Een WordPress website bouwen, daar is al veel over verteld en geschreven. Maar hoe onderhoud je dan een WordPress website als deze live is? Is het handig om het reguliere onderhoud van de website zelf te doen of heb je daar de WordPress-specialist voor nodig? Wat heb je nodig om de WordPress website te onderhouden?

Allemaal vragen waar je over na moet denken als je website klaar is. In deze blog lichten wij toe wat er nodig is voor het reguliere onderhoud aan je WordPress website en waar je op moet letten als je ervoor kiest om dit onderhoud zelf te gaan doen. Hiermee voorkom je dat je niet meer terug kunt naar de situatie voordat je aan het website onderhoud begon als het onderhoud van je website mislukt.

Denk jij dat het updaten van een WordPress website eenvoudig is en dat dit alleen bestaat uit het regelmatig drukken op de ‘update’ knop bij WordPress, plugins en thema’s? Dan heb je het helaas behoorlijk mis. Lees eerst rustig dit stappenplan door.

Wij beschrijven elke stap uit het stappenplan stuk-voor-stuk voor je. Dit doen we aan de hand van de plugins die wij zelf bij onze onderhoudsklanten gebruiken. Het kan dus zo zijn dat voor jouw website de handelingen net iets anders zijn.

Vind je alle bovenstaande stappen teveel? Maak dan gebruik van onze WordPress-onderhoudservice.

WordPress website-onderhoud in stappen

Website update WordPress

Handmatig volledige backup maken voor je website-onderhoud uitvoert.

Hoe vaak wij wel niet horen: ‘Maar mijn webdesigner heeft ingesteld dat er elke nacht een backup gemaakt wordt, dus dan hoef ik toch niet direct weer een backup te maken?”

In theorie klopt dit ook, het is een extra zekerheid. Mogelijk heb jij (of een andere beheerder van de site) voordat je begon aan het onderhoud wat teksten of een afbeelding gewijzigd. En waarom zou je niet die paar minuten extra nemen? Safety first is ons advies bij WordPress-onderhoud.

Je kunt voor het maken van een extra backup bijvoorbeeld de gratis versie van de plugin Updraft gebruiken.

Backup WordPress website maken

Deze maakt automatisch of handmatig een backup naar bijvoorbeeld Dropbox.

Ga vanaf nu voordat je gaat updaten naar de Updraft-instellingen en klik je op ‘nu backup maken’. Heel even geduld en jij kunt veilig starten met het bijwerken van je WordPress website.

Logs van de backup controleren

In de vorige stap heb je een backup gemaakt. Het is van groot belang dat deze backup geslaagd is. Kijk daarom naar de error-logs van je backup-plugin of deze geen fouten aan geven. Als er geen cruciale fouten in staan kun je weer door naar de volgende stap.

Er is hierbij onderscheid in:

  • Waarschuwingen, deze kun je bekijken en vaak negeren.
  • Kritische fouten, deze moet je oplossen voordat je verdergaat. Vaak heeft dit te maken met compressiefouten of de opslagruimte die vol is. Dit betekent dus dat je geen goede backup hebt mocht het updaten mis gaan.

WordPress Core updaten

Wat is de WordPress core? Dat zijn alle bestanden van WordPress die nodig zijn om je website te laten functioneren. Er zijn verschillende soorten updates. Zo zijn  er veiligheidsupdates; deze worden als je hier niets aan gewijzigd hebt automatisch geïnstalleerd. Je installatie kan dan geüpdatet zijn van bijvoorbeeld versie 5.1.1 naar 5.1.2. Het laatste cijfer in de reeks is dus van toepassing op de veiligheid.

Soorten WordPress updates

  • Veiligheidsupdates, worden automatisch geïnstalleerd tenzij in je wp-config.php bestand deze regel opgenomen is: define( ‘AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED’, true ); Bijvoorbeeld van versie 4.2.3. naar 4.2.4.
  • Core updatesworden niet automatisch geïnstalleerd tenzij je provider dit doet. Bijvoorbeeld van versie 4.3.x naar versie 4.4.0.

Waarom zou je eerst de core updaten voordat je de plugins updatet? Dit gaat overigens alleen op als er ook daadwerkelijk een core update is uiteraard. De nieuwe plugin-versies zijn geschreven voor de nieuwe WordPress-versie. Daarom is het beter om eerst te zorgen dat je deze nieuwste WordPress-versie ook installeert voordat je de plugins updatet.

WordPress plugins updaten

Er zijn veel vaker updates voor verschillende plugins dan voor WordPress of je thema. Zeker als er een nieuwe versie van WordPress gelanceerd is zullen de weken hierna veel plugins die up-to-date gehouden worden ook met een update komen.

Als je inlogt in de backend van je website zul je dan ook regelmatig een getal zien naast ‘Plugins’ in je menu. Dit betekent dat er 1 of meerdere updates zijn voor de door jou gebruikte plugins.

Ook inactieve plugins geven aan wanneer er een update is. Sowieso is het beter om inactieve plugins van je website te verwijderen. Onder andere de WordPress site health check zal dit ook adviseren. Als je ze niet gebruikt kun je ze namelijk ook gewoon verwijderen. Dit scheelt weer opslagcapaciteit en je database wordt niet onnodig groot. Hoe groter je database namelijk is, hoe trager je website zal reageren.

Het is mogelijk om alle plugins die een update nodig hebben allemaal tegelijk te updaten. Ons advies is om dit niet te doen.

Mochten er problemen ontstaan na een update dan weet je direct aan welke plugin het ligt als je het stuk voor stuk gedaan hebt en kun je deze met behulp van bijvoorbeeld WP Rollback plug-in weer terugdraaien.

WordPress thema updaten bij onderhoud van je website

Meteen nog een tip als je overweegt een nieuw thema te installeren. Kijk wanneer de laatste update uitgebracht is door de themamakers. WordPress verandert namelijk regelmatig bepaalde functies, en als je thema niet geüpdatet wordt levert dit op den duur problemen op.

Zie het als een mens: je wordt ouder, je lichaam verandert niet alleen, je wordt ook ouder en wijzer. Zo werkt het met WordPress ook. Wordt je thema nooit geüpdatet dan zul je uiteindelijk problemen gaan krijgen. Hoe update je dan je thema? En hoe kun je controleren of er updates zijn? Dit verschilt per thema.

In ieder geval kun je in de backend van je WordPress-installatie zien of er updates beschikbaar zijn. Houd hiermee dus rekening bij het WordPress website-onderhoud.

Bij veel thema’s moet je een API-koppeling maken om te kunnen controleren of er updates zijn. Dit is het geval bij veel thema’s die je aanschaft via bijvoorbeeld de bekende thema marktplaats Themeforest.net*.

Wijzigingen aan je originele thema niet gemaakt in een speciale plugin of met een child-theme ben je kwijt bij een update van je thema.

Belangrijk om rekening mee te houden bij een update van je thema is om te weten wat je aangepast hebt aan je thema na de installatie. Er zijn verschillende opties die je gewijzigd kunt hebben.

  • Alleen CSS-wijzigingen. Heb je deze wijzigingen gemaakt aan de originele stylesheet die bij het thema hoort? Die ben je kwijt als je het thema-update. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een child-theme of een plugin zoals bijvoorbeeld ‘simple custom css
  • Wijzigingen in de function.php bijvoorbeeld of de footer.php. Dit zijn originele themabestanden. Deze wijzigingen ben je ook kwijt als je het thema updatet. Mocht je geen child-theme hebben dan is dit het moment om deze alsnog aan te maken. Voordat je het thema updatet natuurlijk.

Functionaliteit testen na onderhoud aan de website

Heb je al het bovenstaande zonder problemen doorlopen? Dan is het nu tijd om te testen of alles nog werkt. Wij maken regelmatig mee dat een bepaalde plugin geüpdatet wordt en dat er daarna bepaalde functies niet meer werken. Of dat het scherm van je website opeens volstaat met foutmeldingen in verband met incompatibiliteit van plugins en thema. Het testen is dus een belangrijke stap. En beperk je hierbij uiteraard niet alleen tot de homepage.

Google Search Console 404 errors controleren

Google Search ConsoleNadat je alles geüpdatet hebt is het tijd om in te loggen bij Google Search Console. Hierin kun je zien of er mogelijk pagina’s of berichten zijn die van naam gewijzigd zijn en die hierdoor via de oude links niet meer te bereiken zijn.

Voor alle aangetroffen errors moet je een redirect aanmaken naar de nieuwe pagina.

Vervolgens meld je in de Search Console deze 404 error als opgelost.

Meer over Google Search Console lees je hier.

Conclusie over website-onderhoud

Het onderhoud van een website is dus echt meer dan alleen het drukken op de update-knop. Dit kost je regelmatig een deel van je tijd.

Zou je die tijd niet liever willen besteden aan het runnen van je bedrijf? Onze mensen staan klaar om het website-onderhoud van je over te nemen en er te zijn op de momenten dat je ons nodig hebt. Nooit meer paniek door het onderhoud van je WordPress website.

Regelmatig maken wij mee dat complete websites offline gaan door het updaten van een plugin. Ook websites die qua stijl gereset zijn naar het originele thema. Het inhuren van iemand om dit weer te herstellen kost vaak meer dan een maandelijks bedrag voor het onderhoud aan je WordPress website. Wil je meer weten over het onderhoud aan je website? Neem dan direct contact op en laat je vrijblijvend informeren.