In WordPress, verwijst een gebruikersrol naar een specifieke set van rechten en bevoegdheden die aan een gebruiker toegekend worden. Deze rollen bepalen wat een gebruiker wel en niet kan doen binnen een WordPress-website of webshop. WordPress komt met een aantal vooraf gedefinieerde rollen, elk met zijn eigen specifieke set van mogelijkheden.

Standaard gebruikersrollen in WordPress

  1. Beheerder (Administrator): Heeft toegang tot alle administratieve functies binnen de site. In een netwerkinstallatie (multisite) heeft deze rol toegang tot netwerkbrede administratie-functies.
  2. Redacteur (Editor): Kan inhoud publiceren en beheren, inclusief de inhoud van andere gebruikers.
  3. Auteur (Author): Kan zijn of haar eigen berichten publiceren en beheren.
  4. Medewerker (Contributor): Kan eigen berichten schrijven en beheren, maar kan ze niet publiceren.
  5. Abonnee (Subscriber): Kan alleen zijn of haar profiel beheren en de site bekijken.

Aangepaste gebruikersrollen

Naast de standaardrollen, biedt WordPress ook de mogelijkheid om aangepaste gebruikersrollen te creëren en te definiëren.

Dit kan gedaan worden met behulp van plugins of door het toevoegen van code in de functions.php van je thema.

Aangepaste rollen zijn handig als je meer specifieke controle nodig hebt over wat gebruikers kunnen en niet kunnen doen op je site.

Belang van gebruikersrollen

  • Beveiliging: Door de mogelijkheden van gebruikers te beperken op basis van hun rol, kan je de veiligheid van je website verbeteren.
  • Beheer: Het helpt bij het beheren van wat verschillende gebruikers kunnen doen, wat vooral handig is bij websites met meerdere medewerkers of bijdragers.
  • Efficiëntie: Door gebruikersrollen toe te wijzen, kan elke gebruiker zich richten op hun specifieke taken, wat de efficiëntie verhoogt.

Rollen en mogelijkheden

Elke rol in WordPress is eigenlijk een verzameling van specifieke ‘mogelijkheden’ – specifieke rechten die bepalen wat de gebruiker kan doen. WordPress maakt het mogelijk om deze mogelijkheden aan te passen, wat een fijne mate van controle biedt over de gebruikersrollen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.