Je trainingen zaten altijd vol voor het komende jaar. Je beoordelingen waren bijna beschamend mooi. En toen… toen kwam er een crisis waardoor het voor jou onmogelijk werd om je trainingen op locatie te geven. Naast de kostenpost en het regelwerk dat dit met zich meebrengt is het natuurlijk pijnlijk als jouw trainingen niet meer door kunnen gaan. Hier had je geen rekening mee gehouden. Het kost je omzet en maakt je toekomst onzeker. Gelukkig is het ondertussen 2024 en liggen er genoeg digitale oplossingen waarmee je op afstand een training kunt verzorgen, crisis of niet. Learndash is de tool die jij nodig hebt op je WordPress website.
Aangezien jij je mogelijk nog nooit verdiept hebt in het aanbieden van een online leeromgeving met Learndash via je WordPress website (of misschien een subdomein van je huidige website) heb je geen idee waar je moet beginnen. Een oproep op LinkedIn levert je tientallen reacties en uiteenlopende meningen op, een bericht in een Facebookgroep geeft hetzelfde resultaat. Wat ga jij kiezen? Succes!
Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat jij in ieder geval nodig hebt om een online training via Learndash aan te bieden en wat de LearnDash kosten zijn. We hebben het in dit geval over een online leeromgeving die jouw klanten in hun eigen tijd kunnen volgen en op hun eigen tempo. Uiteraard kun je via bijvoorbeeld Zoom klassikale momenten inlassen in de online training.
Wij hebben ondertussen meer dan 25 online leeromgevingen opgezet in allerlei formaten en soorten dus mocht je vragen hebben, stel ze gerust aan ons.
Wil jij gratis Gravity Froms tips in je inbox ontvangen?
Bestel jouw GravityForms licentie via ons. Kost jou niets extra en wij krijgen kleine vergoeding.
LearnDash online training in WordPress?
In basis heb je in ieder geval nodig:
- Een WordPress plugin om een online leeromgeving te maken. Wij adviseren je een licentie van LearnDash;
- Een betaalprovider zoals bijvoorbeeld Mollie als je jouw trainingen betaald wilt verkopen;
- Een subdomein, bijvoorbeeld leren.jouwwebsite.nl;
- WooCommerce voor betaalde trainingen;
- Een premium Vimeo account als je filmpjes wilt gebruiken in je trainingen;
Als je deze zaken geregeld hebt kun je aan de slag met het bouwen van jouw e-learning. Snel je offline training ombouwen naar een online training om de continuïteit van je bedrijf verder uit te bouwen. Misschien bevalt het je wel zo goed dat je nooit meer anders wilt.
LearnDash voor WordPress plugin
LearnDash is een plugin waarmee je een online training in WordPress op kunt bouwen. Dit is een heel korte samenvatting van de oneindige mogelijkheden die de LearnDash WordPress plugin je biedt.
Als je een subdomein gebruikt en daarop een WordPress thema installeert naast de LearnDash plugin kun je direct aan de slag.
Binnen LearnDash maak je gewoon gebruik van de jou al bekende pagina’s. Jij plaatst de teksten, foto’s en eventueel filmpjes vanaf je Vimeo account.
We raden je aan om een betaald account op Vimeo af te nemen omdat je hiermee kunt voorkomen dat jouw filmpjes te bekijken zijn zonder in te loggen op Vimeo.
Bij een betaald account op Vimeo kun je dit afschermen en zorgen dat de video’s alleen te bekijken zijn via de specifieke URL van jouw website.
Je bouwt de training op met modules, hoofdstukken en paragrafen. Iedere module is een training op zich, heb je dus meerdere trainingen dan zul je ook meer modules krijgen.
Gratis lessen LearnDash
Je hebt ook de mogelijkheid binnen LearnDash om een aantal lessen gratis weg te geven waarna bezoekers jouw training alsnog aan kunnen schaffen en daarnaast kun je er ook voor kiezen om niet de gehele training in één keer beschikbaar te stellen maar met de ‘drip’ optie druppelsgewijs de hoofdstukken toegankelijk te maken.
Je hebt hierbinnen weer de keuze om bijvoorbeeld elke dag een les beschikbaar te maken of na het succesvol afronden van een vorig hoofdstuk een nieuw hoofdstuk toegankelijk te maken. Het gaat te ver om al deze mogelijkheden binnen deze blog te beschrijven, wij verwijzen hiervoor graag naar de website van LearnDash waar de volledige lijst met features beschikbaar is. Ook vind je hier een link naar de Learndash Community.
Onze favoriete WordPress thema’s
Wat heb je nodig van LearnDash?
Je kunt LearnDash zo uitgebreid maken als jij zelf wilt. In principe is de basis een e-learning online training met verschillende lessen, eventueel voorzien van video. De uitgebreide opties zullen we hieronder kort opsommen, dit is echt maar een klein deel van alle mogelijkheden:
- Voorwaardelijkheden inbouwen. Klant x moet eerst training A afgerond hebben voordat er met training B gestart kan worden;
- Zoals hierboven omschreven het druppelsgewijs aanbieden van lesmateriaal;
- Wil je jouw klanten een certificaat aanbieden na de training? Deze wordt automatisch aangeboden in PDF na het succesvol afronden van de training;
- Wil je controleren of jouw klanten de online training begrijpen? Bied een quiz aan na ieder hoofdstuk of na de complete training die succesvol afgerond moet worden voordat de hele training afgerond wordt met een certificaat of de volgende les beschikbaar komt.
LearnDash demo’s
Op de website van LearnDash vind je ook een groot aantal demo’s. Bekijk ze hier. Hier krijg je een duidelijk LearnDash voorbeeld te zien.
Online training op een subdomein
LearnDash raadt zelf ook aan om de training(en) op een subdomein te laten draaien. Wij zijn hier zelf absoluut voorstander van, aangezien je ten eerste je WordPress website hiermee niet belast en het uit beveiligingsoogpunt ook veel beter is, mits je uiteraard het WordPress onderhoud correct uitvoert. Qua belasting moet je vooral denken aan WooCommerce, wat een redelijke belasting op je hostingpakket kan geven. Als je dit nu niet hebt draaien op je website dan wil je dit graag zo houden.
Het kopiëren van je volledige website is een optie. Nadeel hiervan is wel dat je ook alle pagina’s en media mee kopieert waardoor het onnodige ruimte inneemt op je hostingpakket. Het zorgt ook voor dubbele content voor Google. Daarom is het sowieso aan te raden om je subdomein helemaal dicht te zetten voor Google. Gebruik hiervoor het vinkje onder Instellingen > Lezen > Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren.
Dit is geen garantie dat het 100% werkt, maar het is een goede start van het afsluiten voor Google.
Een voorbeeld van een online training in LearnDash zijn bijvoorbeeld de masterclasses van Miljuschka die wij voor haar ontwikkelden op een subdomein van haar WordPress foodblog.
Beter is om een schone WordPress-installatie op je subdomein te gebruiken en daar je thema naartoe te kopiëren. Mogelijk gaat dit je kennis en kunde te boven. Onderzoek dit dan of schakel een specialist in.
Daarnaast heeft een subdomein nog meer voordelen. Wij adviseren je wel om een salespagina te maken op je huidige website (die al geïndexeerd is en dus sneller opgepikt zal worden). Dan kun je het subdomein echt dichtzetten voor indexatie en nog extra beveiligingsmaatregelen toe te voegen om het hacken van je trainingen te voorkomen.
Een subdomein is als laatste ook sneller te dupliceren naar een ander domein. Heb je jouw training klaar en wil je dit ook doorvoeren voor een ander bedrijf? Maak een kopie van de WordPress-installatie op het subdomein, hiermee kopieer je alleen je online training in LearnDash en niet je volledige website.
WooCommerce koppelen met Learndash
Heb je WooCommerce echt nodig als je een e-learning in LearnDash aan wilt bieden? De enige reden dat je het toevoegt is om je training betaald te kunnen verkopen. Met WooCommerce en Mollie voeg je eenvoudig diverse betaalmethodes toe zoals bijvoorbeeld iDEAL en PayPal. Denk goed na over welke methodes jij aan wilt bieden en activeer deze binnen je Mollie account. Je betaalt per transactie, dit wisselt per betaalmethode dus calculeer dit in binnen je productprijs.
Als je een training in LearnDash gemaakt hebt maak je eenvoudig binnen WooCommerce een product. Je voegt een omschrijving toe en een afbeelding, koppelt de juiste categorie als je er meerdere hebt en jouw online training is klaar om verkocht te worden. De facturen voor de online trainingen die je verkocht hebt kun je vanuit WooCommerce automatisch naar jouw klanten versturen.
Ook zijn er ondertussen steeds meer boekhoudpakketten die je kunt koppelen aan WooCommerce, dit kan o.a. met E-Boekhouden, Moneybird, Yuki, Exact en nog een groot aantal andere boekhoudpakketten. Hiermee worden de trainingen die je verkocht hebt ook direct correct ingeboekt in je boekhoudsysteem.
Om jouw e-learning extra aantrekkelijk te maken kun je ook gebruik maken van de standaard coupon optie van WooCommerce. Hiermee creëer jij een kortingsbon die jouw bezoekers kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke introductieprijs (geeft jou meteen de kans om je systeem te testen) of een groepskorting voor vaste klanten.
Meer omzet door online training in LearnDash
In deze tijd is het aantal geannuleerde trainingen niet te tellen. Hoog tijd dus om in de hoogste versnelling te schakelen en jouw offline trainingen om te bouwen naar geavanceerde e-learnings binnen je eigen WordPress website. Met LearnDash is dit echt op korte termijn te realiseren. Uiteraard zijn er nog tientallen andere tools die dit ook kunnen, maar om het niet ingewikkeld te maken en omdat wij fans zijn van LearnDash hebben we bewust ervoor gekozen om alleen deze plugin uit te lichten.
We zetten nog een keer op een rijtje wat jij alvast nodig hebt om een online training mogelijk te maken, dit kun je los van het bouwen van de training regelen:
- Account bij Mollie.nl of een ander betaalprovider;
- Account bij Vimeo.
Als je LearnDash Nederlands wilt hebben kun je hiervoor op internet de juiste taalbestanden downloaden.
Natuurlijk kun je met de bovenstaande tips zelf aan de slag met het opbouwen van je online training. Wij kunnen je hierbij uitstekend ondersteunen, ondertussen hebben wij al een behoorlijk aantal varianten op online trainingen gebaseerd op LearnDash voor onze klanten mogen bouwen. Voordeel voor jou is wij graag met jouw samenwerken en de training opzetten zodat jij alleen de teksten en video’s nog hoeft te plaatsen en hierdoor sneller weer online bent met jouw trainingen. Mocht je interesse hebben dan maken we graag een aanbod op maat voor jou, neem hiervoor contact met ons op via info@lamper-design.nl of bel naar +31 (0)182 635 077.
*in deze blog vind je een aantal affiliate links. Wij krijgen een kleine vergoeding als jij via deze link de tools aanschaft en het kost jou niets extra. Alvast bedankt!