In WordPress verwijst de term “Masonry” naar een specifieke lay-outtechniek die wordt gebruikt om content, zoals berichten of afbeeldingen, op een esthetisch aangename en dynamische manier weer te geven.

Deze techniek is genoemd naar de jQuery Masonry plugin, die een zogenaamde ‘metselwerk’ lay-out creëert.

Masonry layout

Masonry in WordPress

Dynamische rasterlay-out: Masonry ordent elementen in een raster, maar in tegenstelling tot traditionele rasterlay-outs, waar elke rij dezelfde hoogte heeft, past Masonry de hoogte van de rijen dynamisch aan op basis van de inhoud. Dit zorgt voor een meer organische en minder rigide presentatie. De Masonry-lay-out vult effectief lege ruimtes op door elementen van verschillende hoogtes en breedtes in elkaar te passen, vergelijkbaar met een metselwerkmuur, wat resulteert in een minimalistisch en evenwichtig ontwerp.

Responsive masonry lay-out

Masonry-lay-outs werken goed in responsieve ontwerpen omdat ze zich automatisch aanpassen aan verschillende schermgroottes, waardoor ze ideaal zijn voor een consistente weergave op zowel desktops als mobiele apparaten.

Gebruik masonry in galerijen en blogpagina’s. In WordPress wordt Masonry vaak gebruikt voor fotogalerijen en blogpagina’s, waar het kan helpen om een visueel aantrekkelijke en boeiende gebruikerservaring te creëren. Geïntegreerd via thema’s en plugins. Verschillende WordPress-thema’s en -plugins bieden Masonry-functionaliteit. Thema’s kunnen ingebouwde Masonry-stijlen hebben voor blogposts of galerijen, terwijl plugins zoals galerij-plugins en paginabouwers de mogelijkheid bieden om Masonry-lay-outs aan te maken.

Masonry lay-out aanpassen

Hoewel Masonry een specifieke lay-outstijl biedt, kan het vaak worden aangepast met betrekking tot kolombreedtes, laadanimaties en andere stylingopties. Je kunt hiervoor CSS gebruiken uiteraard.

Masonry in WordPress is een populaire manier om content op een esthetisch aantrekkelijke en ruimte-efficiënte manier weer te geven, vooral voor sites die veel visuele elementen bevatten. In dit artikel vind je meer uitleg over het aanmaken van een image gallery in WordPress met een masonry effect.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.