Google DNS flushen

Het is een herkenbaar probleem: je hebt zojuist een nieuwe website online gezet, maar bij het bezoeken van de URL blijf je stuiten op de oude website. Dit ongemak heeft te maken met DNS-caching. DNS, of Domain Name System, is in feite het telefoonboek van het internet. Het zet leesbare domeinnamen om in IP-adressen, die computers en andere netwerkapparaten gebruiken om websites te lokaliseren.

Hoe DNS-caching bij Google werkt

Wanneer je een website bezoekt, wordt de DNS-informatie tijdelijk opgeslagen (gecachet) om toekomstige bezoeken te versnellen. Deze cache kan enige tijd vasthouden, meestal maximaal 24 uur, maar de exacte tijd kan variëren afhankelijk van de provider.

Je kunt zelfs situaties tegenkomen waarin je via mobiel internet de nieuwe website ziet, terwijl je via een WiFi-verbinding nog steeds de oude versie tegenkomt.

Google DNS

Veel internetproviders halen hun DNS-data op bij Google, wat betekent dat een verandering in Google’s DNS-cache een breder en sneller effect kan hebben. Door een DNS flush uit te voeren via Google als je een wijziging gemaakt hebt in de DNS records, kun je het proces van DNS-vernieuwing versnellen, waardoor meer bezoekers sneller toegang hebben tot de nieuwe website.

DNS cache flush google

Hoe voer je een DNS flush uit bij Google?

  1. Bezoek de Google Public DNS Flush Cache pagina. Ga naar Google’s Public DNS Flush Cache tool.
  2. Voer je URL in. Typ de URL van je website in het daarvoor bestemde veld.
  3. Selecteer het A-record. Standaard staat de optie op het A-record, het record dat verantwoordelijk is voor het internetverkeer. Verander dit niet.
  4. Flush cache. Klik op ‘Flush Cache’ om het proces te starten.

Na het voltooien van deze stappen, zou de DNS-informatie van je website bij Google en bij de meeste providers die hun DNS-data bij Google ophalen, vernieuwd moeten zijn. Hierdoor zou de nieuwe website voor de meeste bezoekers zichtbaar moeten zijn.

Tips voor DNS-flushen

  • Geduld is een schone zaak. Het kan enige tijd duren voordat de wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd, zelfs na een DNS-flush.
  • Probeer verschillende apparaten en verbindingen. Als je problemen blijft ondervinden, probeer dan toegang te krijgen tot de website via verschillende apparaten en internetverbindingen om te zien of het probleem zich blijft voordoen.
  • Herhaal indien nodig. In sommige gevallen kan het nodig zijn het DNS flush-proces te herhalen om ervoor te zorgen dat alle wijzigingen correct zijn doorgevoerd.
  • Lokale DNS Cache. Naast de DNS flush via Google, is het ook raadzaam om de lokale DNS cache van je computer te legen. Dit proces verschilt per besturingssysteem, maar het kan helpen om alle oude DNS-informatie volledig te verwijderen en toegang te krijgen tot de bijgewerkte website.

DNS flush Google

DNS flushen via Google is een handige methode om de verhuizing van een website of overgang naar een nieuwe website te versnellen en ervoor te zorgen dat bezoekers zo snel mogelijk de nieuwste versie van de website zien.

Het is een relatief eenvoudig en snel proces, maar het vereist geduld, omdat het enige tijd kan duren voordat alle gebruikers wereldwijd de vernieuwingen kunnen zien.

 

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.