Website tijdelijk offline halen?

Soms moet je je WordPress website tijdelijk offline halen om WordPress onderhoud uit te voeren, een redesign door te voeren of om andere redenen. Het is belangrijk om dit proces zorgvuldig te plannen en uit te voeren om ervoor te zorgen dat je bezoekers de juiste informatie ontvangen en dat je geen negatieve invloed hebt op je zoekmachinepositie.

In deze praktische handleiding zullen we de stappen doorlopen die je kunt volgen om je website tijdelijk offline te halen, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor je online aanwezigheid.

1. Maak een back-up van je website

Voordat je begint met het offline halen van je website, is het essentieel om een volledige back-up van je website te maken. Dit zorgt ervoor dat je een kopie hebt van alle bestanden en gegevens, mocht er iets misgaan tijdens het proces of als je de wijzigingen wilt terugdraaien. Maak een back-up van zowel je bestanden als je database, zodat je alles kunt herstellen indien nodig.

2. Informeer je bezoekers

Voordat je je website offline haalt, is het belangrijk om je bezoekers op de hoogte te stellen van de tijdelijke onderbreking. Plaats een duidelijke melding op je website, bijvoorbeeld een aankondigingsbanner, waarin je uitlegt dat de website tijdelijk offline is voor onderhoud of andere doeleinden. Zorg ervoor dat je vermeldt wanneer de website weer beschikbaar zal zijn en eventuele alternatieve contactinformatie verstrekt, indien van toepassing.

3. Schakel de website uit voor het publiek

Om je website tijdelijk offline te halen, kun je een paar verschillende methoden gebruiken, afhankelijk van je situatie. Een veelvoorkomende methode is het inschakelen van een WordPress onderhoudsmodus of het gebruik van een plug-in die specifiek is ontworpen voor het tijdelijk uitschakelen van je website.

Deze tools zorgen ervoor dat bezoekers een aangepaste onderhoudspagina te zien krijgen in plaats van je normale website.

4. Houd rekening met zoekmachines

Als je website tijdelijk offline is, wil je ook rekening houden met zoekmachines. Als het offline gaan langer dan een aantal uren duurt is het aan te raden om een “503 Service Unavailable”-statuscode te gebruiken om aan te geven dat je website tijdelijk niet beschikbaar is vanwege onderhoud of andere redenen.

Dit helpt zoekmachines te begrijpen dat de onderbreking tijdelijk is en voorkomt dat je zoekmachinepositie negatief wordt beïnvloed.

5. Controleer en test je wijzigingen

Zodra je alle benodigde wijzigingen hebt doorgevoerd en je website klaar is om weer online te gaan, is het essentieel om alles grondig te controleren en te testen voordat je de wijzigingen doorvoert. Controleer de functionaliteit van je website, test formulieren, links en andere interactieve elementen. En niet te vergeten, leeg de caches!

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.