In WordPress zijn er verschillende gebruikersrollen, elk met specifieke rechten en verantwoordelijkheden.

WordPress gebruikersrollen

Hier zijn de belangrijkste rollen en een korte beschrijving van wat ze kunnen:

  1. Beheerder: De beheerder heeft volledige controle over de WordPress-website. Als beheerder kun je inhoud maken, bewerken, publiceren en verwijderen, evenals thema’s en plug-ins beheren, gebruikersaccounts beheren en alle aspecten van de site configureren. Dit is de meest krachtige rol die een WordPress gebruiker kan hebben.
  2. Redacteur: Als redacteur kun je inhoud maken, bewerken, publiceren en verwijderen, inclusief berichten en pagina’s. Ze hebben echter geen toegang tot website-instellingen of het beheren van gebruikers, plug-ins en thema’s.
  3. Auteur: Auteurs kunnen eigen berichten schrijven, bewerken, publiceren en verwijderen, maar hebben geen toegang tot de inhoud van andere auteurs of website-instellingen.
  4. Bijdrager: Bijdragers kunnen berichten schrijven en bewerken, maar ze kunnen hun eigen berichten niet publiceren. In plaats daarvan moeten ze hun bijdragen voor beoordeling aan een redacteur of beheerder voorleggen.
  5. Abonnee: Abonnees hebben de meest beperkte rol en kunnen alleen hun eigen profiel bewerken en opmerkingen achterlaten op berichten. Ze hebben geen toegang tot het maken of bewerken van inhoud.

Het toewijzen van deze rollen aan gebruikers hangt af van de gewenste mate van controle en verantwoordelijkheid op je WordPress-website. Het zorgt ervoor dat verschillende teamleden specifieke taken kunnen uitvoeren zonder toegang te hebben tot gevoelige site-instellingen of inhoud van anderen.

WooCommerce met WordPress gebruikers rollen

Wanneer je WooCommerce voor een WordPress webshop, gebruikt, worden er extra gebruikersrollen aangemaakt om specifieke taken met betrekking tot het beheer van je webshop mogelijk te maken.

Hier zijn de extra gebruikersrollen die beschikbaar zijn wanneer je WooCommerce gebruikt:

  1. Winkelmanager: Deze rol is specifiek bedoeld voor het beheren van de WooCommerce-winkel. Een winkelmanager heeft toegang tot alle WooCommerce-instellingen, inclusief producten, bestellingen, klanten, voorraadbeheer en rapporten. Ze kunnen producten toevoegen, bewerken, verwijderen en bestellingen beheren, maar hebben geen toegang tot de algemene site-instellingen.
  2. Klantrol: Klanten zijn gebruikers die aankopen doen in je WooCommerce-winkel. Ze hebben geen specifieke beheerfuncties, maar kunnen hun eigen accountgegevens beheren, bestellingen plaatsen en de status van hun bestellingen volgen.

Deze extra rollen, met name de winkelmanagerrol, zijn handig om de verantwoordelijkheden binnen een webshop omgeving te verdelen.

De winkelmanager kan zich richten op het beheren van producten, bestellingen en klantrelaties, terwijl andere beheerders van de WordPress-site zich bezighouden met algemene inhoud en site-instellingen. Zo wordt de workflow optimaal georganiseerd.

Custom rol voor WordPress gebruikers

Het is ook mogelijk om een custom role aan te maken in WordPress en hier gebruikers aan te koppelen. Ons advies is om dit te doen met de User Role Editor plugin, alles hierover vind je hier.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.