HTML (HyperText Markup Language) is een programmeertaal die wordt gebruikt voor het maken van webpagina’s. Het is de basis van het internet en zorgt ervoor dat webpagina’s worden weergegeven zoals ze zijn ontworpen. HTML is een gestructureerde taal die bestaat uit elementen en tags die worden gebruikt om de inhoud en structuur van een webpagina te definiĆ«ren.

Wat is HTML?

HTML is een zogenaamde ‘markup language’, wat betekent dat het niet bedoeld is om programma’s of applicaties te schrijven, maar om informatie te structureren en te presenteren. HTML is ontworpen om tekst, afbeeldingen, audio- en videobestanden en andere soorten media op een webpagina weer te geven.

HTML voorbeeld

Een HTML-document begint met de doctype-declaratie, die aangeeft welke versie van HTML wordt gebruikt. Daarna volgt de HTML-tag, die aangeeft dat het document in HTML is geschreven. Binnen de HTML-tag bevinden zich de head- en body-tags, die aangeven waar de kop- en inhoudssecties van de pagina beginnen en eindigen.

In de head-sectie van een HTML-document worden meta-gegevens toegevoegd, zoals de titel van de pagina en de beschrijving die in de zoekresultaten van zoekmachines wordt weergegeven. De body-sectie bevat de feitelijke inhoud van de webpagina, inclusief tekst, afbeeldingen, video’s en links.

HTML Tags

Om de inhoud van een webpagina te structureren, wordt gebruik gemaakt van HTML-tags. Een tag bestaat uit een begin- en eindtag, waarbij de inhoud van de tag zich tussen de tags bevindt. Bijvoorbeeld, de h1-tag wordt gebruikt om een grote kop in de pagina aan te geven:

<h1>Dit is een grote kop</h1>

Andere veelgebruikte HTML-tags zijn onder andere de p-tag voor paragrafen, de img-tag voor afbeeldingen, en de a-tag voor links.

HTML en WordPress

Een belangrijk aspect van HTML is dat het zich voortdurend ontwikkelt en wordt aangepast om aan de veranderende eisen van het internet te voldoen. De meest recente versie van HTML is HTML5, die veel nieuwe functies en mogelijkheden bevat, zoals native video- en audioweergave en verbeterde ondersteuning voor mobiele apparaten.

Binnen WordPress webdesign wordt gebruik gemaakt van HTML om pagina’s en berichten op te maken. Je hoeft geen HTML te kennen om een WordPress website of WooCommerce webshop te kunnen maken al is het zeker aan te raden om in ieder geval een basiskennis te hebben om te snappen wat je aan het doen bent een eventuele problemen kunt onderzoeken.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.