Waar beheer je DNS?

Het Domain Name System, of kortweg DNS, speelt een heel erg belangrijke rol in hoe we het internet gebruiken. Het is het protocol dat domeinnamen omzet in IP-adressen, zodat browsers weten waar ze informatie moeten vinden. Maar waar en hoe beheer je DNS? Dit artikel beantwoordt deze vraag en geeft je de basisprincipes van DNS-beheer.

Wat is DNS?

Om te begrijpen waar je DNS beheert, is het nuttig om eerst een basiskennis van DNS zelf te hebben. DNS is in wezen het telefoonboek van het internet. Wanneer je een URL in je webbrowser typt, zoals www.example.com, vertaalt het DNS die mensvriendelijke URL in een IP-adres dat machines begrijpen.

DNS instellingen aanpassen

DNS-instellingen worden meestal beheerd bij de registrar waar je je domeinnaam hebt gekocht. Dit kan een bedrijf zijn zoals Transip, Openprovider, of een van de vele andere domeinregistrars. Deze bedrijven hebben meestal een gedeelte van hun website gewijd aan het beheer van DNS-instellingen.

Als je bijvoorbeeld een domein koopt bij Transip, kun je inloggen op je Transip-account en naar het DNS-beheerpaneel gaan. Daar kun je verschillende DNS-instellingen beheren, zoals je A-records (die je domein verbinden met een IP-adres), CNAME-records (die je domein verbinden met een andere domeinnaam), MX-records (die de mailserver voor je domein instellen), en andere DNS-instellingen.

Het is ook mogelijk dat je DNS-instellingen worden beheerd door je hostingprovider, vooral als je je domeinnaam hebt gekocht als onderdeel van een hostingpakket. In dat geval zou je naar het controlepaneel van je hostingaccount gaan om je DNS-instellingen te beheren.

DNS beheer uitleg

DNS beheer kan complex lijken, maar de meeste mensen hoeven slechts een paar basisprincipes te kennen. Het belangrijkste om te onthouden is dat wijzigingen in DNS-instellingen tot 48 uur kunnen duren om volledig door te voeren, vanwege de manier waarop DNS werkt. Dit wordt DNS-propagatie genoemd.

Het beheren van DNS is een belangrijke vaardigheid voor iedereen die een WordPress website wil lanceren of beheren. Hoewel het in eerste instantie misschien lastig en complex lijkt, wordt het een stuk eenvoudiger als je de basisprincipes eenmaal begrijpt. En zoals altijd, als je hulp nodig hebt, zijn er tal van bronnen online om je te helpen bij het navigeren door het proces.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.