Zo onderhoud je jouw WordPress website in 2022: tips & tools

8 min. leestijd

Je WordPress website of WooCommerce webshop onderhouden? Dat is toch helemaal niet nodig, jouw website draait al jaren zonder problemen. MIS! Er zijn diverse redenen waarom je de updates van je website toch echt moet bijhouden. Ook voor jouw WooCommerce webshop, waar het bijhouden van jouw assortiment echt niet de enige update is die je moet doen.

In deze blog vind je tips en tools om zelf je WordPress website of WooCommerce webshop te onderhouden. Ga er gerust zelf mee aan de slag. Focus jij je liever op je onderneming, of wil je niet het risico lopen je website te verknallen en een backup terug te moeten zetten, besteed je WordPress onderhoud dan uit aan ons. Alles wat hieronder beschreven staat kun je dan gewoon negeren en je kunt verder gaan met waar jij echt goed in bent.

Waarom regelmatig onderhoud van je WordPress website ook in 2022 noodzaak is

Ben je net gewend aan alles van WordPress, weet je alle functies te vinden en dan… komt er weer een update! Kun je weer opnieuw beginnen. Waarom zijn er eigenlijk updates van WordPress?

Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat er nieuwe functies toegevoegd worden, functionaliteiten anders opgebouwd worden of dat er verouderde opties uit WordPress verdwijnen. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van deze updates dat gevonden veiligheidslekken hiermee gedicht kunnen worden. Daarnaast wordt de basis van WordPress (Core) steeds verder uitgebouwd met items voor de Gutenberg editor van WordPress.

Regelmatig onderhoud van jouw WordPress website is daarom van belang. Zo voorkom je dat bugs en lekken jouw website in gevaar brengen. Of dat een verouderde plugin jouw website onbruikbaar maakt. Dat wil je toch niet?

Wat heeft prioriteit?

In grote lijnen kun je aanhouden dat de security updates zo snel mogelijk doorgevoerd moeten worden na ontdekking van een lek. Zorg voor een goede backup en draai de update zo snel mogelijk. Op deze pagina vind je de changelog van alle WordPress versies.

Ook plugins en thema’s kunnen veiligheidslekken krijgen. Maak je gebruik van de bekende WordPress plugins en thema’s, dan zal dit eerder ontdekt worden dan een plugin die maar door een handjevol gebruikers gebruikt wordt.

Houd hier dus ook rekening mee bij het aanschaffen van beiden, kijk naar het aantal gebruikers en kijk naar de laatste updatedatum.

Automatische updates WordPress

Maak je gebruik van Installatron in je hosting omgeving dan kun je instellen wat er automatisch geüpdatet wordt. Wij adviseren je om in ieder geval in te stellen dat security-updates automatisch doorgevoerd zullen worden.

Backups zijn onmisbaar bij onderhouden van WordPress

Het onderhouden van WordPress, een thema of plugin is meer dan alleen het updaten. Vóór het updaten zit nog minimaal 1 heel belangrijke stap: checken of er een goede backup bestaat van je complete website.

Het beste is een backup die op je hosting draait. Dat geeft geen directe belasting op je website. Deze backup loopt meestal in de nacht waardoor de belasting minimaal is. Mocht jouw backup niet bij je hosting draaien dan adviseren wij de UpdraftPlus plugin.

UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

Wat heb je aan een goede backup als er iets mis is gegaan bij het onderhoud van je WordPress website? Je kunt uit de backup terughalen wat je geüpdatet hebt. Bijvoorbeeld een oudere versie van een plugin die problemen geeft of een oudere versie van je thema.

Zorg daarom voordat je je onderhoud doet altijd dat je een aantal verschillende versies van je backup hebt. Bijvoorbeeld de versie van vlak voor het onderhoud, maar ook die van een aantal dagen geleden. Regel je backup in bij het live gaan van je website, daarna is dit iets wat je gemakkelijk vergeet en pas weer tegenkomt op het moment dat deze backups je website hadden kunnen redden.

Nog een tip: als je een plugin gaat updaten waar je al twijfels bij hebt of deze goed zal gaan verlopen is het van belang dat je een goede backup hebt. Daar hadden we je net al op gewezen. Maar er is meer. Hoe eenvoudig is het om de folder van de plugin via FTP even te downloaden en te bewaren tot je zeker weet dat de update goed gegaan is? Of een kopie van de map in je plugins map maken met de naam old-plugin.

Zo ben je flexibel en kun je snel schakelen als er onverhoopt iets mis gaat. Dit heeft ons al regelmatig een aantal uren werk bespaard die wij liever besteden aan het ontwikkelen van WordPress websites voor onze klanten.

Bij het updaten van bepaalde plugins is het niet alleen van belang een goede backup van alle files te hebben maar ook een recente backup van je database. Bijvoorbeeld de WooCommerce geeft regelmatig updates uit waarbij ook aanpassingen in de database voor nodig zijn.

Database upgrade

Je hoeft dit alleen te bevestigen door na de update van de plugin te klikken op ‘database bijwerken’ maar als je dat gedaan hebt en er gaat iets mis heeft het terugplaatsen van files alleen geen zin en zul je ook een volledige database backup terug moeten zetten. Maar die maakt je toch al elke dag dus voor jou is dit geen probleem natuurlijk.

Lees de changelogs bij plugin en WordPress updates altijd goed door

WordPress onderhoud bestaat uit meer dan alleen op ‘updaten’ klikken. Want weet je wat er daadwerkelijk veranderd is aan een plugin of thema? Hoe kom je hierachter en belangrijker nog: wat doe je met deze informatie? Eerder in deze blog wezen we al op de changelog van WordPress maar in principe houd ieder thema en iedere plugin ook een changelog bij. Bekijk deze ook voordat je een update uitvoert.

Je leest hier in ieder geval waarom er een update is. Dit kan het toevoegen van functionaliteit zijn, het oplossen van errors of het dichten van een lek in de software. Voor de eerste optie hoef je niet direct te updaten, de tweede is per situatie verschillend en de derde moet sowieso zo snel mogelijk doorgevoerd worden.

De meeste changelogs kun je zien als je inlogt op je website en vervolgens naar alle updates navigeert. Vervolgens kun je achter de plugin klikken op ‘details van versie x bekijken’ en zie je alle wijzigingen.

Changelog WordPress plugins

Heb je de in de tweede alinea beschreven backup niet gemaakt? Dan is er nog een trucje om bij de oude plugin versies uit te komen. Geavanceerde weergave WordPressDit geldt in dit geval alleen voor plugins die te verkrijgen zijn in de WordPress repository. Ga naar de plugin pagina, klik aan de rechterkant onder ‘versie’ etc. op Geavanceerde Weergave. In het volgende scherm scroll je helemaal omlaag en hier vind je een dropdown waar je oudere versies van de plugin kunt selecteren.

Gratis tools voor WordPress onderhoud

Gelukkig hoef je niet meer alles handmatig te doen om je WordPress website of WooCommerce webshop up-to-date, veilig en online te houden. Er zijn diverse tools die je het leven een stuk eenvoudiger kunnen maken. Wij zetten een selectie hiervan op een rij. Een deel is gratis, een ander deel deels of geheel betaald.

Google Analytics: Huh? Deze blog ging toch over website onderhoud en Google Analytics is toch om de bezoekers op je website te monitoren? Ja dat klopt. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat als jij normaal 1000 bezoekers per dag op je website hebt en opeens maar 100 dat er best iets mis kan zijn op je website? Google Analytics is dus zeker een tool die je bij website onderhoud in kunt zetten. Het is slechts een indicatie maar als je een trigger instelt binnen Google Analytics hoef jij niet elke dag te kijken en krijg je vanzelf een alarmsignaal en kun je aan de slag.

Google Search Console: In Google Search Console kun je de gemiddelde posities in de zoekmachines zien. Dit kan een indicatie zijn voor problemen met je website. Daarnaast krijg je vanuit GSC regelmatig meldingen als er bijvoorbeeld zaken mislopen op je website. En als laatste kun je ook herkennen of je website mogelijk een Google Penalty ontvangen heeft om verschillende redenen. Een erg fijne tool in het geheel van website onderhoud.

SERP snippet checker: Als je jouw WordPress website onderhoud is het monitoren van de posities in Google een mogelijk onderdeel hiervan. Nathan Veenstra heeft een mooie tool laten ontwikkelen waarmee je kunt bekijken wat de beste lengte is van de paginatitel en meta-omschrijving. Je vind de SERP snippet checker hier.

De lijst met tools zou heel veel langer kunnen worden. Maar voor nu beperken we ons tot de genoemde gratis tools.

Betaalde tools voor WordPress onderhoud

De kop van dit onderdeel is niet helemaal correct. Er zijn namelijk afgeslankte gratis versies van deze plugins die je voor het onderhoud van een enkele website prima kunt gebruiken. Wij gaan zelf uit van grote aantallen en volledig professioneel beheer waar je naar onze mening de betaalde versies van de genoemde tools nodig hebt.

Uptime robot: Als wij een nieuwe klant krijgen voor website-onderhoud hebben wij een checklist voor de stappen die intern genomen moeten worden om deze klant in de flow op te nemen. Een van de stappen is toevoegen aan uptime robot. Een super eenvoudige tool die niets anders doet dan iedere twee minuten een ping naar je website sturen om te checken of deze nog online is. Is deze down, dan wordt de interval van pingen frequenter en als hij echt offline is krijg jij direct een bericht. Dit kan via e-mail of SMS ingesteld worden.

Uptimerobot.com heeft een gratis variant waarmee je al kunt monitoren, wil je meer of heb je meer dan 50 websites in beheer dan betaal je een relatief klein bedrag voor een grote zekerheid. Daarnaast kun je ook monitoren of een bepaald keyword nog voorkomt op een pagina. Dit kan van pas komen als de website wel online is maar er bijvoorbeeld een probleem is met de caching waardoor een witte pagina getoond wordt aan de bezoekers. Je krijgt geen downmelding als je de keywords niet monitort.

MainWP: Aangezien wij zelf meer dan 100 websites beheren zou het erg tijdrovend en inefficiënt zijn als wij elke dag op iedere website handmatig inloggen om te bekijken of er updates zijn. Hiervoor zijn verschillende website onderhoudstools, wij hebben gekozen voor de pro versie van MainWP.

Waarom? Het werkt intuïtief, is te koppelen aan diverse diensten als bijvoorbeeld Uptime Robot en Security Audit Log en te installeren op een losse WordPress omgeving. Het systeem is constant in ontwikkeling en verbeteringen die aangegeven worden vanuit de gebruikers worden relatief snel opgepakt als ze uitvoerbaar zijn.

Security Audit Log: Wij hebben op de kritische websites van onze klanten de premium versie van de plugin Security Audit Log geïnstalleerd. Zo kunnen we exact zien wat er gebeurt op gebruikersniveau. Gaan wij hele dagen hier naar kijken? Nee absoluut niet. Het is tweeledig: ten eerste kunnen we bij problemen sneller achterhalen of er mogelijk een update doorgevoerd is zodat we sneller tot de kern van het probleem kunnen komen en belangrijker nog, een oplossing vinden.

Simple History: Waar je met de plugin hierboven beschreven een log van de website kunt bekijken met heel veel details kun je met de Simple History plugin een basis lijst van activiteiten van de afgelopen dertig dagen tonen in het dashboard van je website.

Ten tweede gebeuren er soms ‘vreemde’ dingen op een website die niet te koppelen zijn aan een gebruiker zonder bijvoorbeeld deze tool. Recent hadden wij bijvoorbeeld een klant die aangaf dat ‘alle bestellingen op afgerond stonden’, wat niet de bedoeling was. Met 1 blik in de logs bleek een user op een Mac met zijn eigen IP-adres hiervoor verantwoordelijk.

Het gaat niet om het aanwijzen van een dader, het voorkomt vooral discussies bij vage problemen. Een ander voorbeeld was een klant die aangaf ‘mijn account pagina werkt niet meer’. Vanuit de logs konden wij terughalen dat deze pagina door een gebruiker met zijn eigen gebruikersnaam op concept gezet was. Probleem verhelderd.

Als laatste is het voordeel van deze plugin dat deze praktisch je website niet belast. Ook fijn om te weten, anders moet je weer aan de slag met deze blog over het optimaliseren van een trage website.

Conclusie

Vanaf nu kun jij je website nog beter onderhouden. Mooi voornemen voor 2022! Belangrijkste punt blijft een goede backup. Te vaak komen wij problemen tegen en bij de vraag of er een backup beschikbaar is blijft het angstig stil.

Is het noodzakelijk om dagelijks alle plugins bij te werken? Ja en nee. Tenzij het beveiligingsupdates zijn kan het soms een strategische beslissing zijn om een update uit te stellen.

Als je afhankelijk bent van het online blijven van je website of webshop, vraag je dan af of je het onderhoud zelf wel moet doen. Het kost je tijd en als er iets misgaat, moet je het zelf ook weer oplossen. Reken zelf maar eens uit wat een half uur offline zijn jou kost of hoeveel tijd het je kost om een backup terug te halen. We vertellen je graag vrijblijvend over de mogelijkheden van het onderbrengen van het onderhoud van jouw WordPress website bij Lamper Design.. Dit kan heel simpel door een belletje naar +31 (0)182 635 077 of een mailtje naar info@lamper-design.nl.

Wat is jouw ervaring met updates en onderhoud van jouw website? Laat het weten in een reactie.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.