Wat is SSH?

SSH, of Secure Shell, is een netwerkprotocol dat gebruikt wordt om veilig toegang te krijgen tot een computer over een onbeveiligd netwerk. SSH maakt het mogelijk voor gebruikers om op afstand een computer te bedienen, commando’s uit te voeren, en gegevens uit te wisselen. Het wordt vaak gebruikt door netwerkbeheerders en ontwikkelaars om beheertaken uit te voeren vanaf een afstand.

Hoe werkt SSH?

SSH werkt door een versleutelde verbinding op te zetten tussen de client (de computer die de verbinding initieert) en de server (de computer die toegang verleent). Wanneer een gebruiker probeert te verbinden via SSH, vindt er een authenticatieproces plaats. Dit zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang kunnen krijgen. Gebruikers kunnen zich authenticeren met een wachtwoord, een SSH-sleutel, of een combinatie van beide.

Waarom SSH gebruiken?

SSH is essentieel voor het beveiligen van gegevensoverdracht, het beheren van netwerken, en het uitvoeren van afstandsbedieningstaken, omdat het een veilige methode biedt om dit te doen. Het helpt bij het beschermen tegen afluisteren, DNS-spoofing, en andere soorten cyberaanvallen. Zonder SSH zouden gevoelige gegevens die over een netwerk worden verzonden, kunnen worden onderschept en gelezen door kwaadwillenden.

WordPress en SSH

Voor WordPress gebruikers biedt SSH een krachtige manier om het beheer van hun WordPress websites te verbeteren. Met SSH kunnen WordPress beheerders en een WordPress agency veilig inloggen op hun hosting server om administratieve taken uit te voeren. Dit omvat het installeren of updaten van plugins en thema’s, het wijzigen van bestandsrechten, en het beheren van databases via de commandoregel.

Een ander belangrijk gebruik van SSH in de context van WordPress is het gebruik van WP-CLI, de commandoregelinterface voor WordPress. WP-CLI maakt het mogelijk om vele WordPress-taken snel en zonder het gebruik van een webbrowser uit te voeren, zoals het activeren van thema’s, het updaten van plugins, en het beheren van gebruikers. Dit kan de productiviteit verhogen en biedt een efficiënte manier om routinetaken te automatiseren.

Door SSH te gebruiken, kunnen WordPress beheerders complexe taken efficiënt uitvoeren, wat vooral nuttig is voor het beheer van meerdere sites of grote websites die regelmatig onderhoud vereisen.

Veelgebruikte toepassingen van SSH

Enkele veelgebruikte toepassingen van SSH omvatten het op afstand bedienen van servers, veilig overzetten van bestanden via SCP of SFTP, en beheer van netwerkapparatuur en andere systemen die Linux of een ander Unix-achtig besturingssysteem gebruiken. SSH wordt ook vaak gebruikt in geautomatiseerde processen die scripts uitvoeren op verschillende servers.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.