In verschillende gevallen kun je een reden hebben om het laatste menu-item op te laten vallen. Dit kan bijvoorbeeld in een WordPress website zijn dat je een offerte-aanvraag op wilt laten vallen of in een webshop dat het laatste menu-item je sale-categorie is. Deze verdienen de aandacht. Hoe je dit doet? Door bijvoorbeeld de achtergrond afwijkend te maken in een opvallende Call To Action-kleur of alleen de tekstkleur aan te passen.

Het voordeel van CSS is dat je precies dat laatste menu-item aan kunt passen. Hoe je dit doet? Dit is in principe per thema verschillend. Maar als hoofdlijn kun je deze CSS als basis aanhouden en aanpassen naar de classes die jouw thema gebruikt:

<span class="selector"><span class="simple-selector selector-matches">#header .main-menu &gt; li.menu-item:last-child &gt; a</span></span><span class="sidebar-pane-open-brace"> {</span>
<span class="webkit-css-property">color</span><span class="styles-name-value-separator">: </span><span class="value">#db8778 !important</span>;}

De toevoeging :last-child zorgt ervoor dat het alleen invloed heeft op de het laatste item. Wil je het eerste item? Dan kun je gebruik maken van de toevoeging :first-child.