Google Alerts: jouw digitale oor in de mediawereld

Google Alerts is een uiterst bruikbare, gratis tool van Google, vooral voor bedrijven en individuen die hun digitale voetafdruk willen monitoren. Het is een service die je in staat stelt om op de hoogte te blijven van vermeldingen van jouw naam, jouw bedrijf, of enig ander trefwoord in de media en op het web.

Met deze tool kun je bijvoorbeeld alerts instellen gebaseerd op jouw bedrijfsnaam, gekoppeld aan enkele relevante zoekwoorden, zodat je onmiddellijk een melding ontvangt wanneer deze combinatie online genoemd wordt. Ook kun je monitoren of je website of webshop genoemd wordt op bijvoorbeeld fora.

Google Alert

Hoe werkt Google Alerts?

Je kunt via de website van Google Alerts een alert instellen voor specifieke termen zoals de naam van je bedrijf, product, of je persoon, en Google stuurt je een e-mail telkens wanneer deze termen op het internet verschijnen.

Dit is zeker nuttig wanneer je net een nieuw product hebt gelanceerd en een persbericht hebt uitgegeven; een alert op basis van de productnaam houdt je op de hoogte van alle vermeldingen.

Positieve en negatieve feedback monitoren

Google Alerts is niet alleen waardevol voor het bijhouden van positieve feedback of publiciteit. Het is ook een onmisbaar instrument om deel te nemen aan conversaties wanneer er negatieve berichten over jouw bedrijf verschijnen.

Door proactief te reageren op negatieve publiciteit, kun je jouw kant van het verhaal delen, misverstanden ophelderen en je reputatie beschermen. Zonder deze tool loop je het risico verrast te worden door negatieve berichten en reacties te missen, wat kan leiden tot onherstelbare schade aan je imago.

Meerwaarde voor branding en marktinzicht

Naast reputatiemanagement biedt Google Alerts ook voordelen op het gebied van branding en marktinzicht. Door consistent de media en het web te monitoren, kun je inzicht krijgen in hoe jouw merk wordt waargenomen en hoe je het kunt verbeteren. Bovendien kun je de concurrentie in de gaten houden en je strategie├źn dienovereenkomstig aanpassen.

Actieve interactie met zowel positieve als negatieve berichten kan ook leiden tot sterkere relaties met klanten en stakeholders. Door te laten zien dat je luistert en bereid bent om feedback ter harte te nemen en problemen op te lossen, kun je klantloyaliteit en vertrouwen opbouwen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.