WordPress custom post type?

WordPress is een content management systeem gebaseerd op HTML en CSS in de basis. Maar om het gemakkelijker te maken voor de eindgebruikers wordt er veel gebruik gemaakt van custom post types.

Thema’s als bijvoorbeeld het Avada thema maken intern al gebruik van hun eigen custom post types. Bijvoorbeeld de Portfolio sectie en de FAQ sectie die je eenvoudig kunt vullen zijn hiermee gebouwd.

Custom post type met Advanced Custom Fields

Als je zelf aan de slag wilt met extra velden in je website dan kun je de plugin Advanced Custom Fields gebruiken en je eigen custom post type naar wens opbouwen.

Wij gebruiken dit bijvoorbeeld regelmatig in WooCommerce webshops waar onze klanten een SEO tekst willen onderaan de categorie pagina. Je stelt het veld in en dit is in de backend zichtbaar onder de categorie waar de eigenaar van de webshop een tekst toe kan voegen die in de frontend van de website per categorie getoond zal worden.

Tips voor ACF in WordPress

Het werken met custom post types (CPT’s) in WordPress is een krachtige manier om je content op een georganiseerde en functionele wijze te beheren. Hier zijn vijf praktische tips om het meeste uit custom post types te halen:

  1. Gebruik een plugin voor eenvoudige implementatie: Hoewel je custom post types handmatig kunt registreren via code in je theme’s functions.php bestand of een site-specifieke plugin, kun je ook gebruik maken van plugins zoals Custom Post Type UI. Deze plugin biedt een gebruiksvriendelijke interface om CPT’s snel en zonder code te creëren en te beheren.
  2. Definieer ondersteunde functies: Bij het registreren van je CPT, specificeer welke functies het moet ondersteunen. Dit omvat opties zoals ’thumbnail’, ‘comments’, ‘revisions’, en ‘custom-fields’. Door alleen de nodige functies te activeren, houd je de bewerkingsinterface schoon en gericht op de behoeften van je content.
  3. Voeg taxonomieën toe: Voor betere organisatie en navigatie kun je custom taxonomieën aan je CPT toevoegen. Dit zijn vergelijkbaar met categorieën en tags, maar dan specifiek voor jouw custom post type. Hierdoor kun je posts effectiever groeperen en filteren op je website.
  4. Maak templates voor je CPT: Ontwikkel specifieke templates voor je custom post types om ervoor te zorgen dat ze optimaal worden weergegeven op je website. Je kunt templates aanpassen zoals single-{posttype}.php en archive-{posttype}.php om unieke layouts te creëren die passen bij de inhoud van de CPT’s.
  5. Gebruik hooks en filters voor aanpassingen: Maak gebruik van WordPress hooks en filters om de functionaliteit van je custom post types uit te breiden. Je kunt bijvoorbeeld de save_post hook gebruiken om custom data te valideren of te bewerken voordat het wordt opgeslagen. Dit geeft je meer controle over de data-integriteit en gebruikersinteracties.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.