Lorem Ipsum tekst

Lorem ipsum is een veelgebruikte dummy tekst die wordt gebruikt om de lay-out en het ontwerp van pagina’s te testen. Het wordt ook wel aangeduid als “lorem ipsum dolor sit amet” of gewoonweg “lorem ipsum”.

Als je ooit met grafisch ontwerp, webdesign of zelfs tekstverwerking te maken hebt gehad, ben je waarschijnlijk de term ‘Lorem Ipsum’ tegengekomen. Maar wat is Lorem Ipsum precies? En waarom wordt het zo vaak gebruikt? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en de geschiedenis en het gebruik van deze intrigerende uitdrukking verkennen.

Lorum Ipsum oorsprong

De oorsprong van Lorem ipsum is niet helemaal duidelijk, maar de tekst wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt als dummy tekst in de drukkerij-industrie. Het gebruik van de tekst werd populair in de jaren 1960 toen het werd opgenomen in DTP-software zoals Aldus PageMaker. Tegenwoordig is het een integraal onderdeel van ontwerpsoftware zoals Adobe Photoshop en InDesign.

De tekst bestaat uit een reeks Latijnse woorden en zinnen die op willekeurige wijze aan elkaar zijn geregen. Het bevat geen samenhangende betekenis, waardoor het een nuttig hulpmiddel is bij het testen van de lay-out en het ontwerp van een pagina zonder afgeleid te worden door de inhoud van de tekst.

Hoewel de tekst in eerste instantie bedoeld was als dummy tekst, is het door de jaren heen ook gebruikt als een soort placeholder voor inhoud die later nog ingevuld moet worden. Dit heeft ertoe geleid dat de tekst vaak wordt gebruikt in ontwerpvoorbeelden en sjablonen.

Kritiek op Lorum Ipsum tekst

Er is echter ook kritiek op het gebruik van Lorem ipsum. Sommige mensen vinden het een vorm van zinloosheid en een gebrek aan respect voor de uiteindelijke gebruiker van de pagina. Er wordt gezegd dat het gebruik van echte inhoud in plaats van dummy tekst kan helpen bij het creëren van een betere gebruikerservaring.

Desalniettemin blijft Lorem ipsum een veelgebruikt hulpmiddel bij het ontwerpen en testen van pagina’s. Het biedt ontwerpers de mogelijkheid om zich te concentreren op het visuele aspect van een pagina zonder afgeleid te worden door de inhoud ervan. Of het nu geliefd of gehaat wordt, het is moeilijk te ontkennen dat Lorem ipsum een belangrijke rol speelt in het ontwerpproces.

Lorum Ipsum verwijderen

Het is belangrijk om te begrijpen dat Lorem Ipsum niet bedoeld is om als definitieve tekst in een gepubliceerd document te blijven. Het is slechts een tijdelijke plaatsvervanger die moet worden vervangen door de uiteindelijke tekst zodra deze beschikbaar is.

Daarom is het zeker goed om als je een website live gaat zetten nog een keer goed te controleren of er nergens meer Lorum Ipsum teksten te vinden zijn.

Als je snel een Lorum Ipsum tekst wilt genereren.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.