WordPress website optimaliseren? Mis deze 5 SEO tips niet!

8 min. leestijd

Hoe optimaliseer je de vindbaarheid van je WordPress website? Ik schreef er al diverse blogs over, onder andere deze met 5 eenvoudige SEO tips voor je WordPress website en de SEO checklist. Er zijn nog veel meer tips die van belang zijn voor het verbeteren van je posities in Google. Zoals in alle andere blogs blijft voorop staan dat je een website bouwt en optimaliseert voor je bezoekers. Als je website niet geoptimaliseerd is zullen er ook minder bezoekers komen. Daarom geef ik graag nog wat extra tips om je vindbaarheid te verbeteren waardoor je daadwerkelijk meer bezoekers krijgt, die op jouw website converteren naar klanten.

Niet al deze tips zul je direct in je WordPress dashboard uit kunnen voeren. Er zijn tips die verwijzen naar Google Search Console, hoe dit werkt lees je hier. Heb ook niet de illusie dat als je deze tips doorvoert, je direct in de top drie van de Google zoekresultaten staat. Maar door het consequent toepassen van deze tips zul je absoluut gaan stijgen in Google. En daarnaast ook in andere zoekmachines die langzaam weer aan terrein winnen zoals Bing en DuckDuckGo, Yahoo en nog vele anderen. Hier vind je een overzicht van alle gebruikte zoekmachines uit oktober 2016, Google domineert nog steeds zoals je kunt zien.

  1. www of geen www
  2. Overbodige plug-ins uitschakelen
  3. Voeg structured data toe
  4. Gebroken links verhelpen
  5. Maak gebruik van een sitemap
  6. Conclusie

1. www of geen www

Let jij wel eens op of je via www of zonder www naar een website gaat? Ik gebruik eigenlijk nooit www. Toch er zijn heel veel websites die www voor hun domeinnaam hebben staan. De reden dat ik het nooit gebruik is dat er op mobiel hierdoor soms niet goed te zien is wat jouw URL is. En wat voegt www toe? Eigenlijk is het een subdomein, niet meer en niet minder. Voor de zoekmachineoptimalisatie maakt het niet uit of je het gebruikt. Wees er wel consequent mee. Waar stel je de voorkeur in? Er zijn drie belangrijke plaatsen waar je jouw keuze kenbaar moet maken.

1.1 Home- en site-URL van je WordPress website

Tijdens de installatie van WordPress geef je al een URL op voor jouw website. Wil je later terugkijken wat hier staat of wil je het aanpassen, bijvoorbeeld als je SSL geïnstalleerd hebt op je website? Log dan in en ga in je dashboard naar Instellingen en vervolgens naar Algemeen. Hier zie je of jouw website bekend is met of zonder www. Wees voorzichtig met het aanpassen en zorg dat je altijd een goede back-up achter de hand hebt als je hier wijzigingen gaat maken. Ook toegang tot de database is handig, hier kun je de opties ook direct aanpassen mocht er iets mis gaan.
Home en site-url WordPress instellen

1.2 Voorkeursdomein in Google Search Console

In Google Search Console kun je maar 1 optie tegelijk kiezen. Het beste is zowel de www-versie als de non-www-versie van je domein toe te voegen en bij de door jou gebruikte versie aan te geven dat dit jouw voorkeursdomein is. Onder de site-instellingen (te vinden rechtsboven als je ingelogd bent onder het tandwiel-icoon), kun je een voorkeursdomein aangeven.

Voorkeursdomein search console

1.3 Redirect in htaccess

Eerder schreef ik al een blog over het aanmaken van 301 redirects. Deze komt hier weer van toepassing, het is namelijk de bedoeling dat je een redirect aanmaakt van de www- naar de non-www-versie of andersom. Hierdoor zal Google alleen de juiste versie indexeren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je na verloop van tijd zowel url’s met www als zonder www in de zoekresultaten aantreft.

2. Overbodige plug-ins uitschakelen

Overbodige plug-ins uitschakelen een SEO tip? Klopt dat wel? Wat heeft dit te maken met de vindbaarheid van jouw website dan? Daar is een simpele uitleg voor. In het blog over het testen van de snelheid van je website zie je bijvoorbeeld bij de uitslagen van de testen met GTMetrix hoeveel requests er gedaan worden tijdens het laden van je website. Simpel uitgelegd: hoeveel pakketjes gaan er heen en weer tussen de computer van de bezoeker en de server waar jouw website op staat. Hoe lager dit getal, hoe sneller de bezoeker de hele website te zien krijgt. Dat is wat jij ook wilt toch? Waarom zou je dit dan niet gunnen aan je bezoekers?

Regelmatig krijg ik een opdracht voor het technisch optimaliseren van een WordPress website. Dat is fantastisch om te doen omdat er uit iedere website winst te behalen is. Een belangrijk onderdeel van deze optimalisatie is voor mij ook het bekijken van de uitslagen van de testen en daarna de geactiveerde plug-ins. Ik heb nog nooit een website gehad waar geen enkele plug-in uitgeschakeld kon worden zonder gemist te worden.

Vertragende plug-ins WordPressIk heb voor mijzelf een top 3 meest vertragende WordPress plug-ins die ik helaas nog maar al te vaak tegenkom. Die deel ik graag met jullie.

  1. Met stip op nummer 1: Jetpack. Waarom gebruik je Jetpack? Heb je enig idee hoeveel requests deze veroorzaakt? Ook als je maar een enkele functie gebruikt is het schrikbarend hoeveel requests er standaard worden verzonden. Snel uitschakelen dus en vervanging zoeken voor de gewenste functionaliteiten.
  2. Facebook Likebox plug-ins, het maakt niet uit welke. Haal deze weg en vervang desnoods voor een schermafbeelding van je Facebookpagina die je regelmatig updatet als je vind-ik-leuks oplopen. Ook deze laadt een groot aantal overbodige scripts die alleen benodigd zijn voor het functioneren van de likebox. Heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel mensen daadwerkelijk jouw Facebookpagina liken via deze box? Ik kan het je vertellen: het is minimaal.
  3. Instagramfeeds of Pinterestborden. Ook deze zijn niet te cachen. En als het niet te cachen is, vertraagt het sowieso je website. Heb je het echt nodig? Of kun je een alternatief bedenken?

Mocht je nummer 2 of 3 echt te mooi vinden en deze niet weg willen doen dan heb ik nog een tip: plaats deze niet op de homepage maar bijvoorbeeld alleen in de sidebar van je blogs of pagina’s. Dan hoeven ze in ieder geval niet constant geladen te worden bij een eerste bezoek aan je website.

3. Voeg structured data toe

Hoe maak je het Google zo makkelijk mogelijk om je website te doorgronden en volledig te laten weten wat erop staat? Een belangrijk hulpmiddel daarin is het toevoegen van Structured Data (gestructureerde gegevens), ook wel markups genoemd. Wat is structured data dan? Dit zijn gestructureerde gegevens die toegevoegd worden aan de HTML code van je website en die voor de zoekmachinerobots herkenbaar zijn. Er zijn diverse soorten data die je toe kunt voegen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • een kruimelpad
  • een product (naam, omschrijving, prijs, voorraad)
  • reviews (het rating systeem)
  • een video (titel, omschrijving, duur, afbeelding)
  • adres (adres, telefoonnummer, website, openingstijden)
  • persoon (naam, geslacht, leeftijd, geboortedatum, woonplaats)
  • organisatie

Als deze microdata opgenomen is in je broncode, maak je het makkelijker voor de zoekmachines om je content te indexeren, omdat ze kunnen zien wat er te vinden is en op wat voor manier.

Hoe voeg je de structured data toe in WordPress? Sommige thema’s, waaronder het hier beschreven Enfold, hebben van zichzelf al veel data in de code die gevuld wordt vanuit de content.Structured data WordPress
Zelf maak ik vaak gebruik van de WordPress plug-in Markup (JSON-LD) structured in schema.org. Hierin voer je diverse gegevens in en deze worden opgenomen in je broncode.

Voeg je deze informatie toe en staat het direct in de zoekmachines? Dat antwoord is simpel, nee. Op langere termijn zal dit opgenomen worden in de zoekmachines en vertoond worden in de zoekresultaten van jouw website. Denk aan sterren, voorraad bij je producten, social media kanalen bij artikelen, etc.

Wil je testen wat voor data er op dit moment geïndexeerd is? Daarvoor kun je gebruik maken van de test van Google zelf: https://search.google.com/structured-data/testing-tool?hl=nl. Daarnaast kun je via Google Search Console ook bekijken wat er geïndexeerd is aan structured data en eventueel nog extra data markeren.

4. Gebroken links verhelpen

Hoe indexeert Google jouw website? Door de links te volgen die zij vinden in je pagina’s of berichten. Het hebben van niet werkende links op je WordPress website kan dus negatieve invloed hebben op de vindbaarheid. Google zal dit ook ervaren als gebruikersonvriendelijk.

Als je een website hebt met duizenden links? Hoe kom je er dan achter dat er gebroken links zijn? Daar zijn in ieder geval twee manieren voor.

  1. Kijk in Google Search Console onder het dashboard naar Crawlfouten. Maak een 301 redirect voor de gebroken links om deze zo op te vangen in je WordPress website.
  2. Installeer de WordPress plug-in ‘Broken Links Checker’. Hierin kun je precies zien welke links gebroken zijn en hierop actie ondernemen.

Crawlfouten Google Search Console

Ook bij dit punt geldt weer: Je optimaliseert je website niet voor de zoekmachines maar vooral voor je bezoekers. Hoe vervelend vind jij het zelf als je denkt meer informatie te gaan lezen over een product of dienst en misschien nog wel een stap verder in het bestelproces bent en je wilt een aankoop gaan doen en je krijgt een 404-error te zien? Ik ben weg op dat moment, jij ook?

5. Maak gebruik van een sitemap

Yoast XML sitemapAls jij naar een vreemde stad gaat in het buitenland, wat neem je dan vaak mee? Je mobiele telefoon met daarop een plattegrond van de stad of het dorp. En wat is een sitemap voor je WordPress website? Niets anders dan een overzicht van de structuur van je website. Hoe je die maakt? Als je de Yoast SEO plug-in gebruikt, heb je deze optie standaard aan boord. Onder ‘SEO’ in je dashboard vind je een optie ‘XML sitemaps’.

Het gebeurt wel eens dat deze sitemap niet werkt. Je klikt op de button die je hiernaast ziet ‘ XML Sitemap’ en je krijgt een 404 error. Hoe los je dat op? Heel eenvoudig door via Instellingen > Permalinks je permalinks opnieuw op te slaan. Je hoeft niets te wijzigen, alleen opnieuw opslaan.

Wat doe je vervolgens met de sitemap? Die dien je in bij Google via alweer de Google Search Console. Je gaat naar Crawlen, Sitemaps en kiest voor Sitemap toevoegen. De sitemap is eigenlijk altijd te vinden op de url /sitemap_index.xml.

Maak jij geen gebruik van de Yoast plug-in? Dan kun je er voor kiezen om de plug-in Google XML Sitemaps te installeren, deze bied dezelfde functionaliteit.

WordPress plug-in Google XML Sitemaps

6. Conclusie

Maak je nog geen gebruik van Google Search Console? In vier van deze vijf SEO tips maak ik er gebruik van. Het is een erg belangrijke tool om je website beter vindbaar te maken. Ik kom dagelijks websites tegen die in het geheel niet gekoppeld zijn aan Google. Dit kan een belangrijke reden zijn voor een verminderde vindbaarheid van je website.

Als ik een nieuwe website live zet en de bovenstaande stappen zoals altijd uitgevoerd heb duurt het meestal geen 24 uur voordat de website al gedeeltelijk in de zoekresultaten terug te vinden is. Wil je eenvoudig controleren welke pagina’s van je website geïndexeerd zijn? Typ in Google zoeken in: site:jouwwebsite.nl en je krijgt een overzicht van alle pagina’s die bekend zijn bij Google.

Ook deze tips gaan je niet helpen als je alleen simpelweg deze tips uitvoert. Maar doe je ze niet en je concurrent wel dan zul je altijd achter blijven lopen. Je posities in Google zullen altijd een strijd blijven, aangezien Google regelmatig hun algoritmes aanpassen en ook de factoren van belang voor goede posities wijzigen mee. Niet al deze factoren zijn bekend, deels weten we welke factoren een rol spelen, maar het blijft een grijs gebied. Denk dus niet: “Ik heb mijn website klaar en ik kan gaan zitten wachten tot mijn klanten binnenstromen.”

Je eigen huis is nooit klaar, waarom zou je website dat wel zijn? Blijf werken aan je vindbaarheid en maak je zelf de basis eigen. Dan kun je met investeringen van je eigen tijd een eind komen. Al blijft het ook goed om je af te vragen als ondernemer of jij je hiermee bezig wilt houden. Onderhoud je ook zelf je auto en laat je je administratie ook niet aan een professional over? Dat zijn keuzes waar je zelf goed over na zult moeten denken.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.