Heb je wel eens nagedacht om iets te gaan verkopen via een webshop? En betreft jouw product een digitaal product? Je hebt natuurlijk al een WordPress website. Hoe pak je dit aan? Wat heb je nodig? En wat zijn ongeveer de kosten?

Laat ik beginnen met te benoemen dat je ook via Woocommerce digitale producten kunt verkopen. Alleen is dit een erg uitgebreid systeem wat een behoorlijke belasting op je server kan geven. Vraag je daarom dus eerst af of je al de ingebouwde functies ook daadwerkelijk nodig hebt. Er zit misschien veel overbodige ballast in die je nooit zult gebruiken.

Alvast vooruitlopend op deze blog, je kunt Woocommerce koppelen aan bestaande betalingssystemen zoals bijvoorbeeld Mollie. Dat is een vereiste voor een webshop tegenwoordig en hier wordt netjes in voorzien.

Overzicht EDD Webshop

Voor de webshop van Image Alchemist hebben wij gebruik gemaakt van Easy Digital Downloads (EDD). Deze plugin is op zichzelf gratis. Maar hier zit wel een addertje onder het gras. Hierover later meer. Wat zijn de must-have plugins die je als aanvulling op EDD echt moet installeren? Ik heb het uitgezocht en zal in deze blog beschrijven wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

 1. Easy Digital Downloads
 2. Software Specs
 3. Mailchimp koppelen aan EDD
 4. PDF Facturen
 5. EU VAT voor EDD
 6. Nuttige extensies
 7. Conclusie

1. Easy Digital Downloads

De slogan van EDD is: Verkoop digitale producten via WordPress. Dat is simpel de basis. En daarnaast zijn er tientallen uitbreidingen mogelijk. Als je de plugin geïnstalleerd hebt, vind je in het dashboard van je WordPress website een optie ‘Downloads’. Hieronder vind je de instellingen van EDD.

Easy Digital Downloads instellingen

Na installatie verschijnen er een aantal standaardpagina’s onder de pagina’s van je website. Dit is onder andere de ‘bedankt’ pagina en de pagina als er een betaling niet gelukt is. Deze moet je in de instellingen van EDD koppelen.

In de basis kan EDD overweg met 1 munteenheid tegelijk. Als je dus Euro’s kiest kun je niet met dollars werken. Maar hier is wel een toevoeging voor gemaakt die je kunt kopen. Hiermee kun je kiezen of je de keuze voor een munteenheid automatisch wilt maken of de keuze bij de klant wilt laten.

In de instellingen kun je ook de betalingsmogelijkheden instellen. Als je bijvoorbeeld iDEA- betalingen via Mollie wilt integreren in je webshop moet je de Pronamic plugin installeren, hier een betalingsgateway opzetten en deze selecteren in de instellingen van EDD.

Net als in een webshop met Woocommerce kun je in EDD de e-mails die naar je klanten verstuurd worden aanpassen. Mocht je dit willen, houd er dan rekening mee dat je dit op een zodanige manier doet dat bij een update alles bewaard blijft. Je wijzigt namelijk PHP-bestanden. Kopieer ze eerst naar je child-theme in een map die op dezelfde locatie staat als in het parent theme. Pas ze daarna pas aan.

Hoe de voorkant van je webshop eruit ziet is vooral afhankelijk van je thema. Deze kun je uiteraard met CSS compleet aanpassen naar je wens. Ook hier geldt dat als je de template bestanden wilt wijzigen, je dit altijd in een child-theme moet doen.

De beschikbare extensies zijn onderverdeeld in twee categorieën. Er is een categorie van de makers van EDD zelf, maar omdat er een API beschikbaar gesteld is voor programmeurs hebben diverse ontwikkelaars hun eigen extensies gemaakt die zij verkopen via de website van EDD.

Welke extensies heb ik gebruikt in de webshop van Image Alchemist?

2. Software Specs

Van sommige digitale producten die je kunt verkopen wordt een changelog bijgehouden. Hier kun je onder andere versienummers in bijhouden, wijzigingen, datum gemaakt, datum laatste wijziging en nog veel meer. Met deze plugin krijg je in de backend van je webshop de mogelijkheid om deze specificaties in te voeren bij je producten en deze vervolgens weer te geven in je webshop.

Software Specs EDD

De velden die je kunt gebruiken in de Software Specs zijn:

 • Releasedatum
 • Datum van de laatste update
 • Huidige versie
 • Software applicatie type
 • Bestandsformaat
 • Bestandsgrootte
 • Vereisten
 • Prijs
 • MunteenheidSpecificaties Downloads EDD

De Software Specs plugin voor WordPress is gratis te installeren.

3. Mailchimp koppelen aan EDD

Veel bedrijven maken gebruik van Mailchimp om nieuwsbrieven te versturen naar geïnteresseerden die zich ingeschreven hebben. Maar hoe groot is de kans dat mensen iets bestellen in je webshop en zich vervolgens ook nog inschrijven voor je nieuwsbrief? Ik schat die kans heel laag in. Maar gelukkig kun je dit automatiseren met EDD. Hoe? Door de extensie te installeren voor Mailchimp.
Mailchimp EDD

Je kunt per product aangeven voor welke lijst mensen zich inschrijven. Ook is het mogelijk om mensen zich voor een bepaalde groep in te laten schrijven. Dus mensen die een gratis download via je EDD webshop downloaden kun je bijvoorbeeld op een lijst van mailchimp in een specifieke groep zetten waarmee je van plan bent om regelmatig aanbiedingen te versturen.

Zoals je op het screenshot hieronder kunt zien, verschijnt er in de checkout een vinkje waarmee mensen zich inschrijven. En uiteraard kun je ervoor kiezen het vinkje standaard aan te zetten.

Het proces van Mailchimp qua inschrijving gaat verder buiten EDD om. Dus bijvoorbeeld de mails voor double-optin (bevestiging e-mailadres) en de eventuele welkomstmail worden niet verstuurd of opgemaakt vanuit EDD.

EDD Inschrijving Mailchimp

Een handige functie die standaard in deze extensie zit is de Ecommerce 360-functie van Mailchimp. Hiermee kun je direct zien hoeveel geld de nieuwsbrieven je opgeleverd hebben.

Als je geen gebruik maakt van Mailchimp, maar bijvoorbeeld wel van Active Campaign dan is dit ook mogelijk. Voor diverse nieuwsbrievenaanbieders zijn er extensies beschikbaar.

De Mailchimp Extensie voor EDD kost 29 dollar. Mocht je meerdere websites hebben dan hebben ze ook licenties van 2-5 voor 43 dollar en onbeperkt voor 81 dollar.

4. PDF facturen

De standaard optie van EDD is gelijk aan die van Woocommerce. De klant krijgt een e-mailbericht dat opgebouwd is volgens een template en dit is gelijk ook de factuur. Veel mensen willen graag een PDF bestand dat ze op kunnen slaan voor hun administratie. Dit kan met EDD en de extensie ‘PDF invoice’.

Als de extensie geïnstalleerd is, krijg je een extra optie in het instellingen gedeelte van EDD. Hier kun je precies aangeven wat er in de PDF moet komen te staan aan contactgegevens, logo en dergelijke.

PDF Invoice EDD

De PDF Invoice extensie kost 23 dollar. Ook hier zijn meerdere licenties mogelijk.

Dit zijn de plugins die ik gebruikt heb in de webshop voor software van Image Alchemist. Er zijn nog wel een aantal extensies die jou mogelijk van pas kunnen komen.

5. EU VAT for EDD

Iedere webshop draagt belasting af. Dat klinkt logisch toch? Maar digitale producten verkopen over de hele wereld dat is al een studie op zich! Wat doet deze extensie? Je geeft per land het BTW -tarief op. Aan de hand hiervan wordt over je verkopen BTW berekend. Aan het einde van het jaar heb je direct een overzicht van je BTW die je hebt verlegd naar diverse landen. Dat is de simpele uitleg.

Ook detecteert de extensie automatisch waar een bezoeker vandaan komt en zal het bijbehorende ingestelde belastingtarief berekenen. Een onmisbare plugin voor een kloppende boekhouding vind ik.

EU Vat EDD

De EU VAT extensie kost 89 dollar.

6. Nuttige extensies

EDD-Bookings – Bouw een boekingssysteem met EDD – Prijs: 82 dollar
EDD Dropbox File Store – Heb je beperkte opslagruimte op je hosting of veel/grote downloads te verkopen? Maak gebruik van je dropbox – Prijs: 19 dollar
Amazon S3 – Een extensie die net als dropbox je downloads op een externe locatie plaatsts – 29 dollar
Software Licensing – Direct vanuit je webshop je licenties beheren. Houd het simpel – Prijs: 82 dollar
Free Downloads – Wil je mensen triggeren met een gratis download? Creëer het met deze extensie. – Prijs: Gratis

Ik zou deze lijst heel lang kunnen maken. Ik stel voor dat je zelf op de pagina gaat kijken waar alle extensies beschreven staan: https://easydigitaldownloads.com/downloads/

7. Conclusie

Met bovengenoemde extensies heb je een aardig complete shop, die uiteraard helemaal aanpasbaar is naar jouw eigen wensen. Dus wat houdt je nog tegen om je eigen webshop met digitale producten te starten?

Wat zijn de nadelen van EDD? Het grootste nadeel vind ik persoonlijk dat veel van de extensies behoorlijk aan de prijs zijn in vergelijk met plugins voor bijvoorbeeld Woocommerce. Alles bij elkaar kan het bedrag dat je uit moet geven aan benodigde extensies om te kunnen bouwen wat je wilt aardig in de papieren lopen. Is dit een belemmering voor je? Overweeg dan of je de extensies wel echt nodig hebt. Als voorbeeld: Je verkoopt uitsluitend digitale producten aan de Nederlandse markt. Waarom zou je dan de ‘EU VAT’ extensie installeren?

De shop van EDD is prima te beheren als je basiskennis van WordPress hebt. Het inrichten hiervan is wel een specifiek verhaal. Er zijn door ons diverse pagina’s aangepast qua php-code om alles werkend te krijgen zoals het nu is.

Heb je vragen of een opmerking? Laat gerust een reactie achter onder deze blog of neem direct contact op.