Hoe vinden bezoekers jouw WordPress website?
Een aantal blogs die ik schreef gingen over het vindbaar maken van je WordPress website. Ik hoop dat je daarmee aan de slag gegaan bent en nog steeds bent. Dit is een proces dat constant doorloopt, als jij stil gaat zitten wordt je links en rechts ingehaald door je collega’s. De technieken die onder andere Google gebruikt ontwikkelen en trucjes werken steeds minder, dus achterover leunen en wachten op leads gaat jou geen brood opleveren.
Hetzelfde geldt voor je WooCommerce webshop. Je plaatst regelmatig nieuwe berichten in het blog, producten worden toegevoegd en geoptimaliseerd en oude producten verwijder je en redirect je naar een nieuw passend product, de shop overzichtspagina of voor mijn part de homepage. Het is simpel: verwijder je iets, redirect dit dan. Al is het in jouw ogen een zoekterm waar nooit iemand op binnenkomt, laat staan iemand op converteert: maak die redirect! Google bezoekt je site regelmatig, 404 errors van pagina’s en producten hebben gewoon invloed op je posities in de zoekmachines. En het is echt niet veel werk als je het netjes bijhoudt.
Maar hoe kom je er nu achter waar jouw website of webshop op gevonden wordt? In deze blog vertel ik je hier graag meer over. Sommige methoden zijn gratis (en te simpel eigenlijk), andere methodes heb je betaalde tools voor nodig. Maar geloof mij maar, deze tools hebben mij dit jaar meer opgeleverd dan 1 maand kosten voor alle tools samen.
1. SEO Tools
2. Vraag je klanten online
3. Vraag je klanten offline
4. Conclusie
1. SEO Tools
De wereld van SEO tools is ongelooflijk groot. Als je hierop gaat zoeken dan zul je niet meer weten waar je moet beginnen. Zo ben ik ook begonnen. Lezen, testen, lezen, testen.
Hieruit zijn twee tools naar voren gekomen die ik nog steeds dagelijks gebruik: Pro Rank Tracker en Ahrefs (aff.).
1.1 Pro Rank Tracker
Wat kun je met deze geweldige SEO-tool? De naam zegt het al, je trackt posities van zoektermen. Je geeft de zoektermen in waarop je gevonden wilt worden en na een dag heb je al een globaal beeld van je huidige posities op deze zoektermen. Je kunt onder andere kijken waar je in Google.nl scoort bijvoorbeeld maar ook waar je in het Local Pack scoort. Als je googelt op bijvoorbeeld ‘fysiotherapie’, zie je een kaartje met daaronder een aantal bedrijfsnamen. Dit is de Local Pack.
Het goedkoopste abonnement kost ongeveer 15 dollar per maand en hiermee kun je in totaal 250 zoektermen monitoren. Een gouden tool als je een nieuwe website wilt lanceren of aanpassingen gemaakt hebt om de vindbaarheid van je WordPress website te verhogen. Meten is tenslotte nog steeds weten.
1.2 Ahrefs
Dit is meer dan alleen een tool waarmee je posities kunt monitoren. Ahrefs zelf zegt hierover: Tools om je verkeer te laten groeien, onderzoek te doen naar je concurrenten en je niche te monitoren. Je hebt onder andere de mogelijkheid om backlinks te bekijken van je eigen domein, maar ook die van je concurrenten. Ook kun je per zoekterm bekijken hoe vaak erop gezocht wordt en hoe vaak er ook daadwerkelijk op geklikt wordt. Kortom, een schat aan nuttige informatie.
Aan deze informatie hangt wel een flink prijskaartje. Het goedkoopste pakket is 99 dollar per maand. Mocht je het overwegen, dan kun je gebruik maken van een proefperiode van 7 dagen voor $ 7.
2. Vraag je klanten online
Een klant of potentiële klant die in jouw webshop bezoekt kan jou nuttige informatie geven over hoe ze jouw website of webshop gevonden hebben. Maar hoe kom je hier achter? Iedereen nabellen is een grote klus zijn en niet het gewenste resultaat opleveren. Een mailing zal je ook niet brengen wat je zoekt, omdat deze door veel mensen genegeerd zal worden.
Wat is het beste moment om te vragen hoe ze bij jou uitgekomen zijn? Vaak zie je dat dit gebeurt tijdens het afrekenen of invullen van een formulier. Dit is absoluut af te raden en werkt gegarandeerd conversie-verlagend aangezien het klanten zal afleiden. De kans op een conversie neemt dus aanzienlijk af.
Maar hoe kom je dan aan deze belangrijke informatie? Uit diverse onderzoeken blijkt dat direct na de aankoop of aanvraag iemand het meest genegen is om jou te helpen met je onderzoek. Hoe vul je dit praktisch in? In WooCommerce kom je standaard op een heel standaard bedankt-voor-je-aankoop pagina. Hier vindt jouw klant alle informatie over de bestelling. Niet meer en niet minder, erg praktisch dus.
Hier is alleen meer uit te halen. Je kunt een plugin installeren die per product de mogelijkheid geeft een aparte bedankt-pagina in te stellen of je kunt dit met code inregelen.
Als voorbeeld wil ik je graag de bedankt-pagina van https://bohostijl.nl/shop meegeven. Sinds ik die heb aangepast naar een gepersonaliseerde pagina met daarop een vraag hoe de klant -die zojuist een aankoop gedaan heeft- de webshop gevonden heeft, bijna 75% van de klanten deze vraag beantwoordt. Ze geven ook aan waarop ze gezocht hebben wanneer ze Google als antwoord geven. Dat is fantastische informatie voor een webshopeigenaar. Wil je weten hoe deze pagina er exact uitziet? Dan zul je iets moeten bestellen 😉
Ditzelfde kun je natuurlijk doen bij een ingevuld formulier. Waarom koppel je je bedankt-pagina van bijvoorbeeld Gravity Forms niet aan een speciale pagina waar je dit ook vraagt? Ook hier zul je verbaasd zijn over het aantal inzendingen.
3. Vraag je klanten offline
Het beste heb ik voor het laatst bewaard. En eigenlijk is het ook de makkelijkste manier om erachter te komen hoe mensen jouw website of webshop gevonden hebben. Vraag het ze gewoon.
Je maakt een afspraak om een offerte door te spreken of je hebt een telefoongesprek voordat je een offerte gaat maken. Het ideale moment om te vragen hoe jij gevonden bent. Niemand zal dit een bijzondere vraag vinden, probeer het gewoon eens uit. Het geeft je de mogelijkheid om door te vragen in plaats van een enkele vraag te stellen. Uiteindelijk heb je dus meer complete informatie.
4. Conclusie
Een heleboel manieren om erachter te komen hoe je website gevonden wordt. Zonder deze informatie werk je grotendeels op de gok en zul je nooit de doelen kunnen meten die je voor ogen hebt. Rijd je ook in een auto waarvan je de ramen geblindeerd zijn waardoor je niets ziet? Ik zou er nog eens over nadenken en je maatregelen nemen.
Mijn ervaring is dat het essentieel is waar en wanneer je deze vragen stelt. Ik heb getest door het formulier onder de vouw te plaatsen op de bedankt pagina en de conversie daalde met minimaal 50%.