Waarom het GeneratePress WordPress thema?

14 min. leestijd

GeneratePress is een flexibel WordPress-thema dat geschikt is voor beginners en voor gevorderde gebruikers. Door de veelzijdigheid en aanpasbaarheid is het een populaire keuze voor het bouwen van websites. Bijna al onze WordPress-websites ontwikkelen wij met GeneratePress.

generatepress

Waarom kiezen wij voor GeneratePress om de WordPress-websites van onze klanten te ontwikkelen? We hebben een aantal redenen voor jou op een rijtje gezet.

Gutenberg editor

Een sterk punt van GeneratePress is dat het gebruik maakt van de standaard in WordPress aanwezige Gutenberg editor (tegenwoordig vaak WordPress blockeditor genoemd) volledig geïntegreerd is. Deze wordt uitgebreid met extra opties en functies.

Onze klanten kunnen bijna ieder onderdeel van hun website aanpassen zonder zelf code te hoeven schrijven. Dit maakt het thema geschikt voor zowel beginners als ervaren ontwerpers.

gutenberg editor

GeneratePress heeft extra modules en functies die de functionaliteit van Gutenberg verder uitbreiden en daarin samenwerken. Dit zijn bijvoorbeeld uitgebreide typografie-opties, kleurinstellingen voor containers, tekst of buttons en veel verschillende lay-outcontroles, waardoor gebruikers hun site nog verder kunnen personaliseren.

Los van GeneratePress is het aan te raden om ook gebruik te maken van GenerateBlocks, hierover later meer.

Lichtgewicht WordPress thema

Van GeneratePress is bekend dat het lichtgewicht thema is. Dit betekent dat het thema zonder extra aanpassingen of caching-plugins zoals bijvoorbeeld WP Rocket al snel laadt. En dit is cruciaal voor de websites van onze klanten. En uiteraard voor de bezoekers van de websites.

Ook voor SEO is een snel ladende website een positieve rankingfactor. Een snellere laadtijd zal bezoekers meer tevreden houden als ze de website of webshop bezoeken en ze zullen daardoor ook langer op de website blijven. Is een snelle website dan direct een website die goed scoort? Nee, snelheid is slechts een onderdeel van de rankingfactoren die Google hanteert. Deze zijn uiteraard niet algemeen bekend. Dus meer dan gissen kunnen we niet.

Natuurlijk ontwikkel je de website niet voor de zoekmachines maar voor de bezoekers. Dus is het logisch dat je de kortst mogelijke laadtijd voor je website wilt hebben.

GeneratePress free vs premium

Hoewel GeneratePress een uitgebreide gratis versie heeft, is de premiumversie ook zeer betaalbaar. Dit maakt het een extra goede oplossing voor zowel individuele bloggers als zakelijke websites.

In de gratis versie van GeneratePress heb je de beschikking over veel opties maar wil je deze uitbreiden, dan heb je de premiumversie nodig. De kosten hiervoor zijn 59 dollar per jaar of 250 dollar voor een lifetime-licentie.

Wat krijg je extra bij de premiumversie van dit thema? Dit staat uitgebreid beschreven op de GeneratePress website, maar hierbij een kleine opsomming:

  • Meer styling-opties per container, blok en bijvoorbeeld knoppen;
  • Extra opties voor de header op desktop en mobiel;
  • Off-canvas paneel (bijvoorbeeld voor extra menu);
  • Sticky navigatie-mogelijkheid;
  • Meer opties voor de weergave van je blogs, bijvoorbeeld ook een masonry-optie.

Los van bovenstaande opties krijg je ook de beschikking over veel meer premium templates. Wil je echt snel aan de slag en heb je weinig kennis van WordPress of websites bouwen? Dan kun je een kant en klaar template installeren van GeneratePress en deze naar wens aanpassen.

GeneratePress-patronen

GeneratePress-patronen, in de website backend te vinden als ‘patterns’ of ‘site library templates’, zijn een reeks vooraf ontworpen paginalay-outs en -secties die beschikbaar zijn voor gebruikers van het GeneratePress-thema. Deze patronen bieden een snelle en efficiënte manier om professionele ontwerpen toe te passen op verschillende delen van een website. Ze zijn bijzonder nuttig voor gebruikers die tijd willen besparen bij het opzetten van een website, of die inspiratie zoeken voor hun ontwerpen.

Een van de grootste voordelen van patronen is het gebruiksgemak. Gebruikers kunnen snel en gemakkelijk patronen kiezen en toepassen op hun pagina’s, zonder dat ze elk element van de pagina handmatig hoeven te ontwerpen. Dit is vooral handig voor mensen die nieuw zijn in webdesign of voor diegenen die snel een professioneel ogende site willen opzetten.

Zelf gebruiken we deze patronen zelden in onze websiteprojecten. Wel maken we veel gebruik van onze eigen patronen. Deze genereer je eenmalig en kun je hergebruiken op de pagina’s waar je ze invoegt. Stel dat je bijvoorbeeld een blok hebt met een contactformulier of contactgegevens, deze voeg je eenvoudig toe in het ontwerp waar jij maar wilt.

De onderstaande inschrijving voor onze nieuwsbrief is een voorbeeld van een pattern dat wij gebruiken in onze website (vergeet je niet in te schrijven?).

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

GeneratePress-elementen

GeneratePress Elements is een geavanceerde functie in het GeneratePress-thema, waar wij heel veel gebruik van maken. Het stelt je als gebruiker in staat om een website op een dynamische en flexibele manier te ontwerpen en aan te passen. Elementen zijn vooral handig voor het creëren van unieke lay-outs en het toevoegen van specifieke functionaliteiten aan verschillende delen van een website.

Wij gebruiken het bijvoorbeeld om titels of breadcrumbs op een specifieke positie in te laden. Ook tonen we FacetWP sorteeropties of paginering voor of na en overzicht van producten op de overzichtspagina van een WooCommerce-webshop.

elementen generatepress

De drie belangrijkste types GeneratePress Elements die wij bij Lamper Design ook veelvuldig gebruiken:

Headerelement

Het headerelement van GeneratePress stelt je in staat om aangepaste koppen te maken voor een WordPress-website. Je kunt kiezen om verschillende kopstijlen te ontwerpen voor verschillende pagina’s, berichten of categorieën. Vervolgens kun je het headerelement tonen of juist verbergen op basis van een voorwaarde die je instelt.

In de header stel je ook bijvoorbeeld in waar het logo getoond wordt, waar je het hoofdmenu wilt tonen, en eventueel een zoekfunctie of off-canvas-menu als je de premiumversie van het thema gebruikt.

Lay-outelement

Met het lay-outelement kun je de lay-out van een website aanpassen. Hier vind je alle instellingen voor zijbalken, inhoudscontainers, en de footer. Het lay-outelement is vooral nuttig voor het toepassen van verschillende lay-outs op specifieke pagina’s of berichten. Je kunt er bijvoorbeeld mee instellen dat alle categoriepagina’s van je blog een sidebar hebben en de overige pagina’s op je website niet.

Wij maken in de meeste websites die wij ontwikkelen in ieder geval een layout waarmee we standaard de sidebar op pagina’s uitzetten en de inhoudstitel (pagina- of post-titel) uitschakelen om te voorkomen dat er twee keer een H1-koptekst op een pagina komt te staan.

Hook-element

Het hook-element is een van de krachtigste tools in GeneratePress. Dat niet alleen, ook in WordPress zelf en in WooCommerce kun je heel veel aanpassingen maken met hooks.

Het stelt je in staat om aangepaste inhoud of code toe te voegen op specifieke plaatsen (hooks) binnen het thema. Dit is bijzonder handig voor het toevoegen van aangepaste functies, scripts of zelfs codes op specifieke delen van de website.

Waarvoor gebruiken wij hooks? De lijst zou te lang zijn als we alles benoemen. Een korte greep uit het assortiment:

  • Sortering boven producten tonen op categoriepagina’s in een WooCommerce-webshop;
  • Titel van producten op een andere plek dan de standaard-plaats tonen;
  • Dynamisch afbeeldingen tonen;
  • Tekst dynamisch toevoegen aan bijvoorbeeld een titel of in de content van een artikel;
  • Breadcrumbs toevoegen op een plaats waar ze standaard niet zichtbaar zijn.

De mogelijkheden van hooks zijn eigenlijk eindeloos. En GeneratePress geeft nog veel meer flexibiliteit door te combineren met elementen en hooks.

Wij maken regelmatig gebruik van de visual guide die GeneratePress zelf beschikbaar gesteld heeft: https://docs.generatepress.com/article/hooks-visual-guide/

GenerateBlocks

Wat is GenerateBlocks? Het is een set van lichtgewicht WordPress blokken ontworpen om samen te werken met het GeneratePress-thema. Met deze toolset kun je jouw website-ontwerp verbeteren zonder externe plugins. Door GenerateBlocks te gebruiken binnen GeneratePress gaat er waarschijnlijk een extra wereld voor je open. Je voegt bijvoorbeeld eenvoudig rasters met verschillende containers toe in je website, past kleuren per blok of container aan, en toont of verbergt content afhankelijk van gebruikers of apparaten.

gb logo black

GenerateBlocks voegt een reeks blokken toe aan de WordPress block editor, waardoor je meer complexe lay-outs kunt gaan bouwen met het eenvoudig drag-and-dropsysteem. Heb je niet voldoende aan de standaard WordPress-blokken en wil je meer aangepaste paginaontwerpen creëren, dan is dit wat je nodig hebt. Met GenerateBlocks kun je elementen zoals knoppen, containers, rasters en koppen toevoegen en aanpassen, die allemaal integreren met de opgezette huisstijl in het GeneratePress thema.

GenerateBlocks is net als GeneratePress ontworpen met focus op snelheid en snel werken, dit merk je terug in de algehele prestaties van een website. De blokken zijn lichtgewicht en voegen minimale bloat toe aan de pagina’s, wat bijdraagt aan snelle laadtijden en het verbeteren van de SEO.

GenerateBlocks is niet van dezelfde maker als het thema. Ze werken wel naadloos samen. Ook van GenerateBlocks is een premiumversie, als je serieus aan de slag wilt met je website dan adviseren wij om deze te gebruiken. Het gaat om een relatief klein bedrag en kan je veel tijd besparen door de onbegrensde mogelijkheden.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van GeneratePress. Zelf zeggen de makers hierover: GeneratePress is een lichtgewicht WordPress-thema met focus op snelheid, stabiliteit en toegankelijkheid. Het is dus sowieso een belangrijk aspect van het GeneratePress-thema. Ontworpen om toegankelijk te zijn voor alle gebruikers, met ieder zijn eigen fysieke of cognitieve vaardigheden.

Dit houdt in dat het thema voldoet aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), waardoor het mogelijk wordt voor mensen met visuele of auditieve beperkingen, om de inhoud van websites gemaakt met GeneratePress en WordPress te navigeren en de inhoud te begrijpen. GeneratePress zorgt ervoor dat elementen zoals contrastverhoudingen, navigatie en interactieve elementen ontworpen zijn om te werken met schermlezers en andere hulpmiddelen die door mensen met beperkingen worden gebruikt.

Dit maakt GeneratePress niet alleen een goede keuze als je een fijn WordPress-thema wilt gebruiken op je website, maar ook een praktische keuze, aangezien je hiermee een breder publiek bereikt, en zeker niet onbelangrijk: je voldoet aan wettelijke toegankelijkheidsnormen die vanaf 2025 breed gaan gelden voor veel websites en webshops.

Toegankelijkheid en GeneratePress zijn een goede combinatie omdat er weinig overbodige code gebruikt wordt. Dit is ook van belang is voor accessibility. Ook kun je gebruikte elementen zelf inladen als bijvoorbeeld een header- of een footerelement om je HTML-structuur te kunnen valideren aan de standaarden.

Verbeterde van gebruikerservaring voor alle bezoekers

Naast het voldoen aan de behoeften van gebruikers met beperkingen, verbetert de focus op toegankelijkheid in GeneratePress de algehele gebruikerservaring voor alle bezoekers. Websites gebouwd met GeneratePress hebben duidelijke navigatiepaden, leesbare teksten, en intuïtieve interactie, wat cruciaal is voor een positieve gebruikerservaring.

Dit komt grotendeels al standaard mee in het thema en is verder uit te bouwen met de eerder genoemde elementen en hooks.

Deze manier van ontwerpen van een website zorgt ervoor dat de website toegankelijk en gebruiksvriendelijk is voor iedereen, inclusief ouderen en gebruikers met tijdelijke beperkingen, zoals een gebroken arm of verminderd zicht. Door toegankelijkheid als hoge prioriteit te stellen bij het ontwikkelen, zorgt het team achter GeneratePress ervoor dat WordPress-websites niet alleen voldoen aan de huidige standaarden, maar ook klaar zijn voor de toekomst, waarin digitale toegankelijkheid steeds meer de norm wordt.

Integratie met WooCommerce

Meer dan de helft van ons klantenbestand maakt gebruik van de meest uitgebreide plugin van WordPress, namelijk WooCommerce om een webshop van je website te maken.

Daarom is het voor ons ook heel erg belangrijk dat GeneratePress een uitstekende integratie met WooCommerce biedt. Deze integratie is van belang voor ondernemers en webontwikkelaars die een online winkel willen opzetten of beheren.

woocommerce generatepress

Met GeneratePress kunnen webbouwers moeiteloos WooCommerce-functionaliteiten integreren in een website. Binnen de customizer van GeneratePress heb je de mogelijkheid voor het aanpassen van productpagina’s, winkelwagentjes en alle andere pagina’s die horen bij een webshop, zodat deze naadloos aansluiten op de functionaliteit en het design van de website.

De compatibiliteit van GeneratePress met WooCommerce betekent ook dat webshopeigenaren direct toegang hebben tot alle WooCommerce-extensies en -tools. Denk hierbij aan speciale plugins voor upsells en cross-sells, een postcodechecker, etc.

E-commerce websitebeheer

De integratie tussen GeneratePress en WooCommerce maakt het heel makkelijk om je eigen e-commerce platform op te zetten. Ook maakt deze combinatie het dagelijks beheer ervan sneller en efficiënter.

Gebruikers van GeneratePress kunnen profiteren van de gebruiksvriendelijke interface van GeneratePress om snel wijzigingen aan te brengen in een online winkel, zoals het updaten van productinformatie, het beheren van voorraad of het aanpassen van promotiecampagnes.

Deze integratie zorgt er ook voor dat de webshop altijd goed presteert, met snelle laadtijden en een responsive ontwerp voor het stimuleren van meer verkopen via de shop. GeneratePress en WooCommerce samen zijn volledig responsive, een kritische factor in onze tijd.

Advanced Custom Fields en GeneratePress

Advanced Custom Fields (ACF) is een populaire WordPress-plugin die gebruikers in staat stelt om aangepaste velden en meta-informatie toe te voegen aan hun WordPress-site. Wanneer de plugin wordt gecombineerd met het GeneratePress-thema ben je nog flexibeler. We schreven al eerder in dit artikel dat je sowieso flexibel was maar dit is nog een grote stap vooruit.

GeneratePress biedt zelf al een hoge mate van aanpasbaarheid, maar met ACF kunnen gebruikers specifieke data en functies toevoegen die verder gaan dan de standaard WordPress-mogelijkheden. Dit kan variëren van eenvoudige tekstvelden tot meer complexe dataselecties zoals keuzelijsten, afbeeldingen en relaties tussen berichten.

ACF velden

Wij gebruiken Advanced Custom Fields praktisch bij ieder project wat wij ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan extra velden die je kunt toevoegen aan een blogartikel. Wil je meer dan alleen een standaard categorie? Maak een custom field aan, toon dit bij je blogs in de backend en filter hierop met FacetWP waar je wilt. Of heeft je product eigenschappen die je wilt tonen? Meerdere kleuren? Komt het uit een specifieke streek? Je kunt het allemaal met custom fields toevoegen aan al je producten.

Een van de grootste voordelen van het gebruik van ACF met GeneratePress is de gebruiksvriendelijkheid. ACF is de beste plugin voor het beheren van je website zonder code te hoeven schrijven. Ook voor gebruikers die niet technisch onderlegd zijn. De aangemaakte velden kunnen vervolgens worden geïntegreerd in het GeneratePress-thema, waarbij de velden in de thema-instellingen, berichten, pagina’s of zelfs in aangepaste posttypes worden opgenomen.

Je kunt de ACF-velden ook combineren met de elementen van GeneratePress. Je hebt de mogelijkheid om velden in een element dynamisch in te laden en dan een ACF-veld te tonen. Dit kan bijvoorbeeld een subtitel zijn die je in een blog wilt tonen, of juist op de archiefpagina.

Up-to-date aan WordPress standaard

GeneratePress staat bekend om regelmatige updates, die essentieel zijn om de website up-to-date en functioneel te houden. Deze updates omvatten niet alleen nieuwe functies en verbeteringen, maar zorgen ook voor compatibiliteit met de nieuwste versies van WordPress. Je ontkomt dus niet aan het updaten van je thema. Natuurlijk kan het langere tijd goed gaan zonder te updaten, maar wil je het risico lopen op een hack door niet tijdig updaten?

Regelmatige updates betekent dat je toegang hebt tot de nieuwste tools en functies, waardoor je een website kunt blijven doorontwikkelen en verbeteren. Dit is dus ook van belang als je een website hebt.

Veiligheid is een ander belangrijk aspect van regelmatige updates. Websitebeveiliging is van cruciaal belang om de data van zowel de website-eigenaar als de eindgebruikers te beschermen.

GeneratePress zorgt ervoor dat beveiligingspatches en -fixes snel worden uitgerold als onderdeel van hun updateproces. Dit vermindert de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen en zorgt ervoor dat de website een veilige omgeving blijft voor bezoekers. Voor webdesigners en -eigenaars biedt dit een extra laag vertrouwen, wetende dat hun site niet alleen up-to-date is met de nieuwste functies, maar ook beschermd wordt tegen potentiële beveiligingsdreigingen.

Conclusie

Wij hopen dat je iets meer weet over het GeneratePress-thema en alles waar het mee samenwerkt. Voorlopig zullen we dit in ieder geval blijven gebruiken voor onze projecten. We hebben ook nagedacht over eventuele nadelen tegenover bijvoorbeeld het Avada-thema of Flatsome-thema, maar onze mening is dat je in 2024 het beste een website kunt ontwikkelen met het GeneratePress-thema.

Kende jij het thema? Zou je er meer over willen leren? Laat het ons hieronder weten!

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.