Een mindmap online maken is ideaal. Voorheen was het toch een beetje klungelen om een mindmap met pen en papier te maken. Er moest eens iets geschrapt worden, er moesten wel tien zaken worden bijgevoegd en uiteindelijk bestond de mindmap uit veel gekras en onleesbaar schrijfwerk. Door een mindmap online te maken kun je dit gehannes allemaal voorkomen en heb je uiteindelijk gewoon een mooie, overzichtelijke en praktische mindmap voor je neus liggen.

Wat is een mindmap?

Een mindmap is een kaart van ideeën en gedachten, zoals de naam het ook zegt. Bij vergaderingen wordt er vaak gebruik gemaakt van een mindmap. Dit wil zeggen dat er door meerdere mensen wordt gebrainstormd en ondertussen worden de ideeën die worden opgenoemd door één persoon verwerkt in een mindmap. In het midden van de mindmap wordt de kerngedachte geplaatst, zoals bijvoorbeeld een probleem dat moet worden opgelost. Vervolgens kunnen hier allemaal lijnen uit worden getrokken met mogelijke oplossingen, bijvoorbeeld. Dit zijn de hoofdthema’s die direct aan de kern worden verbonden. Een oplossing is lang niet altijd kant en klaar. Soms zijn er meerdere stappen nodig om een oplossing te realiseren. Deze stappen worden dan weer verbonden aan de oplossing. Zo ontstaat er een mindmap met veel lijnen die uiteindelijk allemaal direct of indirect in verbinding staan met de kern. Je kunt dus met een mindmap een probleem centraal stellen en deze vervolgens van meerdere kanten belichten.

Waarom een mindmap online maken?

Bij mindmapping moet er vaak snel gewerkt worden, zeker tijdens een meeting of brainstormsessie waarbij de ideeën elkaar in een rap tempo opvolgen. Het gebeurt regelmatig dat een idee opgenoemd wordt en dat deze aan het einde van het verhaal geschrapt of aangepast moet worden. Erg lastig als je dan met pen en papier zit. Je moet blijven krassen, je moet zaken toevoegen op plaatsen waar eigenlijk geen ruimte meer is en op een gegeven moment is je papier vol en de meeting nog lang niet afgelopen.

Je kunt een mindmap online maken om dit te voorkomen. In een online mindmap heb je eindeloze mogelijkheden tot het toevoegen van informatie en het verwijderen van informatie zonder dat je het overzicht verliest. Het werkt snel en eenvoudig. Daarnaast kun je de mindmap uiteindelijk natuurlijk ook gemakkelijk voor iedereen uitprinten als dat nodig is. Je kunt overigens een mindmap digitaal maken en een mindmap online maken. Daar zit nog wel een verschil in.

Een mindmap digitaal maken

Je kunt een mindmap digitaal maken met praktische software. Dit is vooral handig wanneer je de mindmaps in je eentje maakt, zonder dat anderen er constant inzicht in hoeven te hebben of de mogelijkheid moeten hebben om zelf zaken te schrappen, te wijzigen of toe te voegen. Het eindresultaat kun je natuurlijk gewoon afdrukken. Als je gebruik wilt maken van software voor mindmapping, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de programma’s ConceptDraw, eDraw Mind Map of Cayra.

Een mindmap online maken

Een mindmap online maken is een betere optie wanneer er meerdere mensen moeten kunnen werken aan de mindmap. Door de mindmap online te maken kunnen meerdere personen hier wijzigingen in aanbrengen vanaf hun eigen computer. Dit is ideaal voor in bedrijven met veel betrokken medewerkers. Wil je een mindmap online maken? Dan kun je kiezen voor de tool Mindmeister. Er zijn natuurlijk wel meer tools om online een mindmap te maken.

Wij hebben diverse mindmap tools getest en zijn zelf het meest tevreden over deze tool. Dit heeft vooral te maken met de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, de goede mogelijkheden en het feit dat het volledig Nederlandstalig is. Vind je het geen probleem om te werken in een Engelstalige omgeving? Dan zou Bubbl.us een goede optie zijn.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.