Het omzetten van pixels (px) naar rems (rem) is een belangrijk concept in webdesign, met name voor het creëren van schaalbare webtypografie. Rems bieden een flexibele manier om tekstgrootte en andere elementen op je website in te stellen, waardoor de gebruikerservaring op verschillende schermgroottes consistent blijft.

In dit artikel zullen we uitleggen wat REM eenheden zijn, waarom ze nuttig zijn en hoe je pixels kunt omzetten naar rems voor je webprojecten.

Wat zijn pixels en rems?

  • Pixels (px): Pixels zijn een absolute meeteenheid voor het bepalen van de grootte van elementen op een webpagina. Een tekst met een grootte van 16px zal altijd 16 pixels hoog zijn, ongeacht de schermgrootte. Dit kan problemen veroorzaken bij het ontwerpen voor verschillende apparaten en schermresoluties.
  • Rems (rem): Rems zijn een relatieve meeteenheid die is gebaseerd op de grootte van de root-element van de HTML-pagina (meestal het <html>-element). Eén rem is in CSS code gelijk aan de lettergrootte van het root-element. Hierdoor passen rems zich aan de grootte van het lettertype aan, waardoor ze ideaal zijn voor schaalbare webtypografie.

Waarom pixel naar rem in CSS converteren?

Het omzetten van pixels naar rems biedt enkele belangrijke voordelen:

  1. Schaalbaarheid: Met rems kun je tekst en andere elementen op een schaalbare manier ontwerpen, wat de leesbaarheid en bruikbaarheid op verschillende apparaten verbetert.
  2. Toegankelijkheid: Door rems te gebruiken, kunnen gebruikers de tekstgrootte in hun browser aanpassen zonder de lay-out te verstoren.
  3. Consistentie: Het gebruik van rems zorgt ervoor dat de verhoudingen tussen elementen op je website consistent blijven, zelfs als de tekstgrootte verandert.

Hoe pixel css naar rem css omzetten

Om pixels naar rems om te zetten, moet je de waarde in pixels delen door de basislettergrootte (de grootte van het root-element). Bijvoorbeeld, als de basislettergrootte 16px is en je wilt tekst instellen op 24px, zou je dit omzetten naar rems als volgt:

24px / 16px = 1.5rem

Nu kun je de waarde “1.5rem” gebruiken in je CSS om de tekstgrootte in te stellen. Deze waarde zal schalen op basis van de basislettergrootte van de HTML-pagina.

Online tool voor omrekenen

Ook zijn er websites waar je direct de juiste REM maten kunt berekenen op basis van de ingegeven Pixel maten. https://pixelsconverter.com/px-to-rem is hier een voorbeeld van.

Het omzetten van pixels naar rems is een belangrijk aspect van schaalbaar webdesign, met name voor typografie. Door rems te gebruiken, kun je een consistente en toegankelijke gebruikerservaring bieden op verschillende apparaten en schermgroottes, ook in je webshop.

Het begrijpen van dit concept is essentieel voor webontwikkelaars en ontwerpers binnen een WordPress Agency die streven naar flexibele en goed leesbare websites. Als je meer wilt weten over CSS REM verwijzen we je graag naar W3School.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.