Wat is Google Authenticator?

Google AuthenticatorGoogle Authenticator is een applicatie ontwikkeld door Google die wordt gebruikt voor tweestapsverificatie. Het biedt een extra beveiligingslaag bovenop je gebruikelijke inlogmethode.

Wanneer je tweestapsverificatie inschakelt met Google Authenticator, moet je naast je wachtwoord ook een code invoeren die op je smartphone wordt gegenereerd. Dit helpt om je accounts te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, zelfs als iemand anders je wachtwoord heeft.

Hoe werkt Google Authenticator?

Google Authenticator werkt door tijdelijke codes te genereren op je mobiele apparaat. Deze codes worden elke 30 seconden vernieuwd. De app gebruikt een tijdgebaseerd éénmalig wachtwoord-algoritme (TOTP) om de codes te genereren.

Je moet de Google Authenticator-app installeren op je smartphone via de Google Play Store of Apple App Store. Wanneer je tweestapsverificatie instelt op een website die deze ondersteunt, scan je een QR-code met de app. Deze code synchroniseert je app met het account en start het genereren van 6-cijferige codes.

Google Authenticator gebruiken in WordPress

Om Google Authenticator te gebruiken in WordPress, moet je eerst een plugin installeren die tweestapsverificatie ondersteunt. Een populaire plugin hiervoor is ‘Two Factor Authentication‘:

Two Factor Authentication

  1. Installeer de plugin: Log in op je WordPress dashboard, ga naar ‘Plugins’, klik op ‘Nieuwe toevoegen’ en zoek naar ‘Two Factor Authentication’. Installeer en activeer de plugin.
  2. Configureer de plugin: Navigeer naar de instellingen van de plugin. Hier kun je tweestapsverificatie inschakelen en instellen voor je gebruikersaccount.
  3. Verbind met Google Authenticator: Volg de instructies om een QR-code te genereren. Open vervolgens Google Authenticator op je telefoon en gebruik de app om de QR-code te scannen. De app zal nu beveiligingscodes genereren die je kunt gebruiken om in te loggen op je WordPress-site.
  4. Gebruik de codes: Elke keer dat je inlogt op je WordPress-site, voer je naast je wachtwoord ook de code in die op je app wordt weergegeven.

Door Google Authenticator te gebruiken, verhoog je de beveiliging van je WordPress website aanzienlijk door het moeilijker te maken voor onbevoegden om toegang te krijgen tot je dashboard.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.