Sticky met CSS

een veelgebruikte techniek in WordPress webdesign, stelt elementen in staat om tijdens het scrollen op een specifieke plaats in de viewport te blijven. Dit effect wordt bereikt door de CSS-eigenschap position: sticky; toe te passen op een element. Denk bijvoorbeeld aan een sidebar die in beeld blijft staan bij het scrollen van een artikel of een winkelmandje wat tijdens het afrekenen in beeld blijft bij het scrollen van alle velden in de checkout.

CSS Position sticky

Wanneer een element als sticky wordt gemarkeerd, gedraagt het zich als een normaal element totdat het de rand van zijn container of de viewport bereikt. Op dat moment ‘plakt’ het element vast op de plaats die is ingesteld met de top, right, bottom, of left eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat het element zichtbaar blijft terwijl de gebruiker door de rest van de inhoud scrolt.

Een veelvoorkomend gebruik van sticky positionering is bijvoorbeeld voor navigatiemenu’s of zijbalken, die toegankelijk blijven terwijl de gebruiker door een lange pagina scrolt. Een ander voorbeeld is het vastzetten van een koptekst in een tabel, zodat deze zichtbaar blijft terwijl door tabelrijen wordt gescrold.

Tips voor Sticky CSS

Het is belangrijk om te onthouden dat position: sticky alleen werkt wanneer het element binnen een container valt die groter is dan het element zelf. Bovendien moet er voldoende ruimte zijn in de viewport om het element te kunnen vastzetten. Als een element bijvoorbeeld een top waarde heeft van 10px, dan zal het element 10px van de bovenkant van de viewport vastgeplakt worden.

Een ander aandachtspunt is de browserondersteuning. Hoewel de meeste moderne browsers sticky positionering ondersteunen, kunnen er verschillen zijn in de manier waarop dit wordt geïmplementeerd. Het is daarom aan te raden om de CSS fallbacks te gebruiken voor oudere browsers die deze eigenschap niet ondersteunen.

In de praktijk kan de implementatie van sticky positionering in CSS er als volgt uitzien:

#mijnStickyElement {
   position: -webkit-sticky; /* Voor Safari */
   position: sticky;
   top: 0;
}

In dit voorbeeld blijft het element met het ID mijnStickyElement aan de bovenkant van de viewport ‘plakken’ zodra het tijdens het scrollen die positie bereikt.

Sticky positionering in CSS biedt WordPress agencies een krachtige tool om dynamische, gebruikersvriendelijke interfaces te creëren. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om belangrijke elementen binnen het zicht en bereik van de gebruiker te houden, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.