Wat is Google reCAPTCHA?

reCAPTCHA is een beveiligingsdienst die door Google is ontwikkeld om te bepalen of een gebruiker een mens of een bot is. Het helpt websites te beschermen tegen spam en misbruik door geautomatiseerde software te blokkeren. reCAPTCHA analyseert gebruikersgedrag en verschillende signalen om vast te stellen of de interactie legitiem is.

reCAPTCHA v2 en v3

reCAPTCHA v2

Deze versie vraagt gebruikers om een specifieke taak uit te voeren, zoals het aanklikken van afbeeldingen die aan bepaalde criteria voldoen of het aanvinken van een “Ik ben geen robot”-vakje. Dit vereist directe interactie van de gebruiker om de menselijke aanwezigheid te bevestigen.

reCAPTCHA v3

De reCAPTCHA v3 versie, gelanceerd op 29 oktober 2018, verbetert de gebruikerservaring door het elimineren van interactieve uitdagingen zoals het klikken op afbeeldingen of selectievakjes. In plaats daarvan werkt reCAPTCHA v3 op de achtergrond, waar het gebruikersgedrag analyseert en een score tussen 0,0 en 1,0 toekent om de waarschijnlijkheid te bepalen dat een gebruiker menselijk is. Deze score helpt websitebeheerders bij het nemen van passende maatregelen, zoals het vereisen van extra verificatiestappen of het naadloos toestaan van toegang.

Deze versie werkt zonder gebruikersinteractie. Het analyseert het gedrag van de gebruiker op de achtergrond en geeft een score van 0,0 tot 1,0, waarbij een hogere score aangeeft dat de gebruiker waarschijnlijk menselijk is. Dit zorgt voor een naadloze gebruikerservaring zonder onderbrekingen.

reCAPTCHA-sleutels aanmaken

Om reCAPTCHA te integreren in je WordPress website, heb je twee sleutels nodig: een site-sleutel en een geheime sleutel. Deze sleutels worden door Google eenmalig na het aanmaken verstrekt en zijn essentieel voor de werking van reCAPTCHA op je website.

De stappen om aan de sleutels te komen zijn:

 1. Ga naar de reCAPTCHA-website: Bezoek de reCAPTCHA-website en klik op de knop “Admin Console” om je aan te melden bij je Google-account.
 2. Registreer je website: Eenmaal ingelogd, zie je een formulier om je website te registreren. Vul de volgende gegevens in:
  • Label: Geef een naam aan je reCAPTCHA (bijvoorbeeld “Lamper Design reCAPTCHA”).
  • reCAPTCHA-type: Kies tussen reCAPTCHA v3, reCAPTCHA v2 (“I’m not a robot” Checkbox) of een andere versie afhankelijk van je behoefte.
  • Domeinen: Voeg de domeinen toe waarop je reCAPTCHA wilt gebruiken. Dit kunnen meerdere domeinen zijn.
  • E-mailadressen: Voeg extra eigenaars toe als je wilt dat anderen ook toegang hebben tot de reCAPTCHA-instellingen.
 3. Accepteer de servicevoorwaarden: Vink het vakje aan om akkoord te gaan met de reCAPTCHA-servicevoorwaarden.
 4. Verzenden: Klik op de knop “Verzenden” om de registratie te voltooien.
 5. Krijg je sleutels: Na succesvolle registratie ontvang je een site-sleutel en een geheime sleutel. Deze sleutels worden weergegeven op de volgende pagina.
 6. Implementeer reCAPTCHA op je website:
  • Site-sleutel: Voeg deze sleutel toe aan de HTML-code van je website waar je reCAPTCHA wilt weergeven.
  • Geheime sleutel: Gebruik deze sleutel in je server-side code om de reCAPTCHA-respons te verifiëren.

Voor gedetailleerde instructies over het implementeren van reCAPTCHA in verschillende programmeertalen en platforms, kun je de officiële documentatie van Google raadplegen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.