Zonder plugins zou WordPress nog steeds een blogsysteem zijn waar je verder weinig mee kunt. Gelukkig zijn er duizenden plugins die jouw leven een stuk aangenamer kunnen maken. Is het er niet, dan laat je het simpelweg bouwen.

Ik schreef al vaker over veelgebruikte WordPress plugins, graag laat ik je nu kennismaken met een aantal plugins die ik waar nodig inzet. Stelregel met plugins is: heb je het echt nodig of kun je het ook zonder plugin oplossen?

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links naar de plugin. Waarom? Het kost jou niets extra als je via mijn links de plugins koopt. En het levert mij een kleine commissie op. Zo helpen we elkaar. Je herkent deze links aan een *.

1. The Events Calendar
2. LearnDash
3. Go Pricing
4. Pinterest Automatic Pin
5. Booked – Appointment Booking for WordPress

1. The Events Calendar

Heel vaak krijg ik de vraag “Ik wil evenementen op mijn website tonen, hoe doe ik dat?” Uiteraard zou je aan de slag kunnen gaan met custom post types en zelf alles in elkaar zetten. Maar gelukkig hebben anderen dat al voor je gedaan en zij bieden deze plugin gratis aan.

The Events CalendarDe plugin is heel eenvoudig te installeren en heeft standaard drie weergaves, een lijst, een dag- en een maandoverzicht. Het enige wat jij zelf moet doen is het invoeren van de events.

 

Mocht je meer mogelijkheden nodig hebben, dan bieden ze ook nog een Pro versie aan. Wat heb je extra? Dat vertellen de makers zelf. In ieder geval heb je meer overzichtsmogelijkheden en opties om de kalender op verschillende manieren te tonen.

De kalender voor WordPress is verder aan diverse ticketdiensten te koppelen met betaalde add-ons. Ik heb voor meerdere klanten de koppeling met Eventbrite opgezet bijvoorbeeld. De klant kan de evenementen gewoon in blijven voeren via Eventbrite en deze worden automatisch overgenomen op de website. De ticketverkoop blijft gewoon via Eventbrite verlopen.

Een eenvoudig voorbeeld van de kalender vind je op https://araneacoaching.nl/ en een voorbeeld van de Eventbrite koppeling hier https://www.kleemans.nl/agenda/

The Events Calendar WordPress

Voorbeeld The Events Calendar

De styling van de event calendar wordt overgenomen vanuit je thema. Mocht je echt zaken aan willen passen dan is dit eenvoudig mogelijk met CSS. Wil je meer weten over CSS, lees dan het artikel stap voor stap uitleg over CSS.

Download The Event Calendar

2. Learndash

Een online leeromgeving maken in WordPress? Als hippe ondernemer moet je deze echt hebben, dit is je passieve inkomen! Einde van de quotes van diverse goeroes. Terug naar de realiteit.

Je wilt een online leeromgeving opzetten om je klanten iets te leren. Wat heb je dan nodig? Diverse tools in ieder geval, maar de belangrijkste is natuurlijk de software die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld hoofdstukken te maken, te verzorgen dat er middels drip content lessen beschikbaar komen en uiteindelijk een mooi certificaat genereert na afloop van de training.

Learndash

LearnDash overzicht

Zelf maak ik al lange tijd gebruik van Learndash. Ik was op zoek naar een ander systeem dan Sensei van WooCommerce, omdat deze enorm gevoelig is voor updates. Na het testen van een aantal plugins ben ik blijven hangen bij Learndash. Waarom? Vanwege onder andere het gebruiksgemak, de mogelijkheden en vooral het ontbreken van allerlei onnodige extra’s die het systeem onnodig zwaar maken.

Je kunt met Learndash snel een lichtgewicht online leeromgeving opzetten. En dan lichtgewicht in de zin van snel laden, geen toeters en bellen die je niet nodig hebt. Of je nu 1 of 10 trainingen wilt maken, dat maakt niets uit. De basis is goed en hiermee kun je goed werken.

Download Learndash

3. Go Pricing

Voor veel bedrijven, producten en diensten is het ideaal om met prijstabellen te werken. Veel thema’s ondersteunen standaard tegenwoordig mooie prijstabellen. Persoonlijk blijf ik het liefst ver van tabellen aangezien dit vaak problemen geeft met responsiveness. Of een hoop werk kost om het alsnog responsive te maken.

Zoals gezegd is het voor bepaalde diensten en bedrijven gewoon ideaal om te gebruiken. Recent bouwde ik een website voor de sportschool van Total Body Center in Waddinxveen en hier heb ik uiteindelijk ook gebruik gemaakt van de premium plugin Go Pricing*. Het resultaat kun je bekijken op de tarievenpagina.

Wat je daar ziet is niet helemaal kant en klaar, maar met CSS is een responsive prijstabel relatief eenvoudig alsnog om te bouwen naar jouw huisstijl.

Deze plugin is niet heel zwaar qua laadtijd en goed te customizen, mocht ik dus een tabel nodig hebben, dan zet ik deze Go Pricing plugin in.

Download Go Pricing*

4. Pinterest Automatic Pin WordPress

Veel bloggers zijn naast hun blog heel actief op social media. Pinterest is een veelgebruikt medium om inspiratietips en prachtige beelden te delen met de rest van de wereld.

Maar hoe krijg je die mooie beelden vanaf je blog nu online op Pinterest? Je kunt ervoor kiezen om dit helemaal handmatig te doen. Gelukkig zijn er makkelijkere manieren. Je kunt bijvoorbeeld de Pinterest Automatic Pin* gebruiken en hiermee per blog bepalen welke beelden op een Pinterest bord gedeeld worden.

Met deze plugin kun je veel werk besparen. Je kunt in de standaard instellingen al een bord en bepaalde categorieën en tags toekennen. Het is niet mijn bedoeling om in deze blog de complete werking van de plugin uit te leggen. Daar heeft de maker namelijk een handige video over gemaakt.

Naast het automatisch posten kun je met deze plugin ook afbeeldingen inplannen voor publicatie, om niet direct alle afbeeldingen uit een blog tegelijk op je Pinterest borden te zetten. Naast WordPress kun je deze plugin ook inzetten om je WooCommerce producten te pinnen. Kortom, een handige toevoeging als je veel met Pinterest werkt.

Download Pinterest Automatic Pin WordPress*

5. Booked – Appointment Booking for WordPress

Je hebt een praktijk of levert een dienst waarbij het noodzakelijk is dat mensen een afspraak in kunnen plannen. Dit kan gratis zijn of betaald. Je kunt hiervoor de Bookly plugin gebruiken die ik eerder beschreven heb. Maar die is niet ideaal om bijvoorbeeld mensen een keuze te laten maken uit jouw vrije plekken in de agenda.

Booked WordPress plugin

Booked WordPress plugin

Recent heb ik voor een klant deze vraag uitgezocht en kwam toen terecht bij Booked*. Wat is hier anders aan dan Bookly? Je kunt deze plugin koppelen met WooCommerce en Google Kalender. Dat is niet bijzonder. Wat het verschil met Bookly is dat is dat in Bookly je een heel selectieschema kunt instellen. Booked maakt simpelweg een kalenderoverzicht en hier kun je de beschikbare data op zien.

Als je afspraken betaald wilt laten plaatsvinden, bijvoorbeeld een introductiegesprek kun je Booked koppelen aan WooCommerce. Alle betalingen verlopen dan via WooCommerce, gekoppeld aan Mollie of een andere betaalprovider.

Er zijn diverse mogelijkheden die ik niet allemaal toe zal lichten. De belangrijkste veelgebruikte opties zijn de mogelijkheid om kalenders te koppelen middels een feed, meerdere kalenders te koppelen en de optie om mensen wel of geen account aan te laten maken. In het kader van gebruikersvriendelijkheid zou ik je altijd adviseren om beide opties open te laten. Iemand die graag een afspraak wil maken en bereid is hiervoor te betalen zal eerder afhaken als hij of zij dan ook nog verplicht wordt om een account aan te maken.

Verder doet deze plugin wat hij moet doen: afspraken inplannen in jouw agenda.

Download Booked*

Conclusie

Dit waren de vijf plugins die ik soms inzet waar nodig. Ik zei het in de intro ook al, gebruik deze plugins alleen als het echt nodig is. Het zijn vrij zware plugins die afhankelijk van je hosting best veel performance kunnen vragen. Overweeg dus altijd of je het echt nodig hebt om deze in te zetten of dat er een simpelere manier is.

Heb jij een plugin die echt niet mag ontbreken in dit rijtje? Laat het mij dan weten in een reactie en wie weet komt hij terug in een volgend blog.