Wat zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1?

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 zijn een serie aanbevelingen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van webinhoud voor mensen met beperkingen. Bijvoorbeeld staat erin beschreven wat een toegankelijke WordPress website zou moeten kunnen en niet kunnen. De richtlijnen zijn ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C), een internationale gemeenschap die samenwerkt aan standaarden.

WCAG 2.1 bouwt verder op WCAG 2.0, door nieuwe richtlijnen toe te voegen die rekening houden met recente technologische ontwikkelingen en feedback van gebruikers en deskundigen uit de gemeenschap.

Kenmerken van WCAG 2.1

WCAG 2.1 bevat richtlijnen die zijn georganiseerd rond drie principes, die stellen dat webinhoud moet zijn:

  • Toegankelijk: Informatie en gebruikersinterfacecomponenten moeten toegankelijk zijn voor gebruikers, en gebruikers moeten in staat zijn om toegang te krijgen tot de inhoud op verschillende manieren, passend bij hun behoeften en situaties.
  • Begrijpelijk: Informatie en bediening van de gebruikersinterface moeten begrijpelijk zijn, wat betekent dat gebruikers de informatie moeten kunnen begrijpen en de bediening moeten kunnen gebruiken.
  • Robuust: Inhoud moet robuust genoeg zijn om betrouwbaar te kunnen worden geïnterpreteerd door een breed scala aan gebruikersapparaten, inclusief assistieve technologieën.

Richtlijnen in WCAG 2.1

WCAG 2.1 voegt 17 nieuwe criteria toe aan de bestaande richtlijnen, met verbeteringen gericht op gebruikers met cognitieve en visuele beperkingen. Enkele belangrijke toevoegingen omvatten:

  • Mobiele toegankelijkheid: Richtlijnen voor het beter ondersteunen van gebruikers op mobiele apparaten, waaronder vereisten voor touch- en gebaarfunctionaliteiten.
  • Low vision support: Verbeterde ondersteuning voor gebruikers met lage visie, inclusief betere contrastopties en tekstspatiëring.
  • Cognitieve beperkingen: Aanbevelingen om navigatie en informatiebegrip te verbeteren voor gebruikers met cognitieve beperkingen.

Impact van WCAG 2.1

Het volgen van WCAG 2.1 is belangrijk voor organisaties die hun digitale inhoud toegankelijk willen maken voor alle gebruikers, inclusief mensen met beperkingen. Naast het bieden van een betere gebruikerservaring, is naleving van deze richtlijnen ook een wettelijke vereiste in veel landen, wat organisaties helpt om boetes en juridische geschillen te vermijden. Bovendien draagt het bij aan ethische en sociale verantwoordelijkheid door gelijke toegang tot informatie te garanderen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.