Wat is Google Trends?

Google Trends is een online tool die ontwikkeld is door Google. Deze dienst stelt gebruikers in staat om de populariteit van specifieke zoektermen te analyseren en te onderzoeken. Het biedt inzichten in het zoekgedrag van mensen, wat essentieel kan zijn voor bijvoorbeeld marktonderzoek, online marketingstrategieën en zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Google Trends is gratis te gebruiken en biedt de mogelijkheid om zoektermen op verschillende manieren te segmenteren, zoals op basis van tijd, locatie of categorieën, wat de gebruiker in staat stelt specifieke en relevante data te verkrijgen.

In de onderstaande screenshot zie je hoe vaak er op schaatsen gezocht wordt. De piek is als er vorst aangekondigd wordt.

Trends Google

Hoe werkt Google Trends?

Om Google Trends te gebruiken, navigeert men naar de website van Google Trends. Bovenaan de pagina is er een zoekveld waar gebruikers een zoekterm kunnen invoeren, zoals ‘kerst’. Na het invoeren van de term ziet men grafieken die de interesse in de term over een bepaalde periode weergeven. Zo kan men bijvoorbeeld zien dat de interesse in ‘kerst’ toeneemt naarmate december nadert en weer afneemt na de feestdagen.

Verder kunnen gebruikers de gegevens specificeren en filteren op locatie, waardoor men lokale trends en patronen kan ontdekken. Ook is het mogelijk om verschillende zoektermen met elkaar te vergelijken om te zien welke term relatief meer zoekinteresse heeft.

Google Trends voor WordPress websites

Voor degenen die zich richten op de vindbaarheid van hun WordPress website is Google Trends een onmisbare tool. Het biedt waardevolle inzichten in de interesses en het gedrag van gebruikers, waardoor website-eigenaren en marketeers hun content kunnen optimaliseren om beter aan te sluiten op de behoeften en interesses van hun doelgroep.

Daarnaast is Google Trends ook nuttig om seizoensgebonden trends en veranderende consumentenvoorkeuren te identificeren, waardoor bedrijven hun marketing- en advertentiestrategieën effectiever kunnen plannen en implementeren.

Geavanceerde functies en toepassingen

Google Trends heeft ook geavanceerde functies die gebruikers in staat stellen om realtime zoekinteresses te monitoren, of trends in de laatste 24 uur of de afgelopen maand te bekijken. Deze functies zijn uitermate handig voor het identificeren van opkomende trends en het inspelen op de actualiteit.

Bovendien biedt Google Trends gerelateerde zoekopdrachten aan, waardoor men kan zien welke gerelateerde termen en onderwerpen populair zijn. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van aanvullende content of het verfijnen van SEO-strategieën om meer organisch verkeer te genereren.

Google Trends is een krachtige en veelzijdige tool die essentiële inzichten biedt in het zoekgedrag van mensen. Maak er slim gebruik van!

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.