“Mijn WordPress website geeft aan dat er problemen zijn in het dashboard.” Deze melding komt regelmatig voorbij in verschillende fora en dit kwam ook de afgelopen weken in onze mailbox terecht. Sinds WordPress 5.2 is deze functie prominent in beeld gekomen. De sitediagnose zelf bestond al langere tijd maar draaide vooral op de achtergrond.
Als je website in het Nederlands ingesteld staat vind je dit item in je dashboard terug onder Sitediagnose. Ook onder Gereedschap > Sitediagnose vind je alle opties die er zijn. Als de backend van je website in het Engels ingesteld staat heet het onderdeel Sitehealth en vind je het onder Tools > Sitehealth.
WordPress sitediagnose
De WordPress sitediagnose helpt jou door tips te geven of je website gevaar loopt. In dit artikel leggen we je graag uit wat de verschillende meldingen betekenen en ook hoe je een ‘perfect’ score kunt halen. Als voorbeeld hebben we een willekeurige website gekozen waar de meldingen actief zijn die voor verbetering vatbaar zijn.
Op het dashboard zie je direct na het inloggen een widget met de veelzeggende naam ‘Status sitediagnose’.
Als je vervolgens klikt op ‘Sitediagnose scherm’ kom je bij de daadwerkelijke meldingen. Hier kun je ook komen via Gereedschap > Sitediagnose.
Als je naar de pagina van de sitediagnose gaat zie je als eerst een algemene score. ‘Heeft verbetering nodig’, ‘Perfect’ en alles wat hier tussenin zit. Hieronder vind je twee tabbladen. Deze nemen we hieronder door.
Sitediagnose status
Dit is de tekst die getoond wordt op het statustabblad.
De sitediagnose toont kritische informatie over jouw WordPress configuratie en onderdelen die jouw aandacht nodig hebben.
Hier is volgens ons weinig uitleg nodig. Als eerste worden de kritische problemen getoond, daarna de aanbevelingen. Als laatste de geslaagde testen. Verderop in dit artikel nemen we globaal de punten door die aangedragen kunnen worden als verbeterpunten. Of je nu een foodblog hebt of een website waar je schrijft over de beste keukenmachine, alle websites hebben profijt van deze tips.
Sitediagnose informatie
Wat WordPress zelf aangeeft op deze pagina is vrij helder:
“Deze pagina kan je elk detail over de configuratie van je WordPress website tonen. Als we iets zien wat verbeterd kan worden, laten we je dat weten op de Sitediagnose status pagina.
Als je een handige lijst met alle informatie op deze pagina wil exporteren, kan je de onderstaande knop gebruiken om deze naar het klembord te kopiëren. Je kan het vervolgens in een tekstbestand plakken en opslaan op je harde schijf of het in een e-mailuitwisseling plakken met bijvoorbeeld een supportmedewerker of een ontwikkelaar van een thema/plugin.”
Hier vind je vooral veel informatie als je wat nodig hebt. Eigenlijk alles van je website, maar ook over je server is hier terug te vinden. Hoeveel geheugen heeft je server, hoeveel opslagruimte gebruikt je website, welk thema is er actief, etc. Heel nuttige informatie gebundeld op 1 pagina. Deze informatie is ook terug te vinden op diverse plekken op je server of in je WordPress installatie, maar bij problemen is het prettig als je deze informatie direct bij de hand hebt.
Hieronder vind je een globale opsomming van de genoemde informatie. In de laatste WordPress-versies zien we ook dat er regelmatig wijzigingen zijn en opties toegevoegd worden, deze lijst is dus dynamisch en is mogelijk niet altijd compleet. Wat je zoal terugvindt in de Sitehealth:
WordPress: Versie, taal, home en site URL.
Mappen en groottes: Waar je WordPress geïnstalleerd is, de grootte van je complete installatie.
Drop-ins: Wat zijn de losse bestanden in de wp-content map?
Actief thema: Wat is je actieve thema en welke files worden hiervoor geladen?
Inactieve thema’s: Welke thema’s zijn er op je website te vinden die niet actief zijn?
Must Use plugins: Welke plugins draaien er sowieso op je website en kun je ook niet uitschakelen? Vaak wordt deze map aangevuld vanuit je hostingprovider of webdesigner.
Actieve plugins: De actieve plugins op je website en welke versie je actief hebt.
Inactieve plugins: De inactieve plugins op je website inclusief de versie.
Media afhandeling: Hoe is je server ingesteld voor het afhandelen van je afbeeldingen?
Server: Welke caching ondersteunt je server, welke PHP-versie is er actief?
Database: Welke MYSQL-versie is er actief op je server, wat is het voorvoegsel van je website database en welke versleuteling wordt er gebruikt?
WordPress constanten: Wat zijn de home- en de site-URL die ingesteld staan, hoe zijn de debug-instellingen ingesteld?
Rechten van het bestandssysteem: Zijn de juiste mappen schrijfbaar?
Een samenvatting van het bovenstaande: alles wat je nodig hebt als je meer informatie wilt over jouw website. De gemiddelde gebruiker zal hier weinig komen, maar mocht je problemen hebben dan is het een goede start om hier te kijken naar de instellingen.
Er is ook een knop ‘Kopieer siteinformatie naar klembord’. Dit is een optie die je bijvoorbeeld gebruikt wanneer een developer van een thema of plugin vraagt naar de status van je website.
Sitediagnose opties in WordPress
Performance opties in sitediagnose
WordPress update beschikbaar: Het updaten van WordPress kan functionaliteit-upgrades betekenen maar ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is daarom van belang dat zodra er een nieuwe stabiele versie van WordPress is, je deze ook doorvoert. Zodra er een nieuwe versie is zal deze melding verschijnen in de sitediagnose.
Je site maakt gebruik van een oudere versie van PHP: Deze optie kun je niet binnen WordPress aanpassen, dat doe je binnen het controlepaneel van je hosting. Op dit moment is alles lager dan PHP 7.4 een melding in de sitediagnose.
Eén of meer aanbevolen modules ontbreken: WordPress gebruikt diverse modules op je server om bepaalde functionaliteiten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een module als PDF, Memcached, Redis caching. WooCommerce heeft bijvoorbeeld standaard de SOAP module nodig. Dit zijn allemaal opties die je aanpast bij de PHP-opties in je controlepaneel. Ook deze opties zijn dus niet aan te passen vanuit WordPress en moeten aangepast worden bij je hostingprovider.
PHP standaard tijdzone is geldig: Deze instellingen moeten correct ingesteld zijn op de server omdat anders datum en tijd nooit goed zullen gaan. Een simpel voorbeeld is dat geplande berichten dus niet op de juiste tijd gepubliceerd worden als dit niet goed staat.
SQL server is up-to-date: Weer een serverissue. Hieruit blijkt dus dat de hosting een belangrijk onderdeel is van een goede WordPress website. Krijg je deze melding, geef dit dan aan bij je hostingprovider.
UTF8MB4 wordt ondersteund: UTF8MB4 is de karakterset die WordPress prefereert voor database-opslag omdat het veilig het grootste aanbod van karaktersets en coderingen ondersteunt, inclusief Emoji. Dit betekent betere support voor niet-Engelse talen.
Geplande events draaien nu: Geplande events controleren periodiek of er updates zijn voor plugins, thema’s en WordPress zelf. Het zorgt er ook voor dat ingeplande berichten op de juiste tijd gepubliceerd worden. Het is ook mogelijk dat plugins hier gebruik van maken om bepaalde geplande acties uit te voeren.
HTTP requests werken naar verwachting: Het is mogelijk voor sitebeheerders om alle of sommige communicatie met andere sites en services te blokkeren. Wordt dit verkeerd uitgevoerd, kan dit verhinderen dat plugins en thema’s goed werken.
De REST API is beschikbaar: De REST API is een manier waarop WordPress en andere applicaties communiceren met de server. Een voorbeeld hiervan is het block editor-scherm die de REST API gebruikt om je berichten en pagina’s te tonen en op te slaan.
Je site kan loopback requests uitvoeren: Loopback requests worden gebruikt om ingeplande taken uit te voeren en worden ook gebruikt door de ingebouwde editors voor thema’s en plugins om stabiliteit van de code te verifiëren.
Beveiligingsopties in sitediagnose
Je site gebruikt een actieve HTTPS verbinding: Een SSL-verbinding voor je website. Heb je deze niet, vraag dan bij je hostingprovider een Let’s Encrypt SSL-certificaat aan en lees de blog over het installeren van SSL op je WordPress website.
Je site kan veilig communiceren met andere servers: Deze melding hangt samen met de vorige SSL-melding.
Je zou inactieve plugins moeten verwijderen: Verouderde plugins kunnen je website onveilig maken en maakt het hackers gemakkelijker om je website te hacken. Zorg daarom altijd dat je website up-to-date is (of besteed het website onderhoud uit). Verwijder daarnaast alle plugins die niet actief zijn op je website.
Je site is niet ingesteld om debug informatie te tonen: Debug mode is vaak ingeschakeld om meer details over een fout of site-falen te verzamelen, maar het kan gevoelige informatie bevatten die niet beschikbaar mag zijn op een publieke website.
Kan communiceren met WordPress.org: Communiceren met de WordPress servers wordt gebruikt om te controleren op nieuwe versies en om zowel WordPress core, thema’s of plugins te installeren en updaten.
SEO-opties in sitediagnose
Comments on your posts are displayed on a single page: Comments on your posts are displayed on a single page. This is just like we’d suggest it. You’re doing well!
Je site kan gevonden worden door zoekmachines: Ryte biedt een gratis indexeerbaarheidscheck aan voor Yoast SEO gebruikers, en het toont aan dat je site kan worden gevonden door zoekmachines.
You changed the default WordPress tagline: Bij instellingen algemeen kun je een tagline instellen. Deze zal getoond worden in de zoekmachines.
Your permalink structure includes the postname: Je gebruikt niet de standaard-URL van WordPress maar de berichtnaam in je permalinks.
Sitediagnose in WordPress uitschakelen
Als je de sitediagnose niet wilt gebruiken dan zijn er verschillende opties om deze uit te schakelen. Hieronder delen we een paar snippets die je bijvoorbeeld in de functions.php van je thema kunt plaatsen, of in een plugin als Code Snippets.
Met deze code verberg je alleen de dashboard widget:
add_action('wp_dashboard_setup', 'themeprefix_remove_dashboard_widget' );
/** * Remove Site Health Dashboard Widget * */ function themeprefix_remove_dashboard_widget() { remove_meta_box( 'dashboard_site_health', 'dashboard', 'normal' ); }
Met deze code verberg je alleen de menu optie:
add_action( 'admin_menu', 'remove_site_health_menu' );
/** * Remove Site Health Sub Menu Item */ function remove_site_health_menu(){ remove_submenu_page( 'tools.php','site-health.php' ); }
Met deze code in je wp-config.php bestand schakel je de e-mail notificaties uit:
define( 'WP_DISABLE_FATAL_ERROR_HANDLING', true );
De bovenstaande code kun je ook in je functions.php plaatsen voor hetzelfde resultaat:
add_filter( 'wp_fatal_error_handler_enabled', '__return_false' );
Conclusie
Dit is alles wat erop dit moment in de sitediagnose voorbij kan komen. Verder zien wij nog wel dat ook pluginmakers opties toevoegen aan de sitediagnose. De plugin WP Security Audit Log bijvoorbeeld schrijft ook data weg en geeft suggesties over verbeterpunten.
Wat ons wel af en toe zorgen baart is het feit dat het constant draaien van een diagnosetool op de achtergrond van je website wel invloed heeft op de performance. Op zich logisch, aangezien er processen draaien om je website te monitoren. Het is niet dat je website direct enorm traag wordt, maar het heeft absoluut wel invloed. Zeker bij webshops met WooCommerce waar sinds kort ook een nieuwe rapportagefunctie ingebouwd is die ook capaciteit van je server vraagt. Mocht je interesse hebben om veel functies in WooCommerce uit te schakelen kijk dan eens naar de gratis plugin Disable WooCommerce Bloat.
Zo ver wij kunnen terugvinden draaien de testen niet actief als de pagina niet bezocht wordt. Dit klopt niet helemaal, want er zijn nog steeds meldingen als je website down is bijvoorbeeld, dus moet er op de achtergrond nog iets actief draaien.
Samengevat: het is een handige functie die veel problemen kan voorkomen. Ook bij daadwerkelijke problemen is het goed om direct een oorzaak te kunnen zoeken op basis van de juiste informatie.
Wat vind jij van deze functie? Ken je het al en gebruik je het ook? Laat het ons weten in een reactie.