Wat is een WordPress thema?

Een van de krachtigste kenmerken van WordPress is de mogelijkheid om het uiterlijk en de functionaliteit van je website volledig aan te passen door middel van WordPress-thema’s. Een WordPress-thema is een verzameling bestanden die de lay-out, het ontwerp en de functionaliteit van je website bepalen. In dit artikel zullen we een inleiding geven tot WordPress-thema’s, bespreken waarom ze belangrijk zijn en hoe ze je kunnen helpen bij het creëren van een indrukwekkende online aanwezigheid.

Een WordPress-thema is een set bestanden die de presentatie en functionaliteit van je website bepalen. Het bevat onder andere templates, stijlbladen, afbeeldingen en mogelijk aanvullende codebestanden. Het thema bepaalt hoe je website eruitziet en hoe deze zich gedraagt voor bezoekers.

Een WordPress-thema bestaat uit verschillende onderdelen:

 1. Templates
  Templates zijn de bouwstenen van je website. Ze bepalen de structuur en het ontwerp van verschillende pagina’s, zoals de homepage, blogberichten, individuele pagina’s, archieven en meer.
 2. Stijlbladen
  Stijlbladen, vaak geschreven in CSS (Cascading Style Sheets), definiëren de visuele aspecten van je website. Ze bepalen kleuren, typografie, lay-out en andere visuele elementen.
 3. Functies
  Thema’s kunnen ook aangepaste functionaliteit toevoegen via functiebestanden. Deze bestanden kunnen extra mogelijkheden bieden, zoals aangepaste widgets, kortcodes, thema-instellingen en meer.

Waarom zijn WordPress-thema’s belangrijk?

 1. Visueel ontwerp
  Een goed WordPress-thema zorgt voor een aantrekkelijk en professioneel ontwerp van je website. Het biedt je de mogelijkheid om je merkidentiteit te communiceren en een positieve indruk achter te laten bij je bezoekers.
 2. Aanpassingsvermogen
  WordPress-thema’s stellen je in staat om je website aan te passen aan je specifieke behoeften en doelen. Of je nu een blog, een bedrijfswebsite, een e-commerceplatform of een portfolio wilt maken, er zijn thema’s beschikbaar die passen bij jouw doelstellingen.
 3. Responsiviteit
  Met de groeiende populariteit van mobiele apparaten is het essentieel dat je website zich aanpast aan verschillende schermformaten. Veel WordPress-thema’s zijn responsief, wat betekent dat ze zich automatisch aanpassen aan mobiele apparaten, waardoor je een optimale gebruikerservaring kunt bieden.
 4. Functionaliteit
  Naast het visuele ontwerp kunnen WordPress-thema’s ook extra functionaliteit bieden via plugins of ingebouwde functies. Denk aan geavanceerde galerijen, formulieren, e-commerce-integraties, portfolio-weergaven en meer. Dit helpt je om de gewenste functionaliteit aan je website toe te voegen zonder dat je zelf code hoeft te schrijven.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.