Wat is ‘Lorem Ipsum’?

Lorem ipsum is een veelgebruikte dummy tekst die wordt gebruikt om de lay-out en het ontwerp van pagina’s te testen. Het wordt ook wel aangeduid als “lorem ipsum dolor sit amet” of gewoonweg “lorem ipsum”.

De oorsprong van Lorem ipsum is niet helemaal duidelijk, maar de tekst wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt als dummy tekst in de drukkerij-industrie. Het gebruik van de tekst werd populair in de jaren 1960 toen het werd opgenomen in DTP-software zoals Aldus PageMaker. Tegenwoordig is het een integraal onderdeel van ontwerpsoftware zoals Adobe Photoshop en InDesign.

De tekst bestaat uit een reeks Latijnse woorden en zinnen die op willekeurige wijze aan elkaar zijn geregen. Het bevat geen samenhangende betekenis, waardoor het een nuttig hulpmiddel is bij het testen van de lay-out en het ontwerp van een pagina zonder afgeleid te worden door de inhoud van de tekst.

Hoewel de tekst in eerste instantie bedoeld was als dummy tekst, is het door de jaren heen ook gebruikt als een soort placeholder voor inhoud die later nog ingevuld moet worden. Dit heeft ertoe geleid dat de tekst vaak wordt gebruikt in ontwerpvoorbeelden en sjablonen.

Er is echter ook kritiek op het gebruik van Lorem ipsum. Sommige mensen vinden het een vorm van zinloosheid en een gebrek aan respect voor de uiteindelijke gebruiker van de pagina. Er wordt gezegd dat het gebruik van echte inhoud in plaats van dummy tekst kan helpen bij het creƫren van een betere gebruikerservaring.

Desalniettemin blijft Lorem ipsum een veelgebruikt hulpmiddel bij het ontwerpen en testen van pagina’s. Het biedt ontwerpers de mogelijkheid om zich te concentreren op het visuele aspect van een pagina zonder afgeleid te worden door de inhoud ervan. Of het nu geliefd of gehaat wordt, het is moeilijk te ontkennen dat Lorem ipsum een belangrijke rol speelt in het ontwerpproces.

Wil jij gratis WordPress tips in je inbox ontvangen?

Wij sturen maximaal 2 e-mails per maand. Beloofd!

Voornaam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.