Een Content Delivery Network (CDN) is een netwerk van servers die strategisch zijn geplaatst over de hele wereld met als doel de levering van webcontent en diensten te versnellen.

Het werkt door een kopie van je website, zoals HTML-pagina’s, afbeeldingen, en video’s, op te slaan op meerdere servers op verschillende geografische locaties. Wanneer een gebruiker jouw website bezoekt, ontvangt hij of zij de content van de server die geografisch het dichtst bij hen staat. Bijvoorbeeld onze Cloud hosting provider Kinsta biedt standaard een CDN optie via CloudFlare.

CloudFlareWanneer een CDN nodig?

Een CDN vermindert de tijd die nodig is om gegevens over het internet te verzenden, wat resulteert in snellere laadtijden van de pagina, verbeterde gebruikerservaring en verminderde belasting van de originele server. CDNs zijn bijzonder nuttig voor websites met een groot volume aan verkeer of websites die een wereldwijd publiek bedienen.

Een CDN kan bijdragen aan een betere prestatie en gebruikerservaring van de websites die je ontwikkelt, wat weer kan leiden tot hogere klanttevredenheid en betere SEO-resultaten. Onze hosting partner Kinsta* maakt bijvoorbeeld standaard gebruik van CloudFlare CDN voor de hoogst haalbare snelheid en stabiliteit.

Een voorbeeld van een CDN aanbieder die wereldwijd actief is dat is CloudFlare. Als je gebruikt maakt van CloudFlare heb je naast de optie voor een CDN ook direct de optie om bijvoorbeeld minificatie van HTML toe te passen of het laden van Webp images als deze beschikbaar zijn.

De voordelen van CloudFlare CDN

Wat zijn de voordelen van het gebruik van CloudFlare CDN met een WordPress website? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Verbeterde websiteprestaties

  • Snellere laadtijden: Cloudflare maakt gebruik van een Content Delivery Network (CDN) om de laadtijden van je website te versnellen. Het slaat kopieën van je website op in verschillende datacenters wereldwijd, waardoor de content dichter bij de bezoeker wordt gebracht en sneller laadt.
  • Optimalisatie van content: Cloudflare kan de bestandsgrootte van afbeeldingen en andere statische bronnen automatisch verkleinen, wat resulteert in snellere laadtijden

Verhoogde websitebeveiliging

   • Bescherming tegen DDoS-aanvallen: Cloudflare helpt je website te beschermen tegen Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen door het verkeer te filteren en kwaadaardige aanvallen te blokkeren.
   • SSL/TLS versleuteling: Cloudflare biedt gratis SSL/TLS-certificaten, waardoor je website verkeer gecodeerd en veiliger wordt.

Eenvoudig SSL-certificaat beheer

    • Eenvoudige integratie: Cloudflare biedt een gemakkelijke manier om SSL (Secure Sockets Layer) in te schakelen voor je website, wat belangrijk is voor zowel beveiliging als SEO.
    • Flexibele SSL-opties: Je hebt de keuze uit verschillende SSL-modi, afhankelijk van de behoefte van je website. 

Uptime en beschikbaarheid van je website verbeteren

    • Load balancing: Cloudflare kan het verkeer over verschillende servers verdelen, wat helpt om de belasting te verdelen en de uptime te verbeteren.
    • Redundantie: Door het gebruik van een netwerk van servers, vermindert Cloudflare het risico van downtime als een enkele server faalt.
    • Web Application Firewall (WAF):
    • Geavanceerde beveiliging: Cloudflare’s WAF biedt een extra beveiligingslaag om je website te beschermen tegen kwetsbaarheden en exploits, zoals SQL-injectie en cross-site scripting (XSS) aanvallen.

Verbeterd verkeersbeheer

  • Geografische Targeting: Met Cloudflare kun je specifiek verkeer uit bepaalde regio’s beheren of beperken.
  • Bot Management: Cloudflare helpt bij het identificeren en beheren van botverkeer, wat nuttig kan zijn voor zowel beveiliging als websiteprestaties.

Gebruiksvriendelijk dashboard

  • Eenvoudig Beheer: Cloudflare biedt een intuïtief dashboard waarmee je gemakkelijk instellingen kunt aanpassen, verkeersrapporten kunt bekijken en de prestaties van je website kunt monitoren.

SEO voordelen

  • Snellere websites: Een snellere laadtijd kan een positieve impact hebben op je zoekmachine ranking.
  • Verbeterde gebruikerservaring: Een snellere en veiligere website biedt een betere gebruikerservaring, wat ook een positieve invloed kan hebben op je SEO.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.