van gebruikt maar dat wel veel meer laadt).
  • Verouderde plugins of thema’s. Zorg dat alles up-to-date is. Doe je dit niet dan zul je verbaasd zijn over het aantal errors in de errorlog op je server. Bedenk dat iedere error milliseconden vertraging oplevert. Los dit dus op. Of besteed het onderhoud aan je website uit.

Mocht je vragen hebben of er zelf niet helemaal uitkomen, neem dan geheel vrijblijvend contact op met ons via info@lamper-design.nl.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.