WordPress multilingual website maken?

16 min. leestijd

Maak je gebruik van WordPress en overweeg je om je een multilingual website of webshop te maken? Je hebt hiervoor verschillende opties. We geven je in dit artikel geen handleiding hoe je dit het beste kunt inrichten, maar geven je wel een aantal opties die je kunt gebruiken om je website meertalig te maken.

Waar je rekening mee moet houden is dat een meertalige website niet direct betekent dat al jouw content automatisch vertaald wordt. Eén van de drie opties die we uitlichten in dit artikel is een automatische vertaling met behulp van Google Translate. In de andere gevallen zul je zelf alles moeten vertalen of moeten laten vertalen door een native vertaler.

WordPress meertalig maken?

Als eerste zijn er een aantal opties die je voor jezelf af moet wegen als je met een meertalige WordPress website aan de slag wilt gaan. We zetten de vragen graag in willekeurige volgorde voor je op een rijtje:

  • Ga je handmatig vertalen of wil je hiervoor de beste Ai tools zoals bijvoorbeeld ChatGPT inzetten of een native vertaler?
  • Als je een WooCommerce webshop hebt, wil je alle orders per webshop bekijken of verzameld in één locatie?
  • Hoe vaak komt er nieuwe content op je website bij dus zul je opnieuw moeten gaan vertalen?
  • Is je hosting voorbereid op meertaligheid? Of eigenlijk heb je voldoende servercapaciteit om te kunnen werken met een meertalige WordPress website?
  • Ben je bekend met een WordPress multisite?
  • Wil je eenmalig betalen of bijvoorbeeld jaarlijks voor licenties?
  • Hoe belangrijk zijn je vertalingen? Is het ingewikkelde technische content of kun je bijvoorbeeld met Google Translate al een goede vertaling maken?
  • Wil je iedere taal op een eigen domein gaan laten draaien, is een subdomein een optie of een subfolder eventueel ook goed?

Kortom, begin niet met het meertalig maken van een WordPress project als je niet minimaal een sluitend antwoord op de bovenstaande vragen kunt geven. En bij twijfel, overleg met een specialist die met alle opties ervaring heeft. Toevallig kennen wij een WordPress agency die dit heeft, dat zal je niet verbazen.

In dit artikel zullen verschillende opties beschreven worden. Ook zullen we proberen om de in onze ogen voor- en nadelen hierbij te beschrijven inclusief de kosten voor zover bij ons bekend.

WordPress multilanguage site met WPML

Een plugin die speciaal gebouwd is en onderhouden wordt voor het meertalig maken van een WordPress website of WooCommerce webshop is WordPress Multilingual Plugin. Dit is een premium plugin die je koopt vanaf $ 39 per jaar, maar waarbij je al snel zult moeten overschakelen naar de duurdere variant van $ 99 per jaar.

Als je een webdesign bureau hebt kun je de agency versie aanschaffen voor $ 199 per jaar. Alle genoemde bedragen komen dus ieder jaar weer terug. Helaas hebben ze net als veel andere plugins de lifetime variant afgeschaft.

Multilingual WordPress

De basis van deze plugin is voor het meertalig maken van je website, daarnaast hebben ze nog een behoorlijk aantal add-ons die je vertaalmogelijkheden verbeteren/uitbreiden.

De meest door ons gebruikte add-ons die (in de prijs vanaf $ 99 per jaar) inbegrepen zijn, zijn de Gravity Forms Multilingual en WooCommerce Multilingual uitbreidingen. Natuurlijk kun je een formulier simpelweg twee keer maken en per taal apart inladen met een verschillende shortcode, maar waarom zou je het niet gewoon vertalen?

Meertalige WordPress website

WPML installatie

De installatie van WPML wijst zich op zich vanzelf, je krijgt een wizard gepresenteerd waarmee je onder andere aan kunt geven hoeveel talen je wilt installeren, welke talen, waar je de taalswitch wilt wijzigen en nog meer van dit soort opties.

In WPML heb je drie mogelijkheden om onderscheid te maken in de verschillende talen. Je kunt gebruik maken van de standaard parameters van WPML. De url wordt dan https://jouwwebsite.nl?lang=nl. Daarnaast kun je gebruik maken van een subdirectory bijvoorbeeld nl.jouwwebsite.nl. Als laatste kun je iedere taal aan een eigen domein koppelen, bijvoorbeeld jouwwebsite.nl en jouwwebsite.com.

Nadat de installatie is afgerond heb je in principe per taal een eigen dashboard. Je kunt bovenin je dashboard wisselen van taal. Je hebt dan per taal thema-instellingen om bijvoorbeeld je logo of tagline in een bijpassende taal te plaatsen, je kunt je menu’s vertalen of per taal een apart menu inladen en je kunt je WooCommerce producten of WordPress pagina’s vertalen. Daarnaast heb je enorm veel instellingen waarvan we er twee uitlichten.

Automatisch redirecten op basis van browsertaal in WPML

WPML biedt een optie om jouw bezoekers automatisch te redirecten op basis van browsertaal. Wij raden je met klem af deze optie te gebruiken. Waarom? Omdat Google hier niet mee om kan gaan. Wij hebben bij meerdere websites waar deze optie geactiveerd was gezien dat er in Google bij de Nederlandse pagina’s Engelse paginatitels en meta omschrijvingen kwamen te staan. Dit omdat ook Google geredirect zal worden naar de algemene taal, in het genoemde geval het Engels dus.

Vertaaldashboard in WPML

WPML language box

De tweede optie die we willen uitlichten is het vertaaldashboard. Wij gebruiken deze niet omdat we niet met vertaalbureaus werken. Als je dus zelf gaat vertalen, laat deze optie dan in het geheel links liggen omdat het je vooral ellende zal geven bij het aanmaken van vertaalbare pagina’s. Je moet altijd via een omweg werken. Niet doen dus.

Er zijn te veel opties om op te noemen, maar dit zijn wel de meest gebruikte opties. Een voordeel van WPML is dat je ook de afbeeldingen en producten meertalig kunt uploaden, wat dus direct weer positief kan zijn voor de vindbaarheid van je website.

Voordelen WPML

Wat zijn volgens ons de voordelen van WPML?

  • Het is relatief eenvoudig op te zetten;
  • Er zijn veel add-ons beschikbaar om bijvoorbeeld met WooCommerce samen te werken;
  • Het wordt regelmatig bijgewerkt;
  • Het is betaalbaar;

Nadelen WPML

Wat zijn volgens ons de nadelen van WPML?

  • De serverbelasting neemt significant toe. Als je geen top hosting hebt dan is er niet meer te werken in de backend van je website;
  • Het levert regelmatig vreemde bugs op bij variabele producten is onze ervaring.

Wel of geen WPML?

Waarom zouden wij je afraden om WPML te gebruiken? Of eigenlijk: zouden wij jou adviseren om het wel te gebruiken of niet? Daar is één grote reden voor: de performance van je website gaat simpelweg achteruit omdat WPML één van de zwaarste plugins is die er bestaan. Je hebt kwalitatief goede WordPress hosting nodig om een WPML website goed te laten draaien.

Heb je een goede server zoals bijvoorbeeld Kinsta? Dan is dit dus voor jou minder een issue. Maar houd het zeker wel in je achterhoofd. Het is zeker geen slechte plugin alleen een aanslag op de performance. Dat is voor ons de belangrijkste reden om deze plugin met nieuwe projecten niet meer te gebruiken. Een webshop die wij beheren en die draait op basis van WPML is de webshop van Tall Tailors.

Aan de slag met WPML? Bestel het dan hier via onze affiliate link.

MultilingualPress voor meertalige WordPress website

Een optie die wij ook een aantal keren gebruikt hebben in door ons gebouwde multisites in WordPress is MultilingualPress. Dit is ook een betaalde plugin, ooit gestart vanuit WordPress zelf waarmee je een meertalige website of webshop kunt maken.

Het verschil met WPML is dat je voor deze plugin een WordPress multisite nodig hebt. Iedere taal krijgt een eigen installatie van WordPress en zul je dus ook apart bij moeten houden qua updates van thema, plugins en content via het dashboard van de hoofd website in je netwerk.

multilingualpress 2

Als bijvoorbeeld Nederlands je hoofdtaal is en je hebt daarnaast een Engelse en een Duitse variant van een pagina, dan kun je direct vanuit de editor van de Nederlandse pagina of het bericht de andere talen ook configureren. Hiermee voorkom je dat je heel veel moet wisselen tussen de verschillende talen, dit is dan namelijk best een tijdrovend werk.

Een tip hierbij is: mocht je toch twee talen tegelijk willen bekijken, gebruik dan een totaal andere browser bij het bewerken van de tweede taal.

Als je gebruik wilt maken van MultilingualPress heb je wel meer technische kennis nodig van je server. Je zult zelf eerst de multisite moeten opzetten in de vorm zoals jij dit wilt. Heel ingewikkeld is het niet en er is ruim voldoende documentatie beschikbaar van WordPress zelf die je verder kunnen helpen. Dit zou voor ons geen reden zijn om je tegen te laten houden.

In WPML heb je de mogelijkheid om menu’s te synchroniseren tussen verschillende talen. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk met MultilingualPress. Is dat noodzakelijk? Wat ons betreft niet maar wij kunnen ons voorstellen dat dit voor gebruikers eenvoudiger is.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voordelen van MultilingualPress WordPress

  • Website performance blijft stabiel, ook met meerdere domeinen/subdomeinen;
  • Eenvoudige plugin, ontstaan vanuit WordPress en daardoor stabiele en goede code;

Nadelen van MultilingualPress WordPress

  • Je website moet een multisite omgeving zijn;
  • WordPress plugins die je aanschaft voor een multisite moet je voor ieder domein een aparte licentie hebben waardoor kosten oplopen. Er zijn ook WordPress thema’s die je per domein een licentie voor moet kopen. Dit kan aardig in de papieren lopen.

Wel of geen MultilingualPress WordPress gebruiken?

Wil je met MultilingualPress werken, zul je ook moeten weten hoe je een multisite op moet zetten in WordPress. Al is dit met enige basiskennis en desnoods hulp via Google niet heel ingewikkeld zoals eerder aangegeven. Het heeft absoluut een groot voordeel als je gebruik maakt van een multisite in dit geval, al heeft dit ook weer nadelen. Mocht je een ervaren WordPress gebruiker zijn dan is MultilingualPress een goede optie om te gebruiken in je projecten.

Een voorbeeld van een project wat wij gerealiseerd hebben met MultilingualPress is de Combibreed webshop in meer dan acht talen met alle webshops in een ander domein. De orders worden overigens gesynchroniseerd tussen alle webshops met deze Multisite Order Sync plugin.

Meer over MultilingualPress

WordPress website vertalen met Google Translate

Een aantal van onze klanten wilde een meertalige website, maar het was niet noodzakelijk om alle content handmatig te vertalen. Het gaat zowel om websites die op zich relatief eenvoudig te vertalen zijn en weinig content hebben, als om uitgebreide kinderkleding webshops die dagelijks nieuwe producten toevoegen aan het assortiment.

gtranslate

Als je bijvoorbeeld kijkt op een grote website als AirBnB zul je zien dat deze ook niet apart vertaald is in alle talen. Deze website wordt ook deels automatisch vertaald via Google Translate als jij daar als bezoeker op klikt. Een vertaling op verzoek dus.

Wij hebben nu een aantal keren gebruik gemaakt van de WordPress plugin Google Language Translator en zijn erg tevreden over deze plugin. Naast het aanpassen van de visuele opties is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de positie aan te passen, en nog veel meer.

De vertaling zal direct vanuit Google aangeleverd worden. In veel gevallen laten wij de hele website automatisch vertalen, je kunt er ook voor kiezen om zoals bij AirBnB maar een deel te vertalen.

Nadelen van Google Translate in WordPress

Wat zijn de nadelen van het automatisch vertalen van je website of webshop met Google Translate plugins?

  • Vertalingen zijn niet 100% accuraat. Voor veel bedrijven geen probleem maar mocht je bijvoorbeeld veel technische vertalingen hebben of vertalingen van bijvoorbeeld diersoorten dan kan een verkeerde vertaling grote problemen opleveren;
  • Vertalingen zijn niet geladen in jouw domein. Hierdoor hebben ze geen waarde voor SEO.

Voordelen van Google Translate in WordPress

Door je website beschikbaar te maken in meerdere talen, kun je een breder, internationaal publiek aanspreken. Dat is zeker een voordeel en met Google Translate kun je snel een website beschikbaar hebben in vreemde talen.

Bezoekers kunnen je content lezen in hun voorkeurstaal, wat de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van je site verbetert. Daarnaast is het gratis te gebruiken zodat dit ook een budgetvriendelijke optie is.

Wel of geen Google Translate in WordPress gebruiken?

Google Translate geeft je heel snel de mogelijkheid om je website meertalig aan te bieden. Waar je uiteraard wel rekening mee moet houden is dat de vertaling machinaal gebeurt en hierdoor soms vreemd lopende zinnen ontstaan. Maar eerlijk gezegd hebben wij wel gezien dat deze techniek de laatste jaren zoveel verbeterd is dat het zonder veel extra werk een prima bruikbare tool is voor eenvoudige vertalingen van meer dan honderd verschillende talen.

Houd er in ieder geval rekening mee dat als je deze manier van vertalen met Google Translate gebruikt, er maar één variant van jouw website geïndexeerd zal worden. Als je dit probleem wilt verhelpen dan kun je de betaalde versie afnemen van de Gtranslate plugin. Dat heeft zeker voor SEO een groot voordeel omdat iedere url geindexeerd kan worden door Google.

Meer over Gtranslate

WordPress website vertalen met Weglot

Dankzij onze goede collega’s van Buro Staal zijn we op het spoor gezet van Weglot. En we zijn hier zeker tevreden over voor de projecten waar we het gebruiken.

weglot

Weglot is een krachtige en gebruiksvriendelijke plug-in voor het vertalen van websites, met name populair onder WordPress-gebruikers. De tool biedt een snelle en eenvoudige manier om je website meertalig te maken zonder dat je technische kennis nodig hebt. Weglot ondersteunt meer dan 100 talen en integreert naadloos met vrijwel elk CMS en elke webtechnologie. Voor WordPress-webdesigners is dit een geweldige oplossing omdat het zich automatisch aanpast aan nieuwe content, waardoor vertalingen up-to-date blijven zonder handmatige aanpassingen.

Hoe werkt Weglot?

Weglot werkt door je website automatisch te scannen en de tekstinhoud te vertalen met behulp van geautomatiseerde vertalingstechnologie. Na de automatische vertaling kun je de vertalingen handmatig bewerken via een gebruiksvriendelijk dashboard. Bovendien biedt Weglot de mogelijkheid om professionele vertalers in te schakelen voor specifieke content, wat vooral handig is voor complexe of gespecialiseerde teksten. De plug-in voegt automatisch een taalwisselaar toe aan je website, waardoor bezoekers gemakkelijk kunnen schakelen tussen beschikbare talen.

Voordelen van Weglot

Een van de grootste voordelen van Weglot is de snelheid waarmee je je website meertalig kunt maken. In slechts enkele minuten kun je een volledig functionele meertalige website hebben zonder dat je code hoeft aan te passen.

Daarnaast verbetert Weglot de SEO van je website door elke vertaalde versie van je site een unieke URL te geven, wat essentieel is voor meertalige zoekmachineoptimalisatie. Weglot ondersteunt ook dynamische content, wat betekent dat zelfs teksten die worden geladen door JavaScript correct worden vertaald.

Nadelen van Weglot

Zijn er geen nadelen aan Weglot? Wij zien twee grote nadelen in ieder geval.

  • Als je een grotere website of webshop hebt dan ben je al snel 299,- per maand kwijt. We willen dit zeker ook relativeren aangezien een vertaalbureau ook niet gratis is;
  • Een ander groot nadeel vinden wij dat als je stopt met het betalen voor Weglot dat je dan alle vertalingen kwijt bent. Je zit dus eigenlijk vast aan Weglot zolang je van hun tool gebruik wilt maken.

Integratie met WooCommerce

Voor WooCommerce-webshops biedt Weglot specifieke functionaliteiten die het mogelijk maken om productbeschrijvingen, categorieën, knoppen en zelfs de checkout-processen te vertalen. Dit maakt het een ideale keuze voor e-commerce websites die internationaal willen opereren. De plug-in houdt rekening met de gebruikerservaring en zorgt ervoor dat alle elementen van je webshop consistent en professioneel worden weergegeven in elke taal.

Een tip van Buro Staal is om gebruik te maken van variabelen. Zij leggen dit heel helder uit in hun kennisbank over Weglot.

Kosten Weglot

Weglot biedt een gratis proefperiode aan, waarna je kunt kiezen uit verschillende betaalde plannen, afhankelijk van het aantal woorden dat je wilt vertalen en het aantal talen dat je wilt ondersteunen. Hoewel de kosten per maand kunnen oplopen, vooral voor grotere websites, wegen de voordelen vaak op tegen de investering, met name door de verbeterde toegankelijkheid en het potentieel om een breder internationaal publiek te bereiken.

Een voorbeeld van een webshop waar Weglot actief is dat is deze sieraden webshop en deze webshop Lovebylilly.com.

Meer over Weglot

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WordPress website vertalen met Clonable

Clonable is een innovatieve tool waarmee je eenvoudig een meertalige versie van je website kunt creëren door middel van klonen en automatische vertaling.

clonable

In plaats van elke pagina handmatig te vertalen, dupliceert Clonable je website en past het automatisch vertalingen toe op de content. Dit maakt het een snelle en efficiënte oplossing voor bedrijven die internationaal willen uitbreiden. De tool lijkt op Weglot met het belangrijkste verschil dat je in Clonable de mogelijkheid hebt om Ai-vertalingen aan te passen achteraf. Hiermee kun je dus een perfecte vertaling voor jouw website of webshop laten zien aan bezoekers.

Voordelen van Clonable

Clonable biedt diverse voordelen, waaronder het behoud van je originele website-structuur, SEO-vriendelijke URL’s en automatische synchronisatie bij nieuwe content. De tool ondersteunt meerdere talen en biedt de mogelijkheid om zoals in de introductie aangegeven automatische vertalingen handmatig te verfijnen, zodat de vertalingen nauwkeurig blijven.

Toepassing voor e-commerce

Voor WooCommerce-webshops is Clonable een aantrekkelijke optie omdat het productpagina’s, categorieën en zelfs dynamische content zonder veel moeite kan vertalen. Dit bespaart niet alleen tijd maar zorgt ook voor een consistente gebruikerservaring in elke taal.

Een voorbeeld van een project wat Clonable gebruikt van ons is Balivacationhomes.com en Snoozzz.com.

Ook voor de Clonable oplossing voor WordPress is aan te raden om goed te overwegen hoeveel talen je daadwerkelijk nodig hebt. De basistarieven zijn niet echt voor beginners is onze mening maar het is een stabiel product wat een goede website of webshop nog beter kan maken, daar zijn wij wel van overtuigt.

Meer over Clonable

WordPress website meertalig maken met WPMula

Sinds een jaar zijn we in plaats van MultilingualPress overgestapt op WPMula. Waarom? Omdat het een fantastisch product is en Jeroen een Nederlandse developer die het verdient!

wpmula

Het voordeel van deze tool is dat het dicht bij de basis van WordPress blijft. Dus niet allerlei overbodige code. Maar simpel en doeltreffend een oplossing voor het probleem dat je een meertalige website wilt hebben als gebruiker van WordPress.

Voordelen van WPMula

WPMula is schaalbaar en daarom erg geschikt voor zowel kleine als grote WordPress multisite-netwerken, waardoor je gemakkelijk kunt groeien. Daarnaast bied het een goede automatisering, handige tools voor het automatisch synchroniseren van content, plugins en instellingen over meerdere sites heen.

Daarnaast is het een eenvoudig op te zetten oplossing als je weet hoe je een WordPress multisite moet inrichten. De configuratie van WPMula werkt intuïtief en eenvoudig.

Nadelen van WPMula

Heeft deze plugin ook nadelen? Uiteraard. Er zijn bedrijven die graag alles gratis op willen lossen. Dan is het een nadeel dat je moet betalen voor deze plugin. Een ander mogelijk nadeel kan zijn dat er geen team van developers achter de plugin zit waardoor de ontwikkeling afhankelijk is van één persoon wat een risico is.

Toepassingen

Wanneer zou je WPMula toe kunnen passen? Eigenlijk in iedere situatie waar je een meertalige website of webshop wilt hebben. En zelf de vertalingen in wilt gaan voeren. Je maakt een kloon van een product of pagina en alle content wordt in de originele taal overgenomen. Van daaruit kun je gaan vertalen.

Een voorbeeld van een project met WPMula is de corporate website van VHLGenetics.nl.

Meer informatie over WPMula vind je hier.

Conclusie

Dit zijn verschillende manieren om een WordPress website of webshop meertalig te maken. Daarnaast zijn er uiteraard nog meer mogelijkheden. Een wat langer bekende tool die een goede gratis variant heeft is Polylang. Hier hebben wij zelf geen ervaring mee. Aangezien wij beide plugins niet gebruiken of gebruikt hebben, maar alleen zijdelings kennen, hebben we hier onvoldoende kennis van om hier iets over te kunnen schrijven.

Wat is de beste methode? Dit is echt volledig afhankelijk van het project. Is SEO belangrijk, zijn Ai vertalingen voldoende, etc.

De beschreven methodes om te vertalen hebben allen hun voor- en nadelen. Het is onmogelijk om een globaal advies te geven welke variant in jouw geval het beste is. Je zult dit echt per geval moeten bekijken en beoordelen.

Is zoekmachine optimalisatie in jouw website belangrijk? Let er dan op dat de plugin die je gaat inzetten voor de meertaligheid de juiste hreflang-codes meegeeft aan je website. Dit is namelijk de basis waarop Google een indexatie van een taal baseert.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.