De WordPress Gutenberg-editor, eenvoudigweg bekend als Gutenberg editor, is een nieuwe, blokgebaseerde editor die werd geïntroduceerd in WordPress 5.0.

Deze editor vervangt de klassieke WordPress-editor en biedt een meer visuele en intuïtieve manier om content te creëren en te bewerken.

Overzicht van Gutenberg

  1. Blokgebaseerde benadering: Gutenberg gebruikt ‘blokken’ om verschillende soorten content te vertegenwoordigen, zoals paragrafen, afbeeldingen, video’s, knoppen, tabellen, en meer. Elk element op een pagina of bericht is een afzonderlijk blok, wat zorgt voor een flexibele en modulaire opbouw van content.
  2. Gebruikersvriendelijk: De interface is ontworpen om intuïtief en gebruiksvriendelijk te zijn, waardoor het voor gebruikers gemakkelijker wordt om rijke en complexe lay-outs te maken zonder de noodzaak voor aangepaste HTML of shortcodes.
  3. Aanpasbaarheid: Gutenberg biedt uitgebreide mogelijkheden voor aanpassing. Thema- en plug-inontwikkelaars kunnen hun eigen blokken maken, waardoor ze specifieke functionaliteiten of ontwerpen kunnen toevoegen die kunnen worden gebruikt bij het bouwen van pagina’s en berichten.
  4. Live bewerken en voorbeelden: De editor biedt een live bewerkingservaring, waardoor gebruikers direct kunnen zien hoe de content eruit zal zien terwijl ze deze bewerken. Dit maakt het ontwerpproces veel interactiever en responsiever.
  5. Backward compatibility: Gutenberg is ontworpen om compatibel te zijn met oudere WordPress-versies en -content. Berichten die zijn gemaakt met de klassieke editor blijven bewerkbaar en er is een ‘klassiek blok’ beschikbaar om de oude editor binnen Gutenberg te gebruiken.
  6. Mobielvriendelijk: De editor werkt ook goed op mobiele apparaten, waardoor gebruikers content kunnen creëren en bewerken vanaf hun smartphone of tablet.
  7. Rijke media-integratie: Gutenberg maakt het gemakkelijk om rijke media in te voegen en te beheren, zoals afbeeldingen, video’s, en audio, en biedt ook integraties met externe diensten zoals YouTube, Twitter, en meer.

Gutenberg markeert een significante verschuiving in de manier waarop content wordt gecreëerd en beheerd in WordPress, gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring voor zowel beginners als ervaren websitebouwers.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.