Wat is DKIM?

DKIM (DomainKeys Identified Mail) is een e-mailauthenticatiemethode die is ontworpen om de inhoud van verzonden e-mails te beschermen tegen wijzigingen tijdens de overdracht. Het maakt gebruik van een digitale handtekening die gekoppeld is aan het domein van de afzender.

Ontvangende e-mail servers kunnen deze handtekening gebruiken om te verifiëren dat de e-mail daadwerkelijk afkomstig is van het gespecificeerde domein en dat de inhoud niet is gewijzigd na het verzenden.

Waarvoor wordt DKIM gebruikt?

DKIM wordt gebruikt om de betrouwbaarheid van e-mailcommunicatie te verhogen. Door een DKIM-handtekening toe te voegen aan uitgaande e-mails, kunnen domein eigenaren aantonen dat hun berichten legitiem zijn en niet zijn gewijzigd.

Dit helpt ontvangers om phishing-aanvallen en andere frauduleuze activiteiten die vaak voorkomen via e-mail te identificeren en te verminderen.

Hoe stel je DKIM in?

Het instellen van DKIM omvat het genereren van een publieke en een private sleutel en het configureren van DNS-records. Hier zijn de basisstappen om DKIM in te stellen voor je domein:

  1. Genereer DKIM sleutels: Je moet een publieke en een private sleutel paar genereren. De private sleutel wordt gebruikt om de handtekening te creëren en wordt veilig bewaard op je mailserver. De publieke sleutel wordt toegevoegd aan een DNS-record.
  2. Voeg een DKIM-record toe aan je DNS: Het DKIM-record is een TXT-record dat in de DNS-instellingen van je domein wordt geplaatst. Dit record bevat de publieke sleutel waarmee de ontvangende mailserver de e-mailhandtekening kan verifiëren.
  3. Configureer je mailserver: Afhankelijk van je mailserver moet je mogelijk extra configuratie instellen om DKIM-handtekeningen automatisch aan uitgaande e-mails toe te voegen.
  4. Test je DKIM-configuratie: Gebruik DKIM-validatietools om te controleren of je DKIM-record correct is geïmplementeerd en dat e-mails juist worden ondertekend.

 

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.