Wat is Lorem Ipsum?

Als je ooit met grafisch ontwerp, webontwikkeling of zelfs tekstverwerking te maken hebt gehad, ben je waarschijnlijk de term ‘Lorem Ipsum’ tegengekomen. Maar wat is Lorem Ipsum precies? En waarom wordt het zo vaak gebruikt? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en de geschiedenis en het gebruik van deze intrigerende uitdrukking verkennen.

Lorem Ipsum is een soort van plaatsvervangende tekst die vaak wordt gebruikt in de grafische en drukindustrie. Het wordt gebruikt om de visuele vorm van de tekst in een document of visueel ontwerp te illustreren, zonder dat de inhoud van de tekst zelf de aandacht trekt.

De tekst begint meestal met de woorden “Lorem ipsum dolor sit amet…”, gevolgd door een reeks woorden en zinnen in het Latijn. Het is belangrijk op te merken dat, hoewel de woorden Latijn zijn, de tekst zelf over het algemeen geen enkele betekenis heeft. De woorden zijn in feite willekeurig gekozen en gerangschikt om de natuurlijke verdeling van letters en spaties in een blok van Engelse tekst te benaderen.

De Geschiedenis van Lorem Ipsum

De oorsprong van Lorem Ipsum gaat terug tot de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en deze door elkaar gooide om een lettertypeboek te maken. De woorden “Lorem Ipsum” komen eigenlijk uit een passage van een klassiek Latijns werk van Cicero, genaamd “De Finibus Bonorum et Malorum” (Over de Grenzen van Goed en Kwaad), dat werd geschreven in 45 v.Chr. De volledige passage “Lorem ipsum dolor sit amet…” komt uit een lijn in sectie 1.10.32 van “de Finibus Bonorum et Malorum”.

Hoe wordt Lorem Ipsum gebruikt?

Lorem Ipsum wordt gebruikt als een plaatsvervanger voor echte tekst in documenten en visuele ontwerpen. Het stelt ontwerpers in staat om te zien hoe een pagina of een lay-out eruit zal zien met tekst, zonder dat ze worden afgeleid door de inhoud van de tekst zelf. Dit is vooral handig in de vroege stadia van een ontwerpproject, wanneer de definitieve tekst nog niet beschikbaar is.

Het is belangrijk om te begrijpen dat Lorem Ipsum niet bedoeld is om als definitieve tekst in een gepubliceerd document te blijven. Het is slechts een tijdelijke plaatsvervanger die moet worden vervangen door de uiteindelijke tekst zodra deze beschikbaar is.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.