Top 5 handige plugins voor WooCommerce webshops in maart

8 min. leestijd

Heb je een WooCommerce webshop? Loop jij ook wel eens tegen het probleem aan dat je bepaalde functionaliteit wilt hebben die niet standaard in WooCommerce aanwezig is? Net als WordPress zelf kun je ook WooCommerce uitbreiden met plugins.

Ben je bekend met code, dan kun je ook gebruik maken van code snippets die je plaatst in je functions.php van je thema. En uiteraard maak je hiervoor gebruik van een child-theme. Deze blog gaat over een aantal plugins die je kunt gebruiken om functionaliteiten toe te voegen aan je blog. Later zal er een blog volgen over handige code snippets voor WooCommerce.

De besproken plugins zijn voor een deel gratis te downloaden, een ander deel betaald. Dit geef ik per plugin aan. Vooraf wil ik wel vast meegeven dat de betaalde plugins hun geld dubbel en dwars waard zijn. In deze blog behandel ik:

 1. E-mail customizer for WooCommerce
 2. Moneybird API koppeling voor WooCommerce
 3. WooCommerce Bulk Discount
 4. WooCommerce Product add-ons
 5. WooSwatches, kleurenkiezer bij je producten toevoegen
 6. Conclusie

1. E-mail customizer for WooCommerce

Email customizer WoocommerceKen jij het probleem? Je wilt iets aanpassen aan de e-mailtemplates van WooCommerce. Je past hiervoor de template-bestanden aan en plaatst deze netjes in de map van je child-theme op de server.

Bij de meeste updates gaat het goed. Maar dan opeens is er een grote update voor WooCommerce en werken je templates niet meer. Hoe dit komt? Er zijn bepaalde functies toegevoegd of juist verwijderd in de code van WooCommerce. Hierdoor zijn jouw aangepaste templatebestanden in een klap nutteloos geworden en zullen ze voor problemen zorgen. Uiteraard heb jij natuurlijk een goede backup gemaakt ūüėČ

Een foutmelding is nog het minst erg, in het ergste geval functioneert je webshop niet meer goed. Dat kan jou als webshopeigenaar serieus geld kosten, dat wil je voorkomen natuurlijk.

Woocommerce email customizerVoor een aantal Woocommerce webshops die recent opgeleverd zijn, heb ik gezocht naar een oplossing die het probleem van het aanpassen van template-bestanden definitief naar het verleden zou verwijzen. Na verschillende testen heb ik gekozen voor de plugin E-mail Customizer for WooCommerce, te bestellen op Codecanyon.net voor 29 dollar.

Je kunt in deze plugin alle emails aanpassen die verstuurd worden naar jezelf en je klanten.

Naast het aanpassen van de teksten kun je afbeeldingen en items toevoegen.

2. Moneybird API koppeling voor WooCommerce

Hoe verwerk jij de orders van jouw webshop in je boekhouding? Regelmatig kom ik webshops tegen met een behoorlijke omzet die handmatig alle orders invoeren in hun boekhoudprgramma. Maar het kan nog omslachtiger. In plaats van een boekhoudprogramma alle orders handmatig invoeren in Excel.

Dit kost echt een hoop tijd, wil jij die tijd niet liever in het optimaliseren van je webshop steken? Of de inkoop van je producten stroomlijnen om de meest gewilde artikelen in jouw webshop aan te bieden? Al ga je in de zon zitten, alles beter dan al deze tijd in het dubbel verwerken van jouw administratie steken.

Woocommerce Moneybird Koppeling

Een boekhoudprogramma dat ik veel tegenkom bij mijn klanten is Moneybird. Het grote voordeel van dit pakket is dat het met een eenvoudige plugin te koppelen is aan je boekhoudprogramma. Extension Tree heeft een API koppeling ontwikkeld en deze ingebouwd in een geweldige plugin die zij voor 39 euro per jaar beschikbaar stellen. Meer informatie over deze plugin vind je hier: https://extensiontree.com/nl/producten/woocommerce-extensies/moneybird-api-koppeling/.

Na installatie van de plugin en het configureren hiervan ontvangen jouw klanten bij het compleet melden van hun bestelling een factuur direct vanuit Moneybird. De orders die in jouw webshop gedaan worden zijn vanaf dit moment ook direct in je boekhouding terug te vinden inclusief alle details.

Om de plugin te installeren is geen technische kennis vereist. Het is eenvoudig te configureren en de documentatie is duidelijk en omschrijft de te volgen stappen. Nee, ik heb geen aandelen in deze plugin maar ben een meer dan enthousiaste gebruiker er van.

3. WooCommerce Bulk Discount

Woocommerce Bulk Discount

De kortingscoupon van WooCommerce die ken je vast wel. Je genereert een coupon en hangt hier bepaalde voorwaardes aan. Een minimum bestelbedrag, een bepaalde periode, je kunt hier diverse opties aan koppelen.

Maar stel: je wilt dat een klant een bepaald kortingspercentage krijgt als hij of zij twee dezelfde producten koopt of workshops boekt. Hoe pak je dit aan? Ga je een couponcode tonen bij de producten? Dat komt in mijn ogen niet echt professioneel over. Maar wat ga je dan doen? Je installeert de gratis plugin WooCommerce Bulk Discount.

Bulk Discount WoocommerceIn deze plugin kun je per product instellen wat de kortingsvoorwaarden zijn die automatisch verwerkt worden in de winkelwagen. Het hoeft niet te gaan over een enkele voorwaarde, je kunt verschillende voorwaarden koppelen. Per product kun je de korting inregelen.

Een mooie aanvulling op de standaard kortingsmethodes in WooCommerce.

 

4. WooCommerce Product Add-ons

Als je een product in je webshop verkoopt kan het soms zo zijn dat je hier toevoegingen voor hebt. Denk hierbij aan een tekst die je in wilt graveren in jouw product, een tekst die op een kaartje komt dat bij je product geleverd wordt, of een datum waarop het bezorgd moet worden. Je kunt voor veel van deze opties een variabel product aanmaken maar dit is niet in alle gevallen noodzakelijk of nuttig.

Zoals aangegeven, mocht je een workshop verkopen en de keuze geven voor een datum dan kun je deze plugin hiervoor gebruiken. Het is ook mogelijk dat je bij ieder product een toevoeging hebt, bijvoorbeeld of iemand een geschenkverpakking wil of niet. Hiervoor is een variabel product ook niet geschikt. Het is mogelijk om een veld toe te voegen aan je product. Ik gebruik da deze plugin: https://najeebmedia.com/wordpress-plugin/woocommerce-personalized-product-option/

Woocommerce porduct add-on

Je hebt een gratis versie en een betaalde versie van deze plugin. In de opsomming hieronder staan in groen de gratis opties en in rood de opties die beschikbaar komen als je de plugin koopt. De genoemde pro opties zijn niet alle  opties, de volledige lijst vind je hier: https://najeebmedia.com/wordpress-plugin/woocommerce-personalized-product-option/

 • Tekstregel
 • Tekstgebied
 • Selectielijst
 • Radiobuttons
 • Checkbox
 • Nummer
 • E-mailadres
 • Datum
 • Wachtwoordveld
 • Bestandsupload
 • Kleurkeuze
 • Etc.

Hiermee kun je jouw product helemaal op maat instellen. Je maakt het je klant makkelijker om een product te bestellen dat voldoet aan zijn of haar wensen. Hierdoor zal je conversie dus omhoog gaan.

5. WooSwatches, kleurenkiezer bij je producten toevoegen

Producten in verschillende kleuren, hoe los je dit op? Je kunt elk uniek product een kleureigenschap meegeven. Maar als ik zeg lichtgeel dan heeft iedereen daar een eigen kleur bij in het hoofd. Hoe voorkom je deze verwarring bij de bezoekers in jouw webshop? Door eenvoudig een afbeelding te tonen van alle kleuren die er zijn.

Met de plugin WooSwatches die je kunt kopen op Codecanyon.net krijg je de optie om dit toe te voegen aan jouw producten.

WooSwatch

De kleurkeuze kun je toevoegen op de overzichtspagina van de winkel, maar ook pas bij de producten zelf. Daarnaast heb je nog enorm veel mogelijkheden voor hoe de kleurkeuze getoond gaat worden met deze plugin.

Conclusie

Standaard biedt WooCommerce een prima webshopmogelijkheid. Om het voor je bezoekers makkelijker, duidelijker en overzichtelijker te maken heb je verschillende plugins waarvan de bovenstaande maar een kleine greep uit de enorme berg beschikbare plugins zijn.

Realiseer je dat de snelheid van je webshop mede afhankelijk is van je hosting¬†en het aantal plugins dat je ge√Įnstalleerd hebt. En jij wilt toch de hoogst haalbare snelheid voor je bezoekers?

Heb jij nog plugins die jouw webshop naar een hoger niveau gebracht hebben? Laat het weten in een reactie.

*De plugins van codecanyon zijn gelinkt middels een affiliate link.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.