Een website bouwen, daar is al veel over verteld en geschreven. Maar hoe onderhoud je een WordPress website? Is het handig om dit zelf te doen of heb je daar de WordPress specialist voor nodig? Wat heb je nodig om de WordPress website te onderhouden? Allemaal vragen waar je over na moet denken als je website klaar is. In deze blog licht ik toe wat er nodig is voor het reguliere onderhoud aan je website en waar je op moet letten als je ervoor kiest om dit onderhoud zelf te gaan doen. Zodat mocht het misgaan, je altijd terug kunt naar de situatie voordat je aan het website onderhoud begon!

Stappenplan WordPress website onderhoud

 • Handmatig volledige backup maken
 • Backup logs controleren
 • WordPress Core updaten
 • WordPress plug-ins updaten
 • WordPress thema’s updaten
 • Functionaliteit testen
 • Google Search Console 404 errors controleren
 • Redirects aanmaken

Website update WordPressDenk jij dat het updaten van je website eenvoudig is? En dat dit alleen bestaat uit het drukken op de ‘update’ knop bij genoemde items? Dan heb je het grondig mis! En is het dus erg goed dat je dit stappenplan eens rustig doorneemt. Ik zal elke stap uit het complete stappenplan apart beschrijven. Ik zal de stappen beschrijven aan de hand van de plug-ins die ik zelf gebruik. Het kan dus dat voor jouw website de handelingen iets anders zijn.

Vind je alle bovenstaande stappen teveel? Lees dan hoe wij jou compleet kunnen ontzorgen met onze website onderhoud service.

Handmatig volledige backup maken

Maar mijn webdesigner heeft ingesteld dat er elke nacht een backup gemaakt word. Dus dan hoef ik toch niet direct weer een backup te maken? Dat klopt. Het is ook een extra zekerheid. Mogelijk heb jij (of een andere beheerder) van de site voordat je begon aan het onderhoud wat teksten gewijzigd. Of een afbeelding gewijzigd. En waarom zou je niet die paar minuten extra nemen? Safety first lijkt mij.

Ik maak voor mijn websites gebruik van de backup plug-in Updraft. Deze maakt automatisch of handmatig een backup naar Dropbox. Het is voor mij een kwestie van de instellingen van Updraft Plus openen en vervolgens klikken op ‘nu backup maken’. Heel even geduld en ik kan veilig starten met het bijwerken van mijn website.Backup WordPress website maken

Backup logs controleren

In de vorige stap heb je een backup gemaakt. Belangrijk is dat deze backup geslaagd is! Kijk daarom naar de error logs van je backup plug-in of deze geen fouten aan geven. Mochten er geen cruciale fouten instaan dan kun je weer door naar de volgende stap. Er is dus onderscheid in:

 • Waarschuwingen, kun je bekijken en vaak negeren.
 • Kritische fouten, deze moet je oplossen voordat je verder gaat! Vaak zal dit te maken hebben met de opslagruimte die vol is of compressiefouten. Dit betekend dus dat je geen goede backup hebt mocht het updaten mis gaan.

WordPress Core updaten

Wat is de WordPress core? Dat zijn alle bestanden van WordPress die nodig zijn om je website te laten functioneren. Er zijn verschillende soorten updates. Er zijn veiligheidsupdates, deze worden als je hier niets aan gewijzigd hebt automatisch geïnstalleerd. Je installatie kan dan geüpdatet zijn van bijvoorbeeld versie 4.3.1 naar 4.3.2. Het laatste cijfer in de reeks is dus van toepassing op de veiligheid.

Soorten WordPress updates:

 • Veiligheidsupdates, worden automatisch geïnstalleerd tenzij in je wp-config.php bestand deze regel opgenomen is:  define( ‘AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED’, true ); Bijvoorbeeld van versie 4.2.3. naar 4.2.4.
 • Core updates, worden niet automatisch geïnstalleerd tenzij je provider dit doet. Bijvoorbeeld van versie 4.3.x naar versie 4.4.0.

WordPress versiesRecent in 2015 was er een update naar WordPress 4.4. Hiervoor is interactie van de hostingpartij of van de website-eigenaar nodig. Dit gaat dus niet automatisch. Als je een managed WordPress hosting partij hebt dan zal deze ook die updates voor je verzorgen nadat deze getest zijn. Nog een extra reden naast de snelheid om over te stappen dus!

Waarom zou je eerst de core updaten voordat je de plug-ins update? Dit gaat overigens alleen op als er ook daadwerkelijk een core update is! De nieuwe plug-in versies zijn geschreven voor de nieuwe WordPress versie. Dus is het beter om eerst te zorgen dat je deze nieuwste WordPress versie ook installeert voordat je de plug-ins update.

WordPress plug-ins updaten

Er zijn veel vaker updates voor verschillende plug-ins. Als je inlogt in de backend van je website zul je regelmatig een getal zien naast de plug-ins optie in je menu. Dit betekend dat er 1 of meerdere updates zijn voor de door jou gebruikte plug-ins. Ook inactieve plug-ins geven aan wanneer er een update is. Maar in principe hoef je geen inactieve plug-ins op je website te hebben! Als je ze niet gebruikt kun je ze namelijk ook verwijderen. Dit scheelt weer opslagcapaciteit en je database word niet onnodig groot. Hoe groter je database namelijk is, hoe trager je website zal reageren.

Het is mogelijk om alle plug-ins die een update nodig hebben allemaal tegelijk te updaten. Mijn advies is om dit niet te doen. Mochten er problemen ontstaan dankzij een update dan weet je direct aan welke plug-in het ligt en kun je deze met behulp van bijvoorbeeld WP Rollback plug-in weer terugdraaien.

WordPress thema updaten

Meteen nog een tip als je overweegt een nieuw thema te installeren. Kijk wanneer de laatste update uitgebracht is door de themamaker. WordPress veranderd namelijk regelmatig bepaalde functies, als je thema niet geüpdatet word gaat dit op den duur problemen opleveren. Zie het als een mens. Je word ouder, je lichaam veranderd niet alleen, je wordt ook ouder en wijzer. Zo werkt het met WordPress ook. Word je thema dus nooit geüpdatet dan zul je uiteindelijk problemen krijgen. Hoe update je dan je thema? En hoe kun je controleren of er updates zijn? Dit is per thema verschillend. In ieder geval kun je in de backend van je WordPress installatie zien of er updates beschikbaar zijn. Houd hiermee dus rekening bij het website onderhoud.

Bij veel thema’s moet je een API koppeling maken om te kunnen controleren of er updates zijn. Dit is het geval bij veel thema’s die je aanschaft via bijvoorbeeld de bekende thema marktplaats Themeforest.net.

Wijzigingen aan je originele thema niet gemaakt in een speciale plug-in of met een child-theme ben je kwijt bij een update van je thema.

Belangrijk om rekening mee te houden bij een update van je thema is om te weten wat je aangepast hebt aan je thema na de installatie. Er zijn verschillende opties die je gewijzigd kunt hebben.

 • Alleen CSS wijzigingen. Heb je deze wijzigingen gemaakt aan de originele stylesheet die bij het thema hoort? Die ben je kwijt als je het thema update! Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een child-theme of een plug-in zoals bijvoorbeeld ‘simple custom css
 • Wijzigingen in de function.php bijvoorbeeld of de footer.php. Dit zijn originele themabestanden. Deze wijzigingen ben je ook kwijt als je het thema update. Mocht je geen child-theme hebben dan is dit het moment om deze alsnog aan te maken. Voordat je het thema update welteverstaan.

Functionaliteit testen

Heb je al het bovenstaande zonder problemen doorlopen? Dan is het nu tijd om te testen of alles nog werkt. Regelmatig maak ik mee dat een bepaalde plug-in geüpdatet word en dat er daarna bepaalde functies niet meer werken. Of dat het scherm van je website opeens volstaat met foutmeldingen in verband met incompatibiliteit van plug-ins en thema. Het testen is dus een belangrijke stap. En beperk je hierbij uiteraard niet alleen tot de homepage.

Google Search ConsoleGoogle Search Console 404 errors controleren

Nadat je alles geüpdatet hebt is het tijd om in te loggen bij Google Search Console. Hierin kun je zien of er mogelijk pagina’s of berichten zijn die van naam gewijzigd zijn en hierdoor via de oude links niet meer te bereiken zijn. Voor alle aangetroffen errors moet je een redirect aanmaken naar de nieuwe pagina. Vervolgens meld je in de Search Console deze 404 error als opgelost.

Conclusie over website onderhoud

Het onderhoud van een website is dus meer dan alleen het drukken op de update knop. Dit kost je regelmatig een deel van je tijd. Zou je die tijd niet beter kunnen besteden aan het runnen van je bedrijf? Al eens nagedacht over het inhuren van Lamper Design voor het onderhoud aan je website? Geen zorgen meer over veiligheid en altijd een up-to-date draaiende website.

Regelmatig maak ik mee dat complete websites offline gaan door het updaten van een plug-in. Ook websites die qua stijl gereset zijn naar het originele thema. Het inhuren van iemand om dit weer te herstellen kost vaak meer dan een maandelijks bedrag voor het onderhoud aan je WordPress website. Wil je meer weten over het onderhoud aan je website? Neem dan direct contact op en laat je vrijblijvend informeren.