5 handige WooCommerce webshop plugins

8 min. leestijd

Heb je een webshop met WooCommerce en WordPress? Dan mag je deze plug-ins zeker niet missen. Je hebt je best gedaan om je webshop te optimaliseren qua gebruikersgemak en de snelheid geoptimaliseerd met behulp van deze blog. Zoals je waarschijnlijk weet is je webshop nooit af, net als je WordPress website. Het internet is constant in beweging, jouw bedrijf groeit en je wilt meer en meer automatiseren. Jij hebt natuurlijk geen tijd om achter je klanten aan te zitten of om je eigen PDF-facturen te gaan genereren. Dat laat je graag over aan de software. Het is tenslotte 2016.

In deze blog zal ik vijf plugins bespreken die het leven van een webshopeigenaar makkelijker maken. De laatste plugin die ik bespreek is een plug-in die ik weinig tegenkom maar die verrassend mooie resultaten oplevert op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Eerst beginnen we met een plugin die klanten, die om wat voor reden dan ook afhaken tijdens het aankoopproces, terug te halen. Je wilt toch dat bezoekers converteren tot klanten? Lees snel verder en overtuig jezelf van de noodzaak van deze plug-ins.

 1. Recover Abandonded cart
 2. PDF invoice
 3. WooCommerce Mailchimp
 4. Mollie payments for Woocommerce
 5. WooCommerce URL Cleaner
 6. Conclusie

1. Recover Abandonded cart

Recover Abandonded Cart WoocommerceIn de intro noemde ik het al. Een bezoeker die op het punt staat te converteren tot een klant, is om onverklaarbare reden afgehaakt. Bedenk jezelf eens waarom je afhaakt als je in een webshop aan het bestellen bent. Gaat je telefoon, heb je je pinpas niet bij de hand, roept iemand je van je plek? Grote kans dat je, als je terugkomt op je werkplek, vergeet je bestelling af te ronden en je het scherm wegklikt om verder te gaan werken of je filmpje op YouTube te bekijken. Dat is het moment dat deze plugin in actie komt. Als je jouw e-mailadres ingevoerd hebt bij het afrekenen en niet verder gekomen bent, begint de teller te lopen.

Als webshopeigenaar kun je aangeven dat na een X-tijd de bezoeker een mailtje krijgt. Een herinnering. De mail die gestuurd wordt kun je zelf instellen via de backend van de plugin. Daarnaast kun je nog een tweede mail sturen na een X-tijd, mocht er op de eerste niet gereageerd worden. Wacht niet te lang met het sturen van de eerste e-mail. Test ook uit wanneer de meeste afhakende bezoekers alsnog converterende klanten worden. Het zal je verrassen wat er gebeurt met een aantal uren verschil.

Wat zijn de opties die je globaal in kunt stellen in deze plugin?

 • Tijd instellen wanneer de e-mails verstuurd worden
 • E-mail template maken
 • Handmatig herinneringen versturen
 • Coupon koppelen aan de mails. Bijvoorbeeld 10% korting in de tweede mail geven om mensen te overtuigen

Dit is maar een deel van alle instellingen. Hoe kom je aan deze plugin en wat kost deze? Je kunt deze aanschaffen via codecanyon.net via deze link voor 39 dollar. (dit is een affiliate link, als je de plugin aanschaft krijg ik daarvoor een kleine vergoeding).

Download Recover Abandonded Cart

2. PDF invoice & pakbon

WooCommerce PDF Facturen

Ken je het standaard mailtje dat je krijgt als je een bestelling in een Woocommerce webshop doet? Dit is een basis e-mail die in basis voldoet. De webshopeigenaren die ik geholpen heb, krijgen echter regelmatig de vraag of zij de factuur in PDF aan kunnen leveren voor de administratie. En aangezien het gebruiksgemak van de klant voorop staat -zoals eerder al aangegeven- regel je dat ook eenvoudig voor ze.

Hoe regel je dit? Met de gratis plugin WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips. De basisversie is gratis, wil je meer dan moet je premium add-ons aanschaffen.

Wat kun je extra met de premium add-ons? Je kunt onder andere:

 • Al je facturen automatisch uploaden naar Dropbox
 • Je pakbonnen automatisch laten printen
 • Creditfacturen maken
 • Je hebt meer template mogelijkheden om aan te passen

Heb je bovenstaande betaalde toevoegingen nodig? Niet als je simpel een factuur en pakbon wilt hebben in PDF. Dan is de basis versie voldoende.

Download WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips

3. WooCommerce Mailchimp

Woocommerce MailchimpHeb je een Mailchimp account en wil je dat je bezoekers zich inschrijven voor jouw aanbiedingen na hun aankoop? Of wil je ze op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in jouw branche? Dan is het zonde om de kans te laten liggen om klanten zich in te laten schrijven voor jouw nieuwsbrief. Het kan heel eenvoudig, een vinkje in de checkout en bezoekers staan meteen op de juiste lijst met eventueel een tag toegevoegd dat ze ook daadwerkelijk al klant zijn. Hoe eenvoudig wil je het hebben?

Hoe koppel je MailChimp aan Woocommerce?

Je installeert de plugin WooCommerce Mailchimp en geeft daarin aan waar je deze wilt gebruiken, welke positie in de checkout. Ook geef je aan welke lijst er gekoppeld moet worden als iemand zich inschrijft en of je de double opt-in van Mailchimp wilt gebruiken of niet. De instellingen krijg je pas te zien nadat je de API key van Mailchimp gekopieerd hebt. Meer instellingen hoef je niet te maken, het is een simpele plugin die doet wat hij moet doen: je klanten inschrijven op jouw nieuwsbrief.

Mailchimp koppelen aan Woocommerce

Hoe kom je aan de plugin? Je downloadt deze eenvoudig uit de WordPress plugin directory. En het mooie is dat hij helemaal gratis is. Is dit de beste plugin? Er zijn er nog veel meer, ook betaalde plugins van Woocommerce zelf of via het eerder genoemde Codecayon.net. Maar deze plugin doet wat hij moet doen, niet meer en niet minder.

Download Woocommerce Mailchimp

4. Mollie payments for Woocommerce

Mollie Woocommerce koppeling maken

Bezoekers betalen voor jouw producten. Maar dan willen ze wel de betaalmethode kunnen gebruiken die zij zelf kiezen. Hoe doe je dat? Daarvoor zijn verschillende opties. Een veelgebruikte optie is de Nederlandse betaalprovider Mollie. Op dit moment bieden zij de goedkoopste iDEAL transactiekosten aan. Daarnaast hebben zij een erg goede ondersteuning bij hun producten en werkt hun oplossing eigenlijk altijd. Als laatste voordeel is het mogelijk om met deze plugin alle beschikbare betaalmethoden van Mollie te integreren in jouw webshop.

Je stelt dit niet in via WooCommerce maar in het Dashboard van Mollie. Als het daar compleet is, dan is het automatisch beschikbaar in jouw Woocommerce webshop. Jij hebt er als eigenaar dus minder werk aan, je hoeft niet alle betaalmethodes los toe te voegen en te configureren.

Nadat je de papierwinkel met Mollie geregeld hebt, kun je direct aan de slag met het instellen van de betaalmethodes. Als je de plugin geïnstalleerd hebt, kun je via de instellingen op WooCommerce > Afrekenen bekijken welke betaalmethodes er actief zijn. Het belangrijkste is dat je de API-key vanuit Mollie goed overneemt. Als deze niet klopt, gaat het sowieso niet werken. De API-key verzorgt de veilige koppeling tussen Mollie en jouw WooCommerce webshop.

Mollie betaalmethodes Woocommerce

Zoals je ziet is het aantal betaalmethodes enorm. Ook PayPal en Creditcard kunnen gekoppeld worden via Mollie. De betalingen via Mollie worden op een vast tijdstip uitgekeerd. Je kunt ook dit instellen in het dashboard van Mollie.

Download Mollie payments for Woocommerce

5.WooCommerce URL Cleaner

Remove slug WooCommerceHeb je jouw website geoptimaliseerd qua vindbaarheid? Heb je al de tips voor zoekmachineoptimalisatie gevolgd uit de blog met 5 SEO tips voor WordPress en al je afbeeldingen geoptimaliseerd? Dat is een goed begin. Maar heb je wel eens naar de standaard URL gekeken van je webshop? Dit is standaard www.jewebshop.nl/product-categorie/productnaam en bij je producten in ieder geval www.jewebshop.nl/product/productnaam. Heb je wel eens uitgezocht hoe Google je pagina’s indexeert? Dat hoeft niet, heb ik voor je gedaan. Ze beginnen links en hoe verder naar rechts, hoe minder waarde een zoekwoord meekrijgt. Oeps… Maar op het laatst in je slug staat pas jouw productcategorie of productnaam! Dit betekent dus dat hier winst te behalen is. Hoe los je dat op?

Remove slug WooCommerceJe webshop URL’s optimaliseren?

Het kan eenvoudig opgelost worden door /product-categorie en /product te verwijderen uit de URL. Maar hoe doe je dat? En in een bestaande shop zou je een heleboel 404-errors genereren als je dat doet. Gelukkig is hiervoor een betaalde oplossing. Download de plugin WooCommerce URL Cleaner en installeer deze in jouw WooCommerce webshop. Het mooie aan deze plugin is dat er meteen 301-redirects aangemaakt worden van de oude URL’s naar de nieuwe URL’s. En dat is noodzakelijk, daar schreef ik al eerder over.

De plugin kent weinig instellingen. De enigste optie die je hebt is het aan/uit zetten van de twee opties. Ik ben zelf erg tevreden over de plugin en de ontwikkelaar is goed bereikbaar als er vragen zijn over de plugin. Bijkomend voordeel, hij is Nederlands. De aanschaf van een licentie voor 39,99 dollar is het dan ook meer dan waard.

Download WooCommerce URL Cleaner

Conclusie

Dit waren de vijf must-have plugins die ik in ieder geval aanraad voor WooCommerce. Zij maken je leven makkelijker en helpen je klanten door meer gemak te bieden. WordPress en WooCommerce zijn gratis. Niet alle plugins die ik beschreven heb zijn gratis, maar ze zijn de investering meer dan waard. En relatief gezien zijn het kleine investeringen. De Abandonded Cart plugin bijvoorbeeld, heeft dit jaar op 1 van de websites die ik beheer meer dan 7000 euro extra verkopen opgeleverd. Dit is goed te zien in het gegenereerde rapport van de plugin. Weeg dit af tegen de investering van 39 dollar. Wat kies jij?

Welke plugins gebruik jij op jouw WooCommerce webshop? Deel jouw must-have plugins in een reactie en laat anderen profiteren van jouw kennis.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je eens sparren over de mogelijkheden voor jouw webshop? Neem hieronder dan vrijblijvend contact op.


Stel vrijblijvend een vraag

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.